POISKALI SMO ODGOVOR: Zdravstveno zavarovanje na počitnicah

Dobro je vedeti | jul. '16

Bralka, ki z vnukom avgusta odhaja na počitnice na enega od hrvaških otokov, sprašuje, ali tudi na Hrvaškem velja evropska kartica zdravstvenega zavarovanja. Do zdaj je namreč počitnikovala le ob Rdečem morju in si je morala vedno urediti komercialno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini.

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja (modra) velja v državah članicah Evropske unije in Evropskega gospodarskega prostora (Islandija, Liechtenstein in Norveška) ter v Švici pa tudi v državah, s katerimi ima Republika Slovenija sklenjene meddržavne sporazume o socialnem zavarovanju: v Bosni in Hercegovini, Črni gori, Makedoniji, Srbiji in Avstraliji (skupaj s potnim listom).

Evropska kartica torej velja tudi na Hrvaškem, kjer pa je včasih prihajalo do zapletov, zato je ZZZS pridobil od Hrvaškega zavoda za zdravstveno zavarovanje zagotovilo, da je v vseh ordinacijah, ki so dolžne ponujati nujne oz. potrebne zdravstvene storitve na podlagi evropske kartice, na vidnem mestu nameščena oznaka, da sprejemajo evropsko kartico. Dodatne informacije lahko dobite tudi na brezplačnem telefonu Hrvaškega zavoda za zdravstveno zavarovanje (tel. št.: 0800 7999). 

Evropska kartica je brezplačna in jo naročite na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) na naslovu https://www.zzzs.si/ z uporabo hitrega gumba »naročanje evropskih kartic« na vstopni strani ali s pošiljanjem SMS-sporočila na telefonsko številko 031 771 009 (SMS-sporočilo vsebuje besedo »EUKZZ« in ZZZS-številko zavarovane osebe) ali pa osebno v času uradnih ur na izpostavah in območnih enotah ZZZS. Pri naročanju evropske kartice potrebujete ZZZS-številko, ki je zapisana na slovenski kartici zdravstvenega zavarovanja (odtisnjena je levo zgoraj).

Za večino zavarovanih oseb je evropska kartica veljavna eno leto. Za upokojence in po njih zavarovane družinske člane ter otroke pa je veljavna pet let oziroma do dopolnjenega 18. leta starosti.

Vedeti pa morate, da velja ta kartica le za opravljene nujne oz. potrebne zdravstvene storitve. Če bi morali take posege plačati sami (na primer, ker jih uveljavljajo zunaj mreže javne zdravstvene službe), vam ZZZS ob vrnitvi domov na osnovi predložene medicinske dokumentacije in originalnih računov vrne stroške.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media