Stanovanj premalo za vse

Dobro je vedeti | nov. '15

Na oktobrski seji je svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije obravnaval tudi poročilo o lanskem poslovanju Nepremičninskega sklada pokojninskega in invalidskega zavarovanja, ki je v letu 2014 ustvaril dohodke v višini okrog 7 milijonov evrov, čistega dobička pa za okrog 782 tisoč evrov.

Nepremičninski sklad gospodari z več nepremičninami, največ ima namenskih najemnih stanovanj, in sicer 2.838, 211 oskrbovanih stanovanj in 43 poslovnih društvenih prostorov. Stanovanjski sklad je razpršen po vsej Sloveniji in ima v lasti 604 objekte, vendar regijska pokritost ni povsod zadovoljiva. Lani so izvedli vzdrževalna dela v 56 krajih na 145 objektih in v 1092 stanovanjih ter za to porabili dober milijon evrov predvsem za obnovo fasad, za dela na elektroinštalacijah in centralnem ogrevanju objektov ter za stavbno pohištvo. V celoti pa so prenovili 116 stanovanj. V najem so oddali 218 stanovanj, povpraševanje pa je bilo večje, še zlasti na nekaterih območjih, zato so potrebne prioritetne liste. Stanovanja oddajajo v najem stanovanjske komisije pri društvih upokojencev, kjer lahko interesenti dobijo tudi vse potrebne informacije. Najemnik mora pred vselitvijo v stanovanje plačati akontacijo za ureditev stanovanja ob izselitvi, ki znaša 25,56 evra/m2 stanovanjske površine, ki pa jo lahko plača tudi v obrokih. Čeprav najemnine niso stroškovne, pa upokojenci oziroma najemniki opozarjajo, da jih težko plačujejo. Število tistih, ki so upravičeni do subvencije pri najemnini, se je sicer nekoliko povečalo, še vedno pa je bistveno nižje kot v letu 2005 (624), v decembru 2014 jih je bilo le 89.

Sklad posveča pozornost tudi gradnji oskrbovanih stanovanj, še zlasti na območju Ljubljane, kjer je povpraševanje največje. Tako je na novo pridobil 30 stanovanj na Brdu v Ljubljani, ki so že vsa oddana. V gradnji je tudi objekt s 30 oskrbovanimi stanovanji v Škofljici v neposredni bližini doma starejših. Žal pa se zatika pri načrtih za gradnjo oskrbovanih stanovanj v Izoli. Sklad pa si prizadeva za gradnjo tudi v drugih občinah, kot so Litija, Kamnik, Velenje, Brežice, Vrhnika in Maribor.

A. T.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media