DD POLETNA ŠTEVILKA

Druženje | jul. '16

PODLEHNIK

Za člani DU Podlehnik, 185 jih je, je še eno leto uspešnega dela. Predsednica Anka Pernek je delovanje društva, ki je v lanskem letu praznovalo 30. obletnico, predstavila na občnem zboru. V sklopu društva deluje tudi kegljaška sekcija, ki tedensko trenira in se druži v športnem parku v Dežnem. Od leta 2008 je društvo vključeno v projekt Starejši za starejše. Njihove prostovoljke obiskujejo 260 občanov, starejših od 69 let, na domu.

Vsako leto se člani udeležijo čistilne akcije, ki jo organizirajo pri TD Podlehnik, ter srečanj z okoliškimi društvi, športnih iger in pokrajinskega srečanja društev PZDU Sp. Podravje. Ker ne skrbijo več za občinski vinograd, so se udeležili trgatve pri vinogradniku Stanku Plavčaku. Ena izmed njihovih zelo odgovornih dejavnosti je jesensko varovanje otrok na prehodu za pešce pri izstopu in vstopu v avtobus. V decembru člani pripravijo darila in obiščejo starejše nad 80 let. Ti komaj čakajo njihov obisk, da izvejo vse novosti in lahko poklepetajo z njimi.

Predsednica Anka Pernek je povedala, da imajo tudi za letos drzne načrte. Med drugim bodo organizirali predavanje o boleznih srca in ožilja ter mobilno optiko, kjer bodo lahko opravili pregled oči. Pripravljajo tudi več izletov, in sicer v Lendavo, Varaždin in Ivanec. Poleti pa se bodo odpravili na ogled Trbiža, Višarij, Planice in Belopeških jezer. Pridružili so se tudi manifestu za ohranitev javnega zdravstvenega sistema in skupaj sooblikovali zahteve, da nadaljujejo razvoj javnega zdravstvenega sistema in aktivno sodelujejo pri nastajanju zdravstvene reforme. (Besedilo in fotografija: Zdenka Golub)

ORMOŽ 

Upokojenci Medobčinske zveze društev upokojencev občin Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž (MZDU Ormož) so se na začetku junija zbrali na že 32. srečanju. Vsako leto ga pripravijo v drugi krajevni skupnosti oziroma občini, kjer se srečajo dolgoletni prijatelji, nekdanji sodelavci in znanci. Tokrat se jih je zbralo 670. Program je začela Godba na pihala Ivanjkovci, nadaljevali so pevci Društva upokojencev Ivanjkovci in recitatorka, zaključili pa folkloristi Društva upokojencev Sveti Tomaž. Desetim posameznikom iz osmih društev so za dolgoletno aktivno delo podelili priznanja MZDU Ormož.

(Danica Majč, fotografija: Stanko Pignar)

ZREČE – SLOVENSKE KONJICE

Konec maja so se člani društva upokojencev popeljali na izlet v Ajdovščino, kjer so bili gostje pri tamkajšnjem DU. Njihova predsednica jim je razkazala Ajdovščino, izvir in slap Humelj, Vipavski Križ (na fotografiji), nasad češenj ter cerkev v Vrhpolju. (Besedilo in fotografija: Jože Jurc)

VELIKA LOKA

Pri Društvu upokojencev Velika Loka so se odločili raziskati primorske kraje. Po ogledu Pirana v dežju so si privoščili degustacijo refoška in istrskih dobrot na turistični kmetiji v Dragonji. Nato so se odpeljali na hrvaško stran Istre v Grožnjan in si ogledali to slikovito mesto. Po dolini reke Mirne so se zapeljali na ogled še enega istrskega bisera – Motovuna, kjer je nastala skupinska fotografija. Skozi predor Učka so se zapeljali še do Opatije in malo več izvedeli še o tem nekoč mondenem letovišču. (Besedilo in fotografija: Francka Grošel)

MARIBOR

Klub upokojenih delavcev ministrstva za notranje zadeve (MNZ) Maksa Perca Maribor je slovesno zaznamoval svojo 45. obletnico delovanja. V Mariboru so organizirali srečanje članic in članov vseh 15 klubov, ki so združeni v Zvezo klubov Slovenije. Zanje so pripravili zanimiv program in jim razkazali znamenitosti mesta in okolice.

Na Trgu Leona Štuklja so lahko odigrali partijo uličnega šaha ter si na stojnicah ogledali ljubiteljske dejavnosti članic in članov – od slikarske do fotografske umetnosti ter ročno izdelanih predmetov. Veliko zanimanja je požela razstavljena stara in sodobna policijska oprema, med njimi so bili stara avtomobila fičo in jugo ter prvi radar. Policijski orkester je pripravil koncert. V Narodnem domu pa je potekala slavnostna prireditev, na kateri so podelili plakete in priznanja najzaslužnejšim članom kluba ter zunanjim simpatizerjem. (Besedilo in fotografija: Mirko Ploj)

MOZIRJE

Pri mozirskem društvu upokojencev že enajsto leto uspešno deluje mešani pevski zbor, v katerem prepeva 26 pevcev. Vodi ga prof. Matjaž Železnik. Zbor nastopa na različnih prireditvah v kraju, udeležuje pa se tudi občinskih in območnih revij, tudi srečanja invalidskih zborov – letošnje je bilo v Logatcu. Pevsko sezono pa so zaključili z nastopom na reviji Pojmo, prijatelji v Celju. (Besedilo in fotografija: Marija Venek)

TREBNJE

Folklorna skupina Nasmeh deluje v okviru Univerze za tretje življenjsko obdobje pri Centru za izobraževanje in kulturo Trebnje. Skupina deluje že deseto leto, od leta 2012 jo vodi mentorica Branka Moškon.

Dvajset plesalk upokojenk in pet godcev povezuje želja prepevati ter plesati ljudske pesmi in plese ter tako ohranjati bogastvo naše dediščine. Sodelujejo na številnih prireditvah doma in v tujini. Trikrat so sodelovali tudi na območni reviji odraslih folklornih skupin in letos prejeli srebrno priznanje. Prejeli so tudi priznanji trebanjske občine in krajevne skupnosti.

Desetletnico delovanja so proslavili s prireditvijo z naslovom Ples Nasmeha naj nikoli ne preneha. Za petje so poskrbeli tamburaška skupina Folklornega društva Kres iz Novega mesta, moški pevski zbor vinogradnikov Čatež pod Zaplazom in mešani pevski zbor DU Mirna, za ples pa poleg domače skupine še plesni skupini Ajda in Mavrica iz UTŽO Trebnje ter otroci oddelka Metulji iz vrtca Mavrica Trebnje. Vodja območne izpostave JSKD Trebnje Mojca Femec je plesalkam podelila bronaste in srebrne Maroltove značke za pet oziroma deset let delovanja v skupini. (Anica Janežič, fotografija: Mateja Janežič)

TURNIŠČE

Pokrajinska zveza društev upokojencev Pomurje in Društvo upokojencev Turnišče sta pripravili revijo upokojenskih pevskih zborov. Na njej so zapeli mešani pevski zbor Nimam časa Društva upokojencev Lendava, ženski pevski zbor Püngrad Društva upokojencev Krog, mešani pevski zbor Vladimir Močan Društva upokojencev Murska Sobota, mešani pevski zbor Jakob Šešerko Društva upokojencev Sveti Jurij ob Ščavnici, mešani pevski zbor Društva upokojencev Šalovci, ženski pevski zbor Marjetice Društva upokojencev Moravske Toplice, ženski pevski zbor Društva upokojencev Gornja Radgona, mešani pevski zbor Društva upokojencev Beltinci in mešani pevski zbor društva upokojencev Cankova. Ob koncu revije je zapel še mešani pevski zbor Marije pod logom župnije Turnišče. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

SEMIČ

Člani društva upokojencev so se odpravili na spoznavanje Primorske. Ogledali so si Staro Gorico in se zapeljali na Sveto goro. V Solkanu so si ogledali še vojni muzej Soška fronta 1915–1917 in pretreseni prebirali ohranjena pisma, ki so jih pisali vojaki s fronte. (Besedilo in fotografija: Marjeta Lipar)

LJUBLJANA

Dom upokojencev Poljane in Društvo upokojencev Poljane sta že šestič zapored izvedla revijo pevskih zborov in posameznikov Poljane pojejo. Na prireditvi so peli otroci iz vrtca, osnovnošolski pevski zbor Pedenjped, dijakinja Gimnazije Poljane, pevski zbor Srednje zdravstvene šole, zbor Centra aktivnosti za starejše Povšetova in pevski zbor Doma upokojencev Poljane pod vodstvom Meri Avsenak, zaplesala je folklorna skupina Pušeljc, z nekaj šalami pa je občinstvo nasmejal Marjan Roblek. Prireditev je utrdila prepričanje, da znamo in zmoremo vse generacije živeti druga z drugo.

( Marinka Kapelj, fotografija: Saša Novak)

MOZIRJE

Javni sklad za kulturne dejavnosti Slovenije (JSKD) za ljubiteljske pisce upokojence razpisuje literarni natečaj in pripravlja srečanja. Pisci s Koroškega in Celjskega so se srečali na Rečici ob Savinji. Na razpisu je sodelovalo 26 avtorjev. Sprejele so jih vodja JSKD – OI Mozirje Simona Zadravec, mag. Barbara Rigler, vodja literarne dejavnosti, ter pesnica, pisateljica, esejistka in profesorica Barbara Korun, ki je vsa dela strokovno pregledala in napisala ocene. Za državno srečanje seniorskih pesnikov in pisateljev, ki bo 18. novembra v Mariboru, je izbrala dva pesnika, in sicer Lidijo Polak s Prevalj in Dareta Gozdnika iz Celja. Srečanje se je zaključilo z literarnim večerom poezije in odlomki iz proze. (Ljudmila Conradi, fotografija: arhiv JSKD)

RADLJE OB DRAVI

Članice in člani Društva upokojencev Radlje ob Dravi radi potujejo. Tako so se na začetku junija odpeljali v sosednjo Avstrijo, in sicer na Višarje, znano izletniško in romarsko točko pri Trbižu. Na višino 1788 metrov jih je popeljala gondola, od koder so imeli čudovit razgled na Kamniške in Julijske Alpe. Z Višarij so pot nadaljevali v Trbiž na tržnico, kjer je bil čas za nakupovanje. Ob vrnitvi so si ogledali Mangartska jezera, imenovana tudi Belopeška jezera, in se ob koncu potovanja ustavili še v Planici – dolini smučarskih skakalcev. (Besedilo Tone Hribernik, fotografija: Tone Vodušek)

LJUBLJANA

Ženski pevski zbor Ivan Cankar je praznoval 60. obletnico neprekinjenega delovanja s koncertom v evangeličanski cerkvi (na fotografiji). Globoke korenine ima še iz predvojnih časov, ko je deloval pod imenom Mešani pevski zbor Ivan Cankar. Zbor vodi Vojko Ivančič, ki ima kljub mladosti veliko pevskih izkušenj. Največkrat pevke razveseljujejo stanovalce po domovih za starejše občane, nastopajo pa tudi drugje. Pevke medse vabijo nove pevke, da se jim priključijo, pokličejo naj na telefonsko številko 031 890736 ali 041732157. Vaje imajo ob torkih od 16. do 18. ure na Rozmanovi 12 v Ljubljani. (Besedilo in fotografija: Antonija Škufca)

ODRANCI

Člani DU Odranci so se odpravili na izlet in spoznali občino Polzela. Poleg naravnih danosti so spoznali tudi precejšen del njihove zgodovine. Fotografija je nastala na gradu Komenda. (Besedilo in fotografija: Ivanka Tompa)

OTOČEC

Župnijska Karitas Šentpeter-Otočec je pripravila tradicionalno srečanje starejših faranov. Po maši je potekal družabni del s kosilom. Prisluhnili so pestremu kulturnemu programu, ki so ga pripravili mladi Šentpetrčani. Zbralo se je okoli 50 krajanov, najstarejši med njimi je bil 99-letni Viktor Miklič iz Mačkovca (prvi z leve). (Besedilo in fotografija: Helena Murgelj)

DOLNJA BISTRICA

V Dolnji Bistrici je sredi maja potekala slovesnost ob 60. obletnici delovanja gasilske regije Pomurja. Hkrati pa so se gasilski veterani Pomurja udeležili še 5. veteranskega srečanja in 22. gasilskega memorialnega tekmovanja v spomin na dolgoletnega gasilca PGD Dolnja Bistrica in ustanovitelja gasilske regije Pomurja Daniela Kreslina. Jubileja se je udeležilo veliko število gasilskih veteranov ter gostje iz Gasilske zveze Ormož in kluba gasilskih veteranov Medžimurske županije iz Čakovca.

V pomurski gasilski regiji deluje 22 tisoč gasilcev in gasilk, v 21 zvezah in 242 gasilskih društvih, ki premorejo okoli 400 najrazličnejših gasilskih vozil.

Ob tej priložnosti so se ekipe gasilskih veteranov pomerile v gasilski veščini s staro ročno brizgalno. Pri veteranih je zmagala ekipa PGD Dolnja Bistrica, sledile so ekipe PGD Srednja Bistrica, PGD Črenšovci, PGD Puconci, PGD Gornja Radgona, PGD Murska Sobota in PGD Petanjci. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

 

SVETI ŠTEFAN – ŠMARJE PRI JELŠAH

V tednu Rdečega križa sta Krajevna skupnost Sveti Štefan in Krajevna organizacija Rdečega križa Sveti Štefan organizirali srečanje starejših občanov. Po maši je sledilo druženje. V kulturnem programu so nastopili učenci osnovne šole Sveti Štefan in z igro do solz nasmejali obiskovalce. Zaigrali so še na stara glasbila in prikazali nekaj plesov.

Med zbranimi so bili tudi jubilanti, ki so ali bodo dopolnili okrogle obletnice, na primer 70 let: Terezija Kajba, Alojzija Čavš, Štefanija Žaberl in Veronika Kolar; 80 let: Hermina Povalej, Edvard Smole, Neža Verbovšek, Janez Tojnko, Ana Tojnko, Anton Užmah, Anton Žaberl in Marija Frece. 90-letna Terezija Mohorko pa je bila poleg 86-letnega Štefana Freceta najstarejša udeleženka srečanja. (Besedilo in fotografija: Milenka Blažević)

KRŠKO

Na Ljudski univerzi Krško deluje folklorni krožek, ki ga obiskuje deset članic. Mentorica je Tatjana Uduč, dobitnica visokega priznanja KS Senovo za leto 2015, prof. Stane Cetin pa plesalce spremlja s harmoniko. Plesalci se trudijo, da bi obudili najstarejše ljudske folklorne plese in le-te prenašali na mladi rod. Plešejo zlasti plese, ki so značilni za štajersko in kozjansko območje.
(Besedilo in fotografija: Zora Pevec)

CELJE

Na tradicionalni reviji upokojenskih pevskih zborov PZDU Celje je nastopilo 9 pevskih zborov. Revijo pod naslovom Pojmo, prijatelji tradicionalno pripravljata Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Celje, in Pokrajinska zveza društev upokojencev Celje. Kot so poslušalci in strokovni ocenjevalec Franc Plohl zadovoljno ugotavljali, sta bila všečna tako izbor pesmi kot njihova izvedba.

Za sodelovanje na republiški reviji upokojenskih pevskih zborov so predlagani Pevsko društvo upokojencev Celje (na fotografiji), MePZ DU Polzela, MePZ upokojencev in invalidov Mozirje ter kot rezerva ŽPZ DU Slovenske Konjice. Na reviji so sodelovali še MPZ Adolf Tavčar DU Slovenske Konjice, Mešani komorni zbor DU Vojnik, MePZ KD Anton Aškerc Rimske Toplice, MPZ DU Velika Pirešica – Galicija in MePZ DU Šempeter v Savinjski dolini. 
(Milena B. Poklič, fotografija: Emil Hedžet)

GRAJENA

Na športnih igrah PZDU Sp. Podravja v pikadu je tekmovalo 12 ženskih in 16 moških ekip. Ženska ekipa DU Turnišče Ptuj si je priigrala prvo mesto in se tako uvrstila na državno prvenstvo, ki bo potekalo septembra v Šoštanju. Druga je bila ženska ekipa DU Dolena, tretja DU Kidričevo. Med moškimi ekipami je zmagala ekipa DU Cirkovce in se uvrstila na državno prvenstvo. Lanski državni prvaki DU Turnišče Ptuj so bili drugi in so tako samodejno uvrščeni na državno prvenstvo v Šoštanju. Tretje mesto pa so zasedli DU Sv. Andraž Vitomarci. (Besedilo in fotografija: Silva Gerdak)

 

Peta obletnica mature na 50 let podlage

Takrat ko je na Tehniški tekstilni šoli – kemijski odsek – v Kranju maturirala generacija dijakov na fotografiji, se je pisalo leto 1961, letos na koledarju stoji letnica 2016, torej sta zadnji dve številki obrnjeni. Ta generacija je bila prva, ki je obiskovala novo leta 1957 dograjeno šolo, a v tistih časih je še cvetela tekstilna industrija, pa so se v njej šolali učenci z različnih koncev Slovenije in Jugoslavije. Niti v najbolj morastih sanjah se takrat nikomur ni prikazovalo tako črno, kot se je zgodilo z našo tekstilno industrijo, saj so našo novo šolo kmalu zaprli. Dobili so se v Žalcu, da bi imeli enako daleč tisti iz Varaždina kot tisti iz Kranja. Združili so prijetno s koristnim ali zanimivim, saj so se družili v muzeju hmeljarstva. V središču pozornosti je bil tokrat Miro Pinterič, saj je s 54 leti delovne dobe prav gotovo Slovenec z najdaljšim delovnim stažem v isti tovarni, to je v škofjeloškem Šeširju, in pri tem več kot polovico tega, kot tudi zdaj, direktor. (Besedilo in fotografija: Jože Praprotnik)

Po 66 letih so se ponovno zbrali

Nekdanji maturanti nižje gimnazije, ki je delovala na radgonskem gradu, so se srečali po dolgih 66 letih, kjer so v tistih časih opravili malo maturo. Srečanja se je udeležilo 20 nekdanjih dijakov, ki so obujali spomine na nekdanje šolske dni – tako v šoli kot dijaškem domu – kar na gradu. Takratni ravnatelj šole je pridne dijake, predvsem pevce nižje gimnazije, popeljal na obisk k nekdanjemu predsedniku Josipu Brozu - Titu v Beograd. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

Srečanje nekdanjih medicincev

Maturanti Srednje medicinske šole Murska Sobota, iz leta 1966, se udeležujejo srečanj vsakih pet let. Letošnje srečanje je bilo prav slovesno, saj so praznovali 50. obletnico mature. Udeležba je bila skoraj polnoštevilna. Dogovorili so se, da se čez 5 let ponovno snidejo, a še v večjem številu.
(Besedilo in fotografija: Franc Mesarič)

55 let po valeti

Na Vranskem smo se zbrali sošolci, ki smo takratno osemletko v tem kraju zaključili junija 1961. Na vabilo se je odzvalo kar 22 sošolcev, pot pa je po zaključku šole vsakega izmed nas ponesla na različne konce Slovenije. Po začetnem pozdravu je vsak povedal nekaj zanimivega o dosedanji in prehojeni življenjski poti, klepeta in pogovora kar ni hotelo biti konec. Sedem sošolcev žal ni več med nami, zato smo se s spominom ozrli tudi nanje. (Besedilo in fotografija: Marina Drolc)

15 let Doma starejših Logatec

Stanovalci dveh logaških prebivališč starejših, doma starejših in varovanih stanovanj ter svojci so se udeležili tradicionalnega piknika, letos hkrati praznovanja petnajstletnice odprtja Doma starejših Logatec. Direktorica doma Helena Primc Kalan je med drugim dejala, da je v domu 164 postelj. »Glede na psihofizično stanje posameznika imajo stanovalci možnost bivanja v enoposteljnih, dvoposteljnih ali triposteljnih sobah. Hrana, zdravstvena nega in različne dnevne dejavnosti (delovna terapija, fizioterapija, skupine za samopomoč) pozitivno vplivajo na dobro počutje. Organiziramo tudi različne kulturne in družabne prireditve.«

V kulturnem delu programa so nastopili pevci in plesalci folklorne skupine iz Trzina ter duo Tjaša in Aleš, ki sta zapela in zaigrala več pesmi. (Besedilo in fotografija: Matjaž Vizjak)

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media