Prehranski zavezniki vsakega moškega

Dobro počutje | nov. '15

Rak prostate je eden izmed pogostejših rakov pri moških. Ni povsem jasno, kaj ga povzroča, vendar tveganje zanj narašča s starostjo in debelostjo, predvsem pa je večje, če se bolezen pojavlja v družini. Preprečimo ga lahko sami z redno telesno dejavnostjo in zdravo prehrano. Med različnimi živili lahko moški najde kar nekaj zaveznikov, ki mu pomagajo pri skrbi za ohranjanje zdrave prostate.

Poleg prehrane, ki ne vsebuje več kalorij, kot jih dejansko porabimo, strokovnjaki priporočajo čim manjše uživanje maščob živalskega izvora (izjema so ribe) in več zelenjave ter sadja. Poglejmo še nekatera živila, ki lahko prispevajo k zdravju prostate.

- Ribe so dober vir maščobnih kislin omega 3, ki jih v sodobni prehrani manjka. Njihova visoka raven v krvi vpliva na manjše tveganje razvoja bolezni. Še posebno mastne modre ribe, kot so losos, sardele, tuna, vsebujejo veliko eikozapentanojske in dokozaheksanojske kisline.

- Paradižnik vsebuje veliko likopena, ki spada med karotenoide in je močan antioksidant s protirakavim delovanjem. Njegovo uživanje je dokazano povezano z zdravjem prostate. Več likopena dobimo iz kuhanega paradižnika.

- Brokoli (in druge križnice) je kakovosten vir vitaminov, rudnin, prehranskih vlaknin in drugih koristnih snovi, kot so žveplove spojine. Ko ga sekljamo in žvečimo, se tvorijo spojine, imenovane izotiocianati in indoli, ki zavirajo nastanek raka.

- Granatno jabolko je cenjeno zaradi močnega antioksidativnega, protivnetnega in tudi protirakavega učinka. Laboratorijske raziskave in raziskave na živalih kažejo, da zavre rast rakastih celic in zmanjša vrednost za prostato specifičnega antigena (PSA), ki se ob raku na prostati sicer značilno poveča.

- Soja na zaviranje rasti tumorja vpliva z izoflavoni, ki delujejo proti rakastim celicam in na tumorsko žilje. Japonske raziskave visoko raven izoflavonov v krvi povezujejo z zmanjšanim tveganjem raka prostate.

- Zeleni čaj je lahko prijeten obred po vsakem obroku. Varovalno deluje s svojimi številnimi spojinami, še posebno s katehini.

- Bučna semena nekateri uvrščajo med funkcionalno hrano. Vsebujejo veliko beljakovin, vlaknin, železa, mangana, magnezija, fosforja in za prostato pomembnega cinka. Učinkovine v semenih ugodno vplivajo na zdravje prostate, predvsem proti njenemu povečanju. Manj raziskan je njihov učinek pri preprečevanju raka. Imela naj bi ga predvsem zaradi izboljšanja delovanja moških spolnih hormonov.

- Kurkuma se proti rakastim celicam bojuje z učinkovino kurkumin. Spodbuja celično smrt, vmeša se v širjenje raka in vpliva na vnetne odzive.

Pojdite na pregled

Strokovnjaki vsem moškim po 50. letu svetujejo pregled prostate, tudi če ti nimajo težav. Za zdaj sta najboljši orodji, ki pomagata oceniti zdravje prostate, določitev PSA in preiskava danke. Na začetku rak prostate morda sploh ne povzroča težav, a pozneje lahko moški opazi šibak in prekinjajoč curek seča, pogosto in nenadno mokrenje (tudi ponoči), pekoč občutek in bolečine ter ima občutek, da se sečni mehur ne izprazni v celoti. Pojavijo se lahko tudi sledi krvi v seču ali semenski tekočini.

Urša Blejc


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media