Hiše veselja in ustvarjalnosti

Druženje | nov. '15

Tudi letos je bila ena izmed rdečih niti Festivala za tretje življenjsko obdobje krepitev sodelovanja med generacijami. Da bi spodbudili tudi druge, so na okrogli mizi predstavili izkušnje treh medgeneracijskih centrov z različnih koncev Slovenije, ki so nastali v zadnjih letih.

Slavica Golob (levo), ob njej Elza Majetić, ki je predstavila novomeško Hišo sožitja

Hiša sožitja iz Novega mesta, Dnevni center iz Dupleka in Hiša vseh generacij iz Zgornje Kungote – vsi so nastali kot nadgradnja društev upokojencev, dodali pa so jim tudi nove vsebine in z njimi medse pritegnili še mlajše generacije. Vsi imajo pozitivne izkušnje in vse več zadovoljnih obiskovalcev, spoprijemajo pa se tudi s težavami, ki jih predstavlja predvsem nestalno in nezanesljivo financiranje.

V novomeški Hiši sožitja, ki je začela delovati septembra 2013, ponujajo široko paleto vsebin – od izobraževanja, informativnih programov do športnih in kulturnih dejavnosti. Pri tem so vključili vsebine, ki so jih že prej izvajali pri društvu, in dodali nove, predvsem tiste, ki vključujejo tudi druge generacije, in se povezali z vrtci in šolami. Zlasti v času počitnic so priljubljene urice druženja babic in dedkov z vnuki. Poudarili so, da brez pomoči občine ne bi zmogli, pomagajo si z delavko prek javnih del, si pa želijo, da bi lahko nekoga za stalno zaposlili in tako poskrbeli za še boljši program. Prepričani so, da je Hiša sožitja obogatitev za kraj, pridobilo pa je tudi društvo, ker se je odprlo navzven in povezalo z drugimi generacijami.

Predsednica Društva upokojencev Duplek Slavica Golob, ki je predstavila njihov veliko skromnejši medgeneracijski center, pa je poudarila, da so ponosni, ker jim je uspelo v center privabiti tudi tiste upokojence, ki sicer ne sodelujejo pri društvenih dejavnostih. Društvo upokojencev Duplek, ki združuje 900 članov, je v dvajsetih letih zgradilo lepe prostore za druženje ob njihovem ribniku, vendar so pred enim letom v povodnji izgubili vse. Toda niso obupali, ponovno so postavili objekt, nekaj denarja jim je primaknila tudi občina, večino dela pa so opravili sami.

Leta 2007 so od občine dobili večje stanovanje, v njem ima društvo pisarno, velik del prostora pa so namenili za druženje med generacijami. Dnevni center sodeluje z vsemi društvi v občini. Dokazali so, da lahko tudi brez denarja organizirajo medgeneracijski center, v katerega radi zahajajo starejši in mlajši. Tisti, ki ne morejo priti v center, so vključeni v projekt Starejši za starejše, prostovoljci pa jih obiskujejo na domu. V Dupleku si želijo, da bi nekoč imeli takšen center, kot ga imajo v Zgornji Kungoti, kjer lahko starejši čez dan tudi počivajo.

Hiša vseh generacij v Zgornji Kungoti je primer dobrega sodelovanja med starejšo in mlajšo generacijo. Primerne prostore so našli v nekdanji osnovni šoli, ki pa je bila potrebna temeljite obnove. Zanjo je poskrbela občina, ki ji je del denarja uspelo pridobiti tudi na razpisu za energijsko sanacijo stavb. V stavbi imajo zdaj prostor za druženje vseh, od najmlajših do najstarejših, v spodnjih prostorih so starejši, v zgornjih pa mladi. Dnevni center je med tednom odprt od 8. do 22. ure, obiskovalci imajo tudi možnost kosila. Prek javnih del imajo zaposleni dve delavki, si pa tako kot v Novem mestu želijo, da bi imeli stalno zaposleni delavki. V centru se ves dan nekaj dogaja, še posebej bogato je popoldansko druženje (telovadba, kartanje, kegljanje, kuharske delavnice, različna predavanja, plesni tečaji itd.). Pogosto vabijo medse tudi otroke iz vrtca in šole. V septembru so imeli kar 55 dogodkov, na dan pa center povprečno obišče 38 ljudi, to število pa se povečuje. Veseli so, da imajo dovolj prostora in posluh župana, ki je omogočil, da je ta hiša postala prostor za druženje in sodelovanje vseh generacij v občini.

Besedilo in fotografija: Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media