SVET IN MI

dec. '15

Sejem medicinskih izumov za starejše

Globalno staranje prebivalstva in posledično spreminjanje družbe se kažeta tudi s številom različnih mednarodnih sejmov in festivalov. Sejem inovacij za pomoč samostojnemu življenju starejših in tistih, ki skrbijo zanje, se je pred kratkim končal v Los Angelesu, sredi novembra pa je nov rekord po številu razstavljavcev, predavateljev in obiskovalcev dosegel sicer vsakoletni prodajno-informativni sejem MEDICA, ki ga že 40 let prirejajo v Düsseldorfu. Letos so ga morali zaradi povečanega zanimanja podaljšati na štiri dni, med katerimi so od jutra do večera potekala medicinska izobraževanja, predavanja in predstavitve novosti. Na njem so pokazali številne inovacije, namenjene lajšanju samostojnega življenja starejših, predstavili so medicinske raziskave o zdravljenju oziroma zaviranju napredka demence in alzheimerjeve bolezni, pri prodaji številnih novih digitalnih pripomočkov za hojo so ponujali popuste, tu je bilo videti tudi nove »pomočnike« negovalcev – robote za različne namene, zapletene kontrolne in opazovalne aparature, ki se odzivajo na nočne potrebe starejšega ali avtomatično odmerjajo dozo zdravil, videti je bilo digitalne koledarje, ki opozarjajo starejšega na datum in ime dneva v tednu, starejšim so namenjeni številni predusmerjeni pametni telefoni, novost so digitalni izumi za preprečevanje usodnih padcev pa tudi številni novi pripomočki za skrbnike oziroma negovalce starejših, ki so večinoma družinski člani. Število sodelujočih, še posebej pa število obiskovalcev je preseglo vsa pričakovanja.

Glavne teme letošnjega sejma MEDICA 2015 so bile namenjene digitalni medicini – informacijski tehnologiji in komunikacijam – na primer elektronskim zapisom o zdravstvenem stanju in napredku obravnavanega, telemedicini, oblačnemu računalništvu v medicini, vprašanjem zaščite podatkov na teh področjih in razpravam o realnem stanju v praksi, ki je lahko drugačna od namenov ustvarjalcev aplikacij v medicinski računalniški tehnologiji.

Druga velika tema je bila namenjena izobraževanju na vseh ravneh. Nove elektronske aparature niso enostavne za uporabo, izučiti se mora vse medicinsko osebje – od kirurgov do medicinskih sester in negovalk. Številne teme so se neposredno dotikale starejših in težav, povezanih z njihovim stanjem oziroma zdravljenjem.

Hip Hope zračna blazina

Vsak lahko pade, pri starejših pa so zlomi lahko usodni. Dejstvo je, da ima starejši, ki je padel in si zlomil kolk, pred seboj le še leto do dve življenja, kajti verjetnost, da bo ponovno padel, je statistično izredno velika. Z izumom Hip Hope, ki so ga že marca letos nagradili s prvo nagrado za izume na izraelskem tekmovanju MEDinIsrael, pa se zdi, da so možnosti preživetja pri takih primerih veliko večje. Hip Hope je obledveni pas z vgrajenim elektronskim senzorjem in dvema zračnima blazinama na vsakem boku, podobnima tistim pri voznikovem avtomobilskem sedežu. Elektronski aparat zazna nagib telesa, ki pada, že v naslednjem trenutku pa se pod telesom pojavi napihnjena zračna blazina, ki povsem ublaži padec. 

Alzheimer – preventiva zmaguje

Nova raziskava o alzheimerjevi bolezni, ki so jo končali na britanski univerzi v Cambridgeu, je razkrila sedem dejavnikov tveganja, da človek podleže alzheimerjevi bolezni. Dva od treh ljudi se lahko bolezni izogneta, če spremenita življenjski slog. Dejavniki tveganja so:

  • telesna nedejavnost (pomanjkanje gibanja)
  • kajenje
  • pomanjkanje izobrazbe
  • stresno življenje v zrelih letih
  • debelost v zrelih letih
  • sladkorna bolezen
  • depresivnost

Profesor Carol Brayne z Inštituta za javno zdravje univerze v Cambridgeu je v članku, objavljenem v znani angleški zdravstveni reviji The Lancet, zapisal, da so dejavniki tveganja pogosto povezani med seboj. Izobraževanje v tretjem življenjskem obdobju je najpomembnejše, kajti izobraževanje ohranja možgane živahne, hkrati pa novo znanje spremeni zavest o zdravem življenju in prehranjevanju. Sprememba življenjskih navad je torej zmagovalna pot pri preventivni obrambi pred alzheimerjevo boleznijo.

Povzeto po: medica-tradefair.com


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media