OD VSEPOVSOD

dec. '15

Deset let prvega dnevnega centra

Pred desetimi leti je v Ljubljani na Povšetovi 20 odprl svoja vrata prvi Dnevni center aktivnosti za starejše (DCA). Danes jih v mestu uspešno deluje že šest (še na Puhovi 6, Gosposvetski 4, Tržaški cesti 37, Kunaverjevi 6–8 in na Rudniku Pot k ribniku 3 a), spomladi pa bo v Zalogu zaživel še sedmi. Pobudnik ustanovitve dnevnih centrov za starejše je bil Marjan Sedmak, predsednik Mestne zveze upokojencev in predsednik AGE platform Europa, ki je poudaril, da si zadnjih dvajset let prizadevajo, da bi starejši živeli zdravo tudi v visoki starosti, zato jim je treba dajati oporo in jih spodbuditi, da se bodo družili in bili dejavni, kar ponujajo tudi dnevni centri. Pri tem pa se je za podporo zahvalil občini in ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter številnim prostovoljcem. Desetletnico delovanja prvega centra so zaznamovali s prireditvijo v ljubljanski Festivalni dvorani. Prikazali so nekaj utrinkov iz dejavnosti centrov in razstavili izdelke, ki tam nastajajo. Med drugim je nastopil tudi Pevski zbor Livada pod vodstvom Angelce Pust (na sliki), ki deluje v dnevnem centru na Tržaški. (Besedilo in fotografija: Jožica Dorniž)

Božična zgodba v ZOO Ljubljana

V Živalskem vrtu Ljubljana si lahko tudi letos ogledate glasbeno-scenski dogodek Božična zgodba v ZOO Ljubljana. Predstave bodo 18., 19. in 20. decembra ter 25., 26. in 27. decembra ob 17.30 na slovenski kmetiji v živalskem vrtu pred kmečko bajto in 300 let staro kaščo. Zaposleni bodo zaigrali skupaj z živalmi, nastopili bodo kameli Karlo in Salima, kobila Zira, oslica Drobtinica, vol Tar ter ovce in koze. Dogajanje bodo popestrili svetlobni efekti in božične pesmi, ki jih bo izvajal pevski zbor ArtVoicess in tenorist Janez Lotrič.

Kolpa v Ljubljani odprla največji salon

Metliška Kolpa, ki je največji proizvajalec kopalniške opreme pri nas in v širši regiji, je sredi novembra odprla nov razstavno-prodajni salon v dvorani 1 (nekdanji Giga šport) v ljubljanskem BTC. Na 1150 kvadratnih metrih je razstavljeno kar 42 kopalnic z bogatim programom njihove opreme Kolpa san – od kopalnih kadi, kabin za prhanje, masažnih sistemov do kopalniškega pohištva in dodatkov. Predstavljeni so tudi kopalnica za gibalno ovirane ljudi in pripomočki za večjo varnost. Na ogled pa so tudi izdelki iz njihovega vsestransko uporabnega materiala kerrock. Ob tej priložnosti so v sodelovanju z Anino zvezdico družini v stiski podelili bon za kopalniško opremo za prenovo kopalnice. Na fotografiji predsednik uprave Kolpe Mirjan Kulovec izroča bon Ani Lukner iz Anine zvezdice. (Besedilo: Jožica Dorniž, fotografija: arhiv Kolpe)

Darila s čarobno močjo

Če ne veste, kaj podariti za letošnje praznike, izberite Krilca, darila s trojno močjo. Obdarijo vam ljubo osebo, osrečijo in pomagajo živemu bitju ter zmanjšajo onesnaževanje okolja. Še posebej so primerna za tiste, ki spoštujejo naravo, imajo radi živali ali radi pomagajo drugim.

Obdarovanec dobi elektronsko ali tiskano voščilnico z izvirno ilustracijo, ki jo lahko postavi na mizo ali obesi na steno. Tako izve, za katero humano dejanje ste v njegovem imenu darovali denar (pomoč socialno ogroženim otrokom doma in tujini, delfinom, čebelam, morskim želvam, brezdomnim živalim ali pa za ohranitev gozdov, čistih voda …).

Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj, sodeluje s partnerskimi organizacijami in jamči, da je denar v celoti posredovan namenu po vašem izboru.

Nakup lahko opravite prek spletne strani www.krilca.si, lahko tudi po e-pošti: krilca@krilca.si ali po telefonu: 01 439 4895. Naslovnik bo darilo prejel dan ali največ dva po vašem plačilu.

  

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media