KULTURA SPREHOD

Prosti čas | nov. '15

Family film - Družinski film

26. LIFFE – ljubljanski mednarodni filmski festival

»Ljubljanski mednarodni filmski festival je majhen, toda s strastjo oblikovan in voden palček, ki ljudi v kina privablja z 'drugačnimi' filmi,« je zapisal direktor festivala Simon Popek. Liffe, potekal bo od 11. do 22. novembra, skuša stvari že nekaj časa postavljati v zgodovinski kontekst, kar so pokazale predvsem tematske ali nacionalne retrospektive. Letos so se z retrospektivo Technicolor 100! spomnili tehnične inovacije, ki je sedmi umetnosti od leta 1915 naprej prinašala barve. Tudi letos bomo gledali izbrane dosežke iz svetovne kinematografije, nagrajence najvidnejših festivalov, umeščene v festivalske sklope: Perspektive, uradni tekmovalni sklop mladih režiserjev za nagrado vodomec, Predpremiere, filmski vrhunci, odkupljeni za predvajanje po Sloveniji, Kralji in kraljice, dela prepoznavnih in nagrajevanih mojstrov sodobnega filma, Panorama svetovnega filma, festivalski favoriti s petih celin, Ekstravaganca, t. i. polnočni kino z raznovrstnimi, drznejšimi in žgečkljivimi vsebinami, Evropa na kratko, tekmovalni program kratkega filma, Posvečeno – Halu Hartleyju, ki je eden najvidnejših predstavnikov ameriškega neodvisnega filma zadnjih 25 let. Prizorišča festivala bodo: Cankarjev dom, Kinodvor, Slovenska kinoteka, Kino Šiška, Komuna in mariborski Kolosej.

Rokova modrina

Rokova modrina

Režiser Matjaž Pograjc je s sodelavci na oder Slovenskega mladinskega gledališča postavil zgodbo Roka Petroviča »samosvoje, drzno, inovativno – tako kot je smučal Rok«. Avtor dramskega besedila, novinar in vojni poročevalec Boštjan Videmšek meni, da je bil Rok (in je še vedno) eden redkih slovenskih mitoloških junakov. In edini, ki je bil resničen. Zato njegova zgodba do zdaj ni bila nikoli zares povedana in raziskana, čeprav je močna identifikacijska točka za vsaj dve generaciji Slovencev. Bil je smučarski šampion, ki je v kultni sezoni 1985/86 s petimi zmagami in največjim številom točk kot prvi Slovenec oziroma Jugoslovan osvojil mali kristalni globus za zmago v skupnem slalomskem seštevku. Vendar – v smučarskem kontekstu – tedaj komaj devetnajstletni Rok ni bil le serijski zmagovalec. Iz tekme v tekmo, iz treninga v trening in iz življenjske izkušnje v življenjsko izkušnjo je odkrival novo smučarsko tehniko in kot še nihče pred njim eksperimentiral z različnimi pristopi k treningu. Predvsem pa je veliko in samosvoje razmišljal. Njegove misli spoznavamo v predstavi. Igrajo: Primož Bezjak, Damjana Černe, Željko Hrs, Uroš Maček, Matej Recer in Katarina Stegnar.

Pohištvo – veščine mizarskih mojstrov

Repliki mizice in srebrne ure, izdelani v slogu bidermajerja

Razstava v Narodnem muzeju – Metelkova predstavlja izjemno zbirko pohištva Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož z nekoliko drugačnega zornega kota. Ponazarja različne postopke izdelave in obiskovalcem približa raznovrstne krasilne tehnike ter površinske obdelave, ki so jih mizarski mojstri uporabljali v preteklosti. Bodite pozorni na številna predavanja in delavnice, ki bodo spremljala razstavo. Odprta bo do 10. februarja 2016.

Fosil z imenom Jesenice

Z razstave, arhiv Gornjesavskega muzeja Jesenice

V Kosovi graščini na Jesenicah je stalno mesto dobila paleontološka zbirka Jožeta Bediča, amaterskega geologa, ki je v treh desetletjih ustvaril največjo zbirko paleozojskih fosilov. Nabral je več kot 20.000 primerkov in jih posredoval dr. Antonu Ramovšu, takratnemu vodilnemu strokovnjaku za to področje, ki jih je umestil v ustrezno obdobje, tako da je nastala obsežna in pomembna zbirka. Kot je povedal kustos Aljaž Pogačnik, posebno mesto pripada štirim zobem karbonskih rib hrustančnic, ki predstavljajo najstarejše ostanke vretenčarjev pri nas. Ker nekatere fosile imenujejo tudi po kraju najdbe, so svoj fosil dobile tudi Jesenice, gre za Brahiopod jesenicianus. Prihodnje leto v Gorenjskem muzeju načrtujejo vrsto zanimivih spremljevalnih dogodkov, s katerimi želijo privabiti obiskovalce.

Neva Brun


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media