Na vprašanja za izboljšanje bivanja starejših odgovarja Alenka Ogrin

Dobro je vedeti | nov. '15

PRILAGODITEV STANOVANJA

Upokojen in še zelo dejaven gospod, ki živi sam v najemnem stanovanju, je iskal informacije v zvezi s prilagoditvami za varno bivanje. Ker smo ravno načrtovali vzorčno prilagoditev stanovanja starejše osebe za potrebe brošure »Majhni posegi za velike učinke«, smo ga povabili k sodelovanju in to prilagoditev izvedli v njegovem stanovanju.

Najprej je stanovalca obiskal naš arhitekt, skupaj sta si podrobno ogledala stanovanje, razporeditev pohištva in opreme ter lego stanovanja in umeščenost v širšo okolico. Arhitekt je hotel izvedeti čim več o navadah stanovalca, koliko časa preživi doma, kaj počne, s čim se ukvarja, v katerih prostorih se največ zadržuje, katere poti v stanovanju so najpogostejše. Na podlagi zbranih informacij je skupaj s sodelavci svetovalnice pripravil predlog prilagoditve stanovanja; na seznamu je bilo več manjših posegov – od namestitev ročajev in kopalne deske v kopalnici do poličke za odlaganje pri vratih in preklopnega sedeža v predsobi. Seznam smo predstavili stanovalcu in se z njim uskladili glede podrobnosti. Pridobili smo tudi sponzorja, ki je bil pripravljen svetovati pri pripomočkih za prilagoditev in jih tudi prispevati. 

Nekaj tednov po posegu smo se ponovno oglasili v njegovem prilagojenem stanovanju, stanovalec nam je poročal o uspešnem navajanju na novosti, odpravili pa smo tudi nekatere pomanjkljivosti. Stanovalec je povedal, da mu preklopni sedež v predsobi ne služi, ker ni navajen sedeti pri zavezovanju čevljev. Navajen je namreč dvigniti nogo na poličko in si jih zavezati. Zato smo mu sedež prilagodili in ga spustili na ustrezno višino, kjer si lahko po stari navadi zavezuje čevlje.

Podroben opis te prilagoditve s fotografijami so na voljo v brošuri »Majhni posegi za velike učinke«, ki jo dobite v Svetovalnici za izboljšanje bivanja starejših.

Če potrebujete informacije s področja izboljšanja bivanja starejših, se obrnite na svetovalnico ZDUS na Kebetovi 9 v Ljubljani. Uradne ure imajo v torek in četrtek od 12. do 16. ure. Za informacije lahko pokličete tudi na tel. št.: 01 62 05 481.  


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media