POISKALI SMO ODGOVOR

Dobro je vedeti | jan. '16

 INFORMACIJE O DOMOVIH

Bralec nam piše, da živi sam, in ker je pred časom doživel rahlo kap, razmišlja, da bi prodal stanovanje in se preselil v dom starejših občanov, kjer bi imel družbo pa tudi vso potrebno oskrbo, če bi jo potreboval. Za zdaj samo poizveduje, kje in kako bi prišel do več informacij. Uporablja računalnik, a pri tem ni dovolj vešč, predvsem pa se mu ne ljubi iskati informacij za vsak dom posebej.

Informacije o lokacijah domov najhitreje dobite na spletni strani Skupnosti socialnih zavodov Slovenije (www.ssz-slo.si). Objavljen je seznam vseh domov – tako javnih kot zasebnih zavodov s koncesijo (če kliknete na ime doma, se vam odpre njihova spletna stran). Tako lahko dobite prvi vtis, kakšen je dom, kaj ponuja in kakšne so cene. Dobro je, da najprej razmislite, na katerem koncu bi želeli živeti v prihodnje in začnete pregledovati domove v tisti regiji. Vsekakor pa je dobro, da pred dokončno odločitvijo obiščete dom in prosite, da vam ga razkažejo in razložijo vse, kar vas zanima.

Sicer pa na spletni strani skupnosti vsak dan sproti osvežijo podatke o prostih mestih in številu čakajočih na prosto posteljo. Podrobno je navedeno, kaj mora vsebovati vloga za sprejem in kako jo oddati. Pošljete jo lahko v več domov po navadni pošti ali po elektronski pošti ali pa preprosto izpolnite elektronski obrazec, ki je objavljen na spletni strani.

Kdaj boste sprejeti, bodo v domu odločali na podlagi vrstnega reda prošenj, upoštevali bodo vaše zdravstveno stanje, bližino stalnega bivališča, morebitne socialne razloge. Že nekaj let se čakalne dobe v domovih starejših občanov krajšajo, zlasti v domovih na severovzhodu države, nekoliko daljše so še vedno v nekaterih javnih domovih v Ljubljani z okolico, v Kranju in Celju. Pri tem je treba upoštevati, da nekateri pošljejo prošnje za sprejem že leta prej, preden se nameravajo seliti, pač »za vsak slučaj«. Zato je dobro, da v tisti dom, v katerem bi res želeli bivati, večkrat pokličete in povprašate socialno delavko, kako je s prostimi mesti. Tako bo vedela, da ste resen kandidat in da se želite vseliti čim prej. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media