Več gibanja in druženja

jan. '16

Z vsakim novim začetkom se poraja novo upanje, tudi z vstopom v novo leto je tako. Želimo si, da bi se številne želje, ki smo si jih izrekli v prazničnih dneh, uresničile. Za marsikaj lahko poskrbimo sami. Ne moremo pa spremeniti sveta, lahko spremenimo le sebe. Pomislimo, kaj vse imamo (družino, ljubečega partnerja, skrbne otroke, radožive vnuke, prijazno sosedo, dobrega prijatelja …), in se vprašajmo, ali znamo to ceniti. Vzemimo si čas zanje in bodimo hvaležni za vse drobne stvari, ki nam polepšajo življenje. Predvsem pa vedro in optimistično stopimo v nov dan in se ljudem okrog sebe večkrat nasmejmo. Smeh je pol zdravja. 94-letni zdravnik Boris Cibic, ki so ga konec leta pri reviji Ženska razglasili za izjemno osebnost leta zaradi njegove dolgoletne človekoljubnosti, pravi, da smo Slovenci preveč črnogledi, premalo zavedni, ne spoštujemo se dovolj, pa tudi premalo sodelujemo med sabo. Vse to vpliva tudi na naše zdravje. Sam je dober zgled, kako lahko živimo polno življenje ne glede na leta. Še vedno dela kot zdravnik, se ukvarja s športom, v 4. nadstropje, kjer stanuje, gre po navadi peš, pri tem pa preskakuje po dve stopnici, da se zdravo zadiha, kot pravi. Vesel je, da mu zdravje še tako dobro služi, je pa res, da se ves čas redno giblje, ne kadi in se zdravo prehranjuje. Vse od upokojitve deluje kot prostovoljec pri Društvu za srce in ožilje Slovenije in v tem času je veliko prispeval k ozaveščenosti ljudi o nevarnostih bolezni srca in ožilja, zaradi katerih še vedno umre največ Slovenk in Slovencev. Če bi zmanjšali dejavnike tveganja (kajenje, previsoko težo, preveč maščob, soli in alkohola, premalo gibanja, premalo počitka in preveč stresa), bi bilo teh smrti manj. Boris Cibic pravi, da že trideset minut telesne dejavnosti na dan prepreči srčne napade in možgansko kap. Zelo priporoča hojo.

Po navadi z novim letom sklenemo marsikatero zaobljubo, naj bo tokrat za več gibanja in druženja, ki nam bo poživilo telo in duha. Že danes vabim vse bralce in prijatelje Vzajemnosti na naše skupno druženje, ki bo letos na začetku junija v Primoštenu v Dalmaciji. V želji, da se bomo imeli lepo in neponovljivo, smo naredili nekaj sprememb. Več o srečanju si lahko preberete že v tej številki. Do takrat pa vam želim, da se imate lepo in da se nasmejani in dobre volje srečamo na Hrvaškem.

POJASNILO:

Zaradi številnih klicev bralcev naj poudarimo, da o našem tradicionalnem srečanju bralcev in prijateljev Vzajemnosti pišemo na strani 5. Tokrat ga pripravljamo skupaj s turistično agencijo Kompas. Pridružite se nam!

Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media