Na vprašanja delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | dec. '15

ZAPOSLITEV UPOKOJENCA

Pri manjšem delodajalcu se je zglasil upokojeni bivši delavec, ki bi rad zaradi nizke pokojnine nekaj dodatno zaslužil. Ker je bil dober delavec, je tudi delodajalec zainteresiran, da ga občasno vključi v delovni proces. Zanima ga, katero pogodbo naj skleneta in na kaj je treba paziti.

V takšnih primerih imajo delodajalci v mislih največkrat podjemno pogodbo, toda za vključitev upokojenca v delovni proces delodajalca je bistveno primernejša pogodba o začasnem ali občasnem delu upokojenca oz. t. i. »upokojenska pogodba«, še posebej če gre za delo iz osnovne dejavnosti delodajalca oziroma za delo na sistemiziranem delovnem mestu. Razlika v stroškovni obremenitvi (ki je sicer relativno visoka) med tema dvema pogodbama je namreč zanemarljiva oziroma je le v tem, da mora biti pri »upokojenski pogodbi« plačan pavšalni prispevek v višini 4,63 evra, pri podjemni pogodbi pa v višini 0,53 odstotka od zneska izplačila, zato je – odvisno od višine izplačila – včasih malenkost dražja prva, drugič pa druga pogodba. Dobro je vedeti tudi to, da bo posameznik kljub že sklenjeni »upokojenski pogodbi« lahko pri istemu delodajalcu opravljal delo tudi po podjemni pogodbi, če bo seveda tudi za zadnjo izpolnjeval zakonsko določene pogoje, predvsem da gre za enkratno in pomožno delo, ne pa za delo iz osnovne dejavnosti delodajalca. Navedeni pogodbi se torej ne izključujeta.

Pri »upokojenski pogodbi« mora biti delodajalec pozoren na določene zakonske omejitve in obveznosti. V posameznem koledarskem mesecu se lahko pri delodajalcu, ki zaposluje od enega do vključno deset delavcev, na tak način opravi največ 100 ur, toda posamezen upokojenec lahko dela le do 60 ur v koledarskem mesecu. Upokojenec lahko delo opravlja pri več delodajalcih hkrati, vendar v seštevku ne sme preseči predpisane zgornje omejitve 60 ur, saj je tudi zanj v takem primeru predpisana globa v višini 500 evrov. Urna postavka za opravljeno uro dela upokojenca ne sme biti nižja od 4,20 evra bruto, dohodek za opravljeno delo pa v koledarskem letu ne sme presegati 6.300 evrov bruto. Delodajalec je dolžan voditi tudi dnevno evidenco prihoda in odhoda ter števila dejansko opravljenih ur upokojenčevega dela. Upravičenec do »upokojenskega dela« je oseba, ki ima v Sloveniji status upokojenca, toda med upravičence se ne štejejo osebe, ki so le delno upokojene.

SVETOVALNI TELEFON:

Pokličete ga lahko v sredo, 9. decembra, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media