Januarja višje pokojnine?

Dobro je vedeti | nov. '15

Vlada je konec septembra sprejela predlog Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije (ZIPRS) v letih 2016 in 2017 in ga po nujnem postopku posredovala v obravnavo in sprejem državnemu zboru. Navedeni zakon, če bo v predlagani obliki sprejet, ne bo pomembno vplival le na višino in obseg finančnih sredstev državnega proračuna v naslednjih dveh letih, temveč tako kot zdaj veljavni zakon o izvajanju proračunov v letih 2014 in 2015 tudi na raven pokojnin in drugih prejemkov, ki jih izplačuje Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije. 

Predlagani zakon onemogoča izvedbo redne uskladitve pokojnin in prejemkov na podlagi invalidnosti v letu 2016 po določbah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. O tem, kakšna bo njihova usoda v letu 2017, pa nima določb. Raven pokojnin in drugih prejemkov iz invalidskega zavarovanja naj bi tako ostala že tretje leto zapored nespremenjena, če ne bi bila v tretjem odstavku 65. člena predloga ZIPRS 1617 predvidena njihova izredna uskladitev. Vsebinsko naj bi temeljila na 430. členu sistemskega zakona. Navedena določba omogoča izvedbo izredne uskladitve pokojnin v dveh primerih, in sicer:

  • če je ugotovljena pozitivna gospodarska rast bruto domačega proizvoda v letu, v katerem je bila ugotovljena, ali
  • če je rast najnižje pokojninske osnove dve leti zaporedoma nižja od rasti cen življenjskih potrebščin v času od januarja do decembra preteklega leta v primerjavi z enakim časom pred tem, in to v letu, ko je bila ugotovljena.

Takšna uskladitev pa, ne glede na to, da je izpolnjen kateri izmed danih pogojev, ni mogoča, če z njo ne soglaša vlada. V letu 2015 njena izvedba ni bila mogoča ne glede na pozitivno gospodarsko rast bruto domačega proizvoda v letu 2014.

V ZIPRS 1617 predlagana izredna uskladitev pokojnin in prejemkov na podlagi invalidnosti naj bi bila izvedena v januarju 2016 in naj bi znašala 0,7 odstotka. Višina je enaka višini izredne uskladitve, ki bi bila lahko izvedena v letu 2015, če bi zanjo obstajalo predpisano soglasje. Iz obrazložitve predlagane zakonske določbe izhaja, da je na ta način določeni odstotek uskladitve ugodnejši od ocenjene mogoče višine izredne uskladitve v letu 2016, ki bi temeljila na gibanju povprečne bruto plače in cen življenjskih potrebščin v letu 2015. Tudi v letu 2016 naj bi bil namreč izpolnjen pogoj za izvedbo izredne uskladitve, ker naj bi bila v letu 2015 znova dosežena pozitivna gospodarska rast bruto domačega proizvoda.

V skladu s sistemskim zakonom je z zakonom o izvrševanju državnega proračuna za posamezno koledarsko leto določena tudi višina letnega dodatka. Predlagani ZIPRS 1617 predvideva za leti 2016 in 2017 enake višine letnih dodatkov in meje za njihovo izplačilo, kot so bili določeni za letošnje leto. Predlagana uskladitev pokojnin naj tako na njihovo višino ne bi vplivala.

Prav tako pa naj ne bi bilo sprememb pri višini dodatkov za pomoč in postrežbo. Navedeni prejemki so usklajeni po Zakonu o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji. Predlog ZIPRS 1617 namreč določa, da naj se prejemki, za katere veljajo za usklajevanje pravila, določena v navedenem zakonu, razen osnovnega zneska minimalnega dohodka, do 31. decembra 2017 ne bi usklajevali.

Predlagani ZIPRS 1617 pa vsebuje tudi izjemno pomembno določbo za nemoteno finančno poslovanje Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije. V njej sta določena roka in višina sredstev, ki mu jih bo morala v ta namen v naslednjih dveh letih nakazati Kapitalska družba ali njen pravni naslednik. Do 29. septembra 2016 mu bo morala nakazati 50 milijonov evrov, prav toliko pa tudi do 28. septembra 2017.

Vlada Republike Slovenije je pred kratkim tudi sprejela sklep, da ne daje soglasja k sklepu sveta Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije za izvedbo izredne uskladitve pokojnin v letu 2015 z utemeljitvijo, da »javnofinančno stanje v letu 2015 ne dopušča povečevanja odhodkov pokojninske blagajne oziroma povečevanja transferja državnega proračuna Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije«.

Jože Kuhelj 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media