DD NOVEMBER

Druženje | nov. '15

LJUBLJANA ZADVOR

Upokojenci društva Ljubljana Zadvor so se v začetku septembra odpravili na izlet v neznano, ki ga je organiziral in vodil član Stane Težak. Iz Sostrega so sprva krenili proti Štajerski, udeleženci pa so že ugibali, kam gredo. A glej ga zlomka, na prvem križišču je avtobus zavil proti Primorski. Spet je bilo veliko ugibanja. Voznik avtobusa je znova zavil, tokrat proti Dolenjski, in nato še enkrat in končno so se znašli na Kureščku. Ko so izvedeli zgodovino Kureščka in okolice, so pot nadaljevali do Trubarjeve domačije na Rašici in spoznavali Trubarjevo življenje in delo. Nato so pot nadaljevali v Ribnico, kjer so si ogledali ribniški grad in tamkajšnji muzej. Po druženju na Travni gori so se veseli vrnili domov. (Besedilo: Jožef Drab, fotografija: Franc Košir)

VRHNIKA

V društvu upokojencev deluje kar pet pohodniških skupin s po 35 do 40 člani. Pohodnike vodijo izšolani planinski vodniki po hribih in gorah do 2000 metrov nadmorske višine. Vsaka skupina ima svoj letni program, ki ga uresničujejo, če dopušča vreme. Na pohode se odpravijo dvakrat mesečno, vsak pohodnik pa mora skrbeti za svojo kondicijo vse leto. Fotografija je s pohoda skupine Barjani do Blejske koče in na Debelo peč. (Besedilo: Eli Brelih, fotografija: M. Jerman)

ŽALEC

V okviru Univerze za tretje življenjsko obdobje Žalec deluje krožek Deteljica, v katerem ohranjajo kulturno dediščino naših babic – ročna dela. Vodi ga Helena Kocić, pri čemer ji pomaga mož Hranislav, ki je vsestranski ljubiteljski umetnik, kipar, slikar, risar vzorcev za ročna dela in še marsikaj.

Pri krožku uporabljajo tudi sodobne pristope – tako pri pripravi vzorcev kot načinu izdelave, kar je dokaz, da krožek prehaja v študijsko skupino, kjer si znanje predajajo slušatelji med sabo. Svoja dela so članice predstavile na razstavi v žalski knjižnici. Na fotografiji so z obema mentoricama: nekdanjo Anico Virant (sedi prva z leve) in sedanjo Heleno Kocić (druga z desne), ki sedi ob možu Hranislavu.
(Besedilo in fotografija: D. N.)

RAVNE NA KOROŠKEM

 Pri DU Ravne na Koroškem deluje tudi pohodniška skupina, ki vsak mesec organizira pohod. Vodniki – v društvu jih je osem – poskrbijo za varne in zanimive poti in za prevoze vseh udeležencev. Običajno se na dan pohoda udeleženci zberejo ob 8. uri na parkirišču pred društvom in se odpeljejo do začetka predvidenega pohoda, nato pa se s pohodnimi palicami podajo na pot. Vmes si ogledujejo naravne lepote, seznanijo se tudi z zgodovino kraja in krajevnimi legendami, vzamejo si čas za malico in veselo klepetanje, potem pa se največkrat po krožni poti vrnejo na izhodišče. Pri društvu vabijo ljubitelje hoje in narave, da se jim pridružite, saj boste tako najbolje poskrbeli za krepitev zdravja. (Besedilo: Fanika Grošelj, fotografija: Štefan Firšt)

LENDAVA

Pomurska pokrajinska zveza društev upokojencev Murska Sobota je v sodelovanju z Društvom upokojencev Lendava v muzeju meščanstva, tiskarstva in dežnikarstva v Lendavi pripravila razstavo slikarjev iz posameznih upokojenskih društev. Za razstavo so organizatorji izbrali 28 slik, ki prikazujejo deželo ob Muri, njene ljudi, pokrajino in naravo, kot jo vidi vsak ljubiteljski slikar po svoje. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

NOVO MESTO

Aktivistke Krajevne organizacije Rdečega križa Šmihel Novo mesto so oktobra pripravile že tradicionalno srečanje starejših krajanov. Zbrane je pozdravila Angelca Kristan, ki je kar nekaj let uspešno vodila to organizacijo in jo letos predala naslednici Brigiti Juršič. V Krajevni skupnosti Šmihel imajo več kot 200 krajanov, starih 70 let in več. Med njimi je najstarejša Lucija Ravnikar, ki bo decembra letos dopolnila 96 let, med moškimi pa je najstarejši Alojz Poljanec, ki bo marca 2016 star 90 let. Srečanja se je udeležilo okoli 90 krajanov, ki so jim učenci OŠ Šmihel pod vodstvom učiteljice Mojce Klobučar, mentorice krožka Rdeči križ, pripravili bogat kulturni program.
(Besedilo in fotografija: Helena Murgelj)

KROPA

Društvo upokojencev Kropa je izvedlo že kar nekaj pohodov in izletov, kot so si jih zadali na marčnem občnem zboru. Pohodov, ki jih prirejajo enkrat na mesec, se običajno udeleži od 25 do 30 članov. Med drugim so v sodelovanju z upokojenskimi društvi lipniške doline organizirali zanimiv izlet v Rezijo prek Belopeških jezer in Trbiža. Septembra pa se je 23 članov društev upokojencev Kropa, Kamna Gorica, Lancovo, Podnart in Brezje odpravilo celo na trgatev na Dolenjsko.

V DU Kropa pa imajo tudi uspešne športnike, saj je Marina Galič na tekmovanju v kegljanju v Radovljici ponovno osvojila zlato medaljo. (Besedilo in fotografija: Metka Petrač)

ROGAŠOVCI

Člani DU Rogašovci so se odpravili na enodnevni izlet na Gorenjsko. Med drugim so si ogledali vas Kropo, se ustavili na Brezjah, v Begunjah pa so si ogledali grad in spoznali zgodovino muzeja talcev. Počastili so tudi spomin na Slavka Avsenika in si ogledali tudi njegov muzej. Pred vrnitvijo domov so se ustavili še na Bledu. (Besedilo in fotografija: Milan Gaber)

TOLMIN

Folklorna skupina Razor iz Tolmina, ki letos praznuje 30. obletnico delovanja, je sredi septembra na povabilo evropske poslanke Romane Tomc in v sodelovanju s Turistično zvezo Gornjega Posočja gostovala v Bruslju. Folkloristi so s spleti plesov iz zgornjega Posočja, Goriškega in Breginjskega kota, ki so jih povezali z ljudskimi pesmimi in plesnimi igrami, na kulturnem večeru ustvarili sproščeno vzdušje. Obiskali so tudi Evropski parlament, pred stavbo parlamenta pa so zaplesali. Štiridnevno gostovanje so izkoristili še za spoznavanje drugih znamenitosti Bruslja, zapeljali pa so se tudi v mesti Brugge in Gent. (Besedilo: Olga Zgaga, fotografija: arhiv FS Razor)

MARIBOR

Že sedmič so upokojeni poklicni gasilci iz Maribora organizirali izlet, tokrat po Prekmurju. Med drugim so se v Lendavi povzpeli na stolp Vinarium, ki so ga odprli letos. Visok je 52 metrov in z njega pogled seže na del Madžarske, Avstrije in Slovenije. Ogledali so si še kovaški muzej Razkrižje, ki ima 150-letno tradicijo. (Besedilo: Ferdo Vtič, fotografija: Oskar Neuvirt)

ROGAŠKA SLATINA

Komisija za kulturo pri Zvezi društev upokojencev Slovenije je že tretje leto zapored v sodelovanju s hotelom Delfin Izola in ob podpori Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti pripravila likovno kolonijo v Vili Ana v Rogaški Slatini. Kolonije pod mentorstvom Oskarja Sovinca in vodstvom Eme Tibaut so se udeležili: Ivanka Lehner, Jan Brak, Jože Šterk, Marija Pavlič, Darinka Horvat, Marija Krošelj, Biserka Stergar, Irena Artač, Marija Prah, Marjan Pintar, Irena Praprotnik, Natalija Plesnik, mag. Marija Artiček, Alojz Erjavec, Tone Vodušek, Marta Vošnjak, Fanika Grešak, Milojka Lahajnar Špacapan, Jana Perič, Rudi Perič, Marija Zver, Erika Jovanovski. Slike, ki so nastale med štiridnevnim bivanjem, so tudi razstavili. (Besedilo: Milenka Blažević, fotografija: Anton Vodušek)

 ILIRSKA BISTRICA

Na 15. festivalu za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani so na odprtem odru nastopili tudi pevke in pevci bistriškega upokojenskega društva, ki so pod vodstvom Anamarije Surina in v sodelovanju s solistom Borisom Ujčičem ter harmonikarjem Dimitrijem Grljem zapeli nekaj pesmi.
(Besedilo in fotografija: F. G.)

 TREBNJE

V Trebnjem je 6. oktobra potekalo že 43. šahovsko državno ekipno prvenstvo Zveze društev upokojencev Slovenije. Udeležilo se ga je 15 moških ekip in ena ženska ekipa. Društvo upokojencev Mirna je prevzelo organizacijo in jo tudi odlično izpeljalo. Zmagala je ekipa DU Brezje-Dogoše-Zrkovci, drugo mesto je zasedel DU Trbovlje in tretje DU Podutik. (Besedilo in fotografija: Anica Janežič)

SLOVENSKE KONJICE

Društvo upokojencev Slovenske Konjice je uspešno pripravilo in izvedlo državno prvenstvo upokojencev v streljanju z zračno puško. Tekmovanje so pripravili v sodelovanju s Strelskim društvom Slovenske Konjice. Sodelovalo je 21 ekip iz desetih slovenskih regij z več kot 80 tekmovalci. Med 13 moškimi ekipami je zmagala ekipa DU Slovenj Gradec. Na drugo mesto se je uvrstila ekipa Žalca in na tretje ekipa Škofje Loke. Najboljši posamezniki so bili Jože Jeram z Ljubečne na prvem mestu, Brane Krese iz Kočevja na drugem ter Milan Goubar iz DU Žalec na tretjem mestu.

Med osmimi ženskami ekipami je zmagala ekipa DU Vrbje, druge so bile strelke iz Novega mesta, tretje tekmovalke iz DU Slovenj Gradec. Ekipa Slovenskih Konjic (Zofija Voler, Martina Kelemina in Nežika Vivod) je zasedla četrto mesto. Med posameznicami je šla zmaga v roke Karoline Ferme iz Vrbja, druga je bila Mihaela Sušec iz Slovenj Gradca in tretja Dragica Vogrinčič iz Murske Sobote.

Predsednik DU Slovenske Konjice Anton Obrul ter predsednik PZDU Celje Silvo Malgaj sta podelila pokale in medalje najuspešnejšim udeležencem. Posebno priznanje, sliko z ročno klekljano čipko z motivom strelca avtorice Zofije Voler, sta prejela najstarejša tekmovalca: 85-letni Edi Bruderman iz DU Krim Rudnik (Ljubljana) ter 82-letna Jožefa Vršaj iz DU Savsko naselje (Ljubljana).
(Besedilo in fotografija: Milena B. Poklič)

NAZARJE

Občina Nazarje je od poletja do jeseni v rekreacijskem kompleksu Laze v Kokarjah zgradilo balinišče, namenjeno tako mladim kot starejšim uporabnikom. Župan Matej Pečovnik je ob predaji balinišča namenu dejal, da je ta družabni prostor vse bolj kraj srečevanja različnih društev ter mlade in starejše generacije, za balinišče pa so si močno prizadevali tudi člani DU Nazarje. Bolj kot slovesno rezanje traku je bila pomembna otvoritvena tekma. (Besedilo in fotografija: Jože Miklavc)

 MARJETA NA DRAVSKEM POLJU

Državne športne igre upokojencev Slovenije v kegljanju s kroglo na vrvici so letos potekale v Prekmurju v kraju Brezovci. Med dvanajstimi ekipami so 1. mesto osvojile kegljačice zgornjepodravske regije iz DU Marjeta na Dravskem polju. Ta naslov so osvojile že v letu 2014 in letos ponovno dokazale, da so res najboljše v Sloveniji. Med posameznicami pa je njihova članica Nada Ornik postala tudi državna prvakinja. (Besedilo in fotografija: Ivanka Vigec)

PIRAN

Društvo upokojencev Piran je prvega oktobra organiziralo prijateljski balinarski turnir upokojenk in upokojencev v počastitev občinskega praznika. Na turnirju je nastopalo po 6 moških in 6 ženskih ekip iz DU Izola, Koper, Pivka, Postojna, Vipava in Piran.

Med upokojenkami je zmagala ekipa DU Postojna pred društvi upokojencev Koper, Piran in Izola. Pri moških je zmagala ekipa DU MO Koper pred Vipavo, Izolo in Piranom. V igri bližanja krogle k balinu je pri upokojenkah zmagala Veronika Fuks iz DU Piran in pri upokojencih Drago Turk iz DU Vipava. (Zdravko Taškar)

 ILIRSKA BISTRICA – ZABIČE

Člani Društva upokojencev južnoprimorske regije so se pomerili na balinišču. Tekmovalo je sedem ženskih in prav toliko moških ekip. V zanimivem dvoboju so slavile članice Balinarskega kluba DU Izola, prva ekipa Ilirske Bistrice je bila druga, ZDU Koper je bil tretji. Prvo mesto pri moških je pripadlo ilirskobistriški prvi ekipi, srebro je pripadlo drugi ekipi Ilirske Bistrice, tretja pa je bila ekipa Postojne. (Besedilo in fotografija: Petar Nikolič)

 Praznovanje 100. rojstnega dne Marije Mlakar

V četrtek, 8. oktobra, so se v Domu Tisje ob Mariji Mlakar zbrali svojci in prijatelji, da bi praznovali njen 100. rojstni dan. Za prijetno vzdušje je poskrbel domski mešani pevski zbor. Nato sta slavljenki čestitala župan občine Litija Franci Rokavec in predsednik DU Litija Dušan Jovanovič. Ta je slavljenki izročil pisno zahvalo za 31 let članstva v društvu in več kot dvajsetletno prepevanje v društvenem mešanem pevskem zboru, ki ji je tudi zapel nekaj njenih najljubših pesmi.

Marija Mlakar je od rojstva živela v Litiji, kjer je hodila v službo v Predilnico Litija. Tam je spoznala moža. Rodila je štiri otroke. Spomnila se je zanimive anekdote, ko se je nekoč po nakupih vrnila domov in ji je mož dejal: »Kaj toliko vlačiš skupaj, a misliš, da boš živela 100 let?« Ko so v Mostarju začeli graditi novo predilnico, je mož odšel tja za deset let. Z otroki so ga obiskovali in tam preživljali dopust. V domu je že dve leti, pravi, da dobro spi in se dejavno vključuje v gospodinjsko skupino.

(Besedilo in fotografija: Dušan Jovanovič)

 Stoletnica Frančiška Manfreda

V Domu starejših občanov Ljubljana Šiška je 22. septembra svojih 100 let slavila stanovalka Frančiška Manfreda. Ta posebni dan je preživela v družbi svojih najdražjih, prijazne misli in pozornost ji je poleg direktorja doma mag. Simona Strgarja s svojim obiskom in obdaritvijo namenil župan Zoran Janković, gospe pa je lepe želje in šopek rož poslal tudi predsednik Borut Pahor. (Besedilo in fotografija: Maja Likar)

Stoletnica Kristina Vučko se počuti dobro

Kristini Vučko iz Ljutomera, ki jesen življenja preživlja v bivalni enoti Stročja vas, dislocirani enoti Doma starejših Ljutomer, so v domu pripravili lepo praznovanje 100. rojstnega dne.

Kristina se je rodila 14. septembra leta 1915 očetu krojaču in mami gospodinji. Ker so težko živeli, je že zgodaj morala na delo k drugim ljudem. Spoznala je bridkosti prve in pozneje še druge svetovne vojne. Zaposlena je bila pri kmetijski zadrugi, invalidskem podjetju in nazadnje v ljutomerskem Tehnostroju, kjer je delala vse do upokojitve. Ko je še zmogla, je skrbela za sadovnjak in vrt, rada je brala knjige in pletla oblačila, s katerimi je obdarila svoje bližnje. Navezana je na svojega nečaka Zlatka Kosiča. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

 

Sto let Monike Malgaj

V majhni hišici v Gorici pri Slivnici živi stoletna Monika Malgaj, prava korenina. Luč sveta je zagledala v Dobju kot drugi otrok Zalokarjeve družine. Imela je tri sestre in dva brata. Doma so imeli srednje veliko kmetijo, ki je zahtevala tudi delo otroških rok. »Ko sem bila majhna, se nikoli nisem imela časa igrati, vedno sem morala delati, po končani osnovni šoli pa sem ostala nekaj časa doma na kmetiji,« se še dobro spominja stoletna Monika. Potem je šla služit v Šentjur. »Od tam sem odšla v Celje, kjer sem delala pri nekem kmetu, ki je imel majhno posestvo na Jožefovem hribu. Služila sem tudi v Braslovčah in Novi vasi pri Šentjurju,« pripoveduje.

Potem se je vrnila v Dobje, kjer je spoznala fanta in poročila sta se. Rodila je sina Karla in Martina ter hčer Zaliko. Zdaj je babica štirim vnukom in petim pravnukom. Srečna je, kadar jo obiščejo. Monika je pri sto letih zelo bistra in se dobro spominja svoje preteklosti. Do nedavnega je rada brala, zdaj pa zaradi težav z očmi ne more več. Gleda televizijo in se pogovarja s snaho Heleno, ki skrbi zanjo. Včasih si tudi kaj skuha. (Besedilo in fotografija: Ljudmila Conradi)

 

90 let Alojzije Piškur

Predstavniki DU Velika Loka so konec avgusta obiskali devetdesetletno članico Alojzijo Piškur in ji zaželeli še veliko zdravih let. Že več kot 10 let živi v domu starejših občanov v Trebnjem, kjer jo obiskujejo njena sestra Marija in nečaki. (Besedilo in fotografija: Marjan Rozman)

 

Žlahtna devetdesetletnica Pavla Matičič

Pavla Matičič s Trate pri Radomljah je dopolnila žlahtnih devetdeset let. Hči vrtnarja s Hudega je pričakala praznik vsa cvetoča in nasmejana, čeprav ji v življenju ni bilo vedno z rožicami postlano. Na praznovanju jo je s partizanskimi koračnicami pričakala domžalska godba. S cvetjem in darili so jo sprejeli tri hčere, dve soborki iz mladih dni in domžalski župan. Za zabavni program so poskrbele vnukinje in vnuki. Kar 13 jih ljubi in spoštuje mamo Pavlo, ki pa je najbolj navezana na 9 pravnukov. Praznovanje pa so začinile še Mara in Ljudske pevke iz Moravč. (Besedilo in fotografija: Peter Rojc)

Srečanje viških gimnazijcev po 50. letih

 Nekdanji  maturanti 4. e razreda Viške gimnazije v Ljubljani so proslavili 50-letnico mature. Od 30 dijakov, ki so leta 1965 maturirali, jih  je na srečanje prišlo le 13, tudi obeh razrednih profesorjev, ki sta še  živa, ni bilo.Sošolci so bili sicer zelo povezani in so se prva leta po maturi, že zaposleni, dobivali po trikrat do štirikrat na leto, običajno Pri Jesihu na Dolenjski cesti v Ljubljani, ki ga že nekaj let ni več. Vedno so vztrajali pozno v noč, ali celo do jutra, tokratno srečanje pa so zaključili veliko prej ...  … (Besedilo in fotografija: M. V. )

Po šestdesetih letih zaključka nižje gimnazije

Sošolci zaključnega šolskega letnika 1954/55 nižje gimnazije v Mozirju so se na četrtem srečanju v šestih desetletjih po zaključku osnovnega šolanja spet objemali ob snidenju, ki sta ga organizirala Mirko Cigale in Tinka Savodnik.

V pogovorih so oživeli spomini na profesorje in sošolce takratne menda izjemne generacije, ki se je iz mozirske šole učenosti razletela po vsej deželi, po takratni Jugoslaviji in celo po tujini. Večina je ostala v dobrih prijateljskih odnosih, strinjali pa so se, da se še večkrat dobijo.

(Besedilo in fotografija: Jože Miklavc)

 Obletnica ustanovitve Logaškega bataljona

V Centru vojnih veteranov v Logatcu, v Blekovi vasi, so sredi septembra številni udeleženci proslavili 72. obletnico ustanovitve Logaškega bataljona, ki je bil ustanovljen 12. septembra 1943. Zbralo se je približno 150 članov ZB Logatec, slavnostna govornika pa sta bila podpredsednica logaškega združenja borcev NOB Vesna Jerina in predsednik krajevne organizacije ZB Logatec-Naklo Niko Glavatovič. V kulturnem delu srečanja so nastopale pevke lokalnega upokojenskega društva in društva invalidov pod vodstvom Matije Logarja, na harmoniko je igral Peter Černilogar. Vesna Jerina je praporščakoma Antonu Nagodetu in Alojziju Rupniku predala posebno priznanje, ki jima ga je podelil ZZB NOB Slovenije. Udeleženci proslave so lahko kupili knjigo o zgodovini NOB na Logaškem, ki jo je logaško združenje borcev NOB izdalo ob sedemdesetletnici osvoboditve naše domovine, pripravil pa jo jo Branko Rupnik v sodelovanju z Matjažem Vizjakom in Gvidom Komarjem. (Besedilo in fotografija: Matjaž Vizjak)

 

IZ DOMOV

»Paclanje buč«

Na ličkanju so stanovalci in stanovalke Koroškega doma starostnikov govorili tudi o »paclanju«. Zaposleni niso vedeli, kaj to pomeni, a ko so jim razložili, da je to trebljenje buč, so pritegnili njihovo pozornost. Kot naročeno je ravno takrat prišlo povabilo za obisk kmetije Roger nad Dravogradom, kamor so se odpeljali na izlet. Pričakali so jih prijazna gospodarja kmetije Ferdo in Marina Roger, čudovit razgled v dolino in seveda kup buč. Iz razpolovljenih buč so pobirali semena, gospodinja Marina jim je zaigrala, obiskovalci pa so zapeli in tako je bilo delo hitro opravljeno. (Besedilo in fotografija: Marina Oderlap)

Trgatev po starem

Delovni terapevti Doma starejših Rakičan so se s stanovalci odpravili na trgatev v vinogradu družine Benkovič na Vučji Gomili. Trgatev je potekala na star način, zato so se preoblekli v stare predpasnike – »šurce«. Stanovalci so tako podoživeli trenutke, ki so jih doživljali v mladosti, hkrati pa so se naužili lepih jesenskih barv. Tisti, ki so še pri močeh, so z veseljem trgali grozdje, tisti, ki niso mogli iti v vinograd, pa so ga pecljali. Med delom se je ob zvokih harmonike razlegala tudi pesem. S trgači se je družila tudi vinska kraljica Slovenije Sandra Vučko, ki rada pove, da je veselje do vinograda in znanje dobila od svojega starega očeta. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

 

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media