POISKALI SMO ODGOVOR

Dobro je vedeti | feb. '16

Neželeni telefonski klici

Bralka se je na naše uredništvo obrnila z vprašanjem, kako naj prepreči neželene klice po telefonu. Kot pravi, jo pogosto kličejo, da bi odgovarjala na anketo, drugič ji ponujajo »brezplačen« zdravstveni pregled ali pa jo želijo obvestiti o novostih pri življenjskem zavarovanju. Po telefonu so jo celo obvestili, da je bila izžrebana za turistično potovanje, pa agencije niti ne pozna. Sprašuje, kako naj se znebi teh »telefonskih« nadlegovanj. Telefonsko številko ima objavljeno v telefonskem imeniku, saj živi sama in ima samo stacionarni telefon.

Take neželene telefonske klice pozna marsikdo – tako na stacionarne kot na mobilne telefone. Klicatelji najpogosteje uporabijo telefonske številke, ki jih najdejo v javno objavljenem telefonskem imeniku (Telefonski imenik Slovenije). Z objavo morate predhodno soglašati in se tudi odločiti, kateri od osebnih podatkov bodo vpisani. Običajno so pri fizičnih osebah zapisani ime in priimek, naslov ter telefonska številka. 

Zakon o elektronskih komunikacijah v 150. členu določa, da lahko prepoveste uporabo svojih osebnih podatkov za klice, ki imajo komercialni in/ali raziskovalni namen. To lahko storite že ob prvem vpisu v imenik ali kadar koli kasneje, le da bo označba s posebno ikono natisnjena v prvi naslednji izdaji imenika v tiskani obliki ali na DVD, v spletni izdaji pa bodo spremembo objavili že naslednji dan. Več informacij dobite na brezplačni telefonski številki: 080 30 00.

Zahtevate lahko prepoved uporabe osebnih podatkov za oba namena, tako bo ob vaši telefonski številki natisnjen rdeč krožec s prečrtano telefonsko slušalko, ali pa samo za enega (označeno z modrim ali rumenim krožcem).

Če vas bodo kljub prepovedi še vedno klicali za namene anketiranja ali telefonsko prodajo se lahko obrnete na Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (AKOS) in prijavite kršitev. Poglejte na njihovo spletno stran: www.akos-rs.si ali pokličite na brezplačno telefonsko številko za pomoč uporabnikom elektronskih komunikacij: 080 2735 – vsak delavnik med 9. in 13. uro.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media