RECEPTI 11

Dobro počutje | nov. '15

Bučna juha s karijem in bučnim oljem

Potrebujemo: 750 g buče hokaido (polovico večje buče)

1 zvrhano žličko karija, sol, bučno olje po okusu

Priprava: bučo operemo, odstranimo semena (najlažje gre kar z žlico za sladoled) in narežemo. Ker se zelo hitro zmehča, je dovolj, če jo narežemo na 6 kosov. Stresemo v lonec, prilijemo dva kozarca vode, začinimo s karijem in pristavimo. Ko zavre, kuhamo 10 do 15 minut, da se bučno meso in lupina povsem zmehčata. Prilijemo kozarec vode in bučo pretlačimo s paličnim mešalnikom. Solimo, po potrebi razredčimo, čeprav naj bo juha vseeno malo gostejša kot katera druga, in ponudimo z nekaj kapljicami bučnega olja. Po juhi postrežemo s krompirjevimi ali zdrobovimi svaljki z omako z osličem in endivijo s česnom in koruzo.

Rožičevo pecivo z jabolki

Za pravokoten model potrebujemo:

4 jajca

1 jogurtov lonček sladkorja

pol lončka mleka

pol lončka olja

1 lonček pšenične bele moke

1 vrečko pecilnega praška

100 g rožičeve moke

50 g čokolade v prahu

4 večja jabolka

100 g rozin

3 žlice ruma

lupinico neškropljene limone

čokoladni obliv

Priprava: pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač za narastke namastimo. Jabolka očistimo, naribamo v posodo in jo pokrijemo. Rozine namočimo v rum in nekaj žlic vode. Ločimo beljake od rumenjakov. 

Rumenjake in sladkor penasto stepemo, da dobro narastejo. Postopoma jim dodajamo mleko, olje, limonovo lupinico, potem pa še rožičevo moko, pšenično moko, pomešano s pecilnim praškom. Beljake stepemo v čvrst sneg in ga nanesemo na rumenjakovo zmes. Zdaj vmešamo še naribana jabolka in namočene rozine. Zmes naložimo v pekač, gladko poravnamo in postavimo v segreto pečico za 20 do 25 minut.

Ohlajen biskvit prelijemo s čokoladnim oblivom in potresemo z mandlji za okras. Narežemo na kocke in ponudimo po gosti fižolovi juhi in radičevi solati s krompirjem.

Aromatičen kakijev kolač

Za okroglo potičnico ali model za šarkelj potrebujemo

100 g suhih brusnic/rozin

3 žlice žganja ali ruma

190 g moke

2 žlički pecilnega praška

pol žličke soli

1 žličko cimeta

za dobro noževo konico muškatnega oreščka

150 g sladkorja

115 g masla

250 ml kakijevega pireja (sredico 2 večjih mehkih kakijev)

2 jajci

150 g orehov ali pekanov

Priprava: pečico segrejemo na 175 stopinj. Model za šarkelj ali potico namastimo. 50 g orehov drobno zmeljemo, preostanek pa grobo narežemo. Maslo raztopimo. V kozici segrejemo žganje in rozine, skoraj zavremo, takoj odstavimo in pustimo, da se rozine dobro namočijo in ohladijo.

V večjo posodo presejemo moko, pecilni prašek, sol, začimbe. Pomešamo s sladkorjem. V novi posodi zmešamo maslo, kakijev pire, jajci in vaniljo. V posodo z moko počasi prilivamo kakijevo zmes in nežno mešamo. Dodamo še rozine z žganjem in oreščke. Mešamo le toliko, da se sestavine navlažijo. Testo hitro naložimo v model, pogladimo in pečemo 30 do 40 minut. Z zobotrebcem preverimo, ali je pečeno. Ohlajeno vzamemo iz pečice, po petih minutah zvrnemo na mrežico in pustimo, da se kolač povsem ohladi, nato ga potresemo s sladkorjem ali prelijemo s sladkim limonovim prelivom. Ponudimo za večerjo ob beli (žitni) kavi.

Koristen nasvet: sladica je zelo sočna, in če vam je kaj ostane za naslednji dan, jo shranite v hladilnik.

Piše: Mojca Koman


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media