Nadstandardna zdravstvena zavarovanja

Prosti čas | nov. '15

FINANCE IN MI

Z višanjem starosti postajajo ljudje ranljivejši za pojav različnih bolezni in sploh za zdravstvene tegobe. Čeprav so upokojenci zdravstveno zavarovani, pa je dejstvo, da vedno bolj prazna zdravstvena blagajna ne omogoča več zdravljenja vseh težav, ki prežijo na njih. Vedno več zdravil je na voljo le v samoplačniški obliki, enako velja za številne zdravstvene preglede, posege ali operacije. Ko se bolezen pojavi, se zato marsikateri posameznik znajde v nezavidljivem položaju, ko si zdravljenja enostavno ne more privoščiti, saj zanj nima dovolj denarja.

Marsikdo se zato vda v usodo in enostavno upa, da bo mati narava čedalje bolj milostna z njim, ne da bi sploh pomislil, da se zoper številne tegobe lahko ustrezno dodatno zavaruje pri eni izmed zavarovalnic, in to za relativno malo denarja. V mislih imamo prostovoljno zavarovanje za večji obseg pravic ali za višji standard storitev in za dodatne pravice, ki niso zajete v obveznem zdravstvenem zavarovanju.

Nekateri menijo, da nadstandardno zdravstveno zavarovanje omogoča le nekakšen »zdravstveni luksuz«, na primer nadstandardno nastanitev pri bolnišničnem in zdraviliškem zdravljenju, kar sploh ni res. Sistem nadstandardnega zdravstvenega zavarovanja je namreč mnogo širši in krije celo paleto zelo koristnih in celo nujnih zdravstvenih storitev: poleg nadstandardne nastanitve na primer tudi zavarovanje zdravil ali pa zavarovanje samoplačniških storitev v specialističnih ambulantah in tudi zavarovanje nadomestila za nego ožjega družinskega člana.

Vključene tudi zahtevne preiskave

Zavarovanje zdravil, recimo, krije stroške vseh zdravil, ki so predpisana na samoplačniški recept in jih izdajajo v lekarnah. Krita so tudi doplačila za zdravila, ki so na seznamu t. i. medsebojno zamenljivih zdravil in imajo ceno, višjo od najvišje priznane vrednosti (doplačila za originalna zdravila).

Zavarovanje samoplačniških storitev v specialističnih ambulantah pa krije tudi stroške zdravstvenih pregledov in preiskav v zasebni samoplačniški ambulanti, če je ugotovljeno, da je v javnem sistemu zdravstvenega zavarovanja čakalna doba za enak pregled ali preiskave daljša od 21 dni. V zavarovanje so vključene tudi zahtevne diagnostične preiskave, na primer CT, MR in fizioterapevtske storitve. Zavarovanje krije tudi stroške zdravstvenih posegov ali operacij, ki so opravljeni ambulantno in zaradi katerih ni treba ostati v bolnišnici čez noč (npr. gastroskopija, operacije hemoroidov, operacije kožnih izrastkov ipd.).

Kar zadeva zavarovanje nadstandardne nastanitve, to krije stroške, ki nastanejo zavarovani osebi zaradi koriščenja nadstandardne nastanitve pri bolnišničnem ali zdraviliškem zdravljenju. Nadstandardna nastanitev, recimo, zajema enoposteljno ali dvoposteljno sobo z nadstandardno opremo, kjer zdravilišče oz. bolnica to omogočata. V zavarovanje so vključeni tudi stroški prehrane skladno s predpisano dietno terapijo.

Stroški sklenitve nadstandardnega zdravstvenega zavarovanja niso pretirani in bi si jih lahko privoščili tudi upokojenci s skromnejšimi pokojninami. Ena izmed zavarovalnic na primer ponuja zavarovanje samoplačniških storitev, zdravil in stroškov nadstandardne nastanitve pri zdravljenju v zdraviliščih oziroma bolnišnici za dobrih 13 evrov mesečne premije.

Mag. Boštjan J. Turk


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media