Poletje

jul. '16

Nekateri ne marajo poletja zaradi hude vročine, ki pa po navadi po nekaj dneh popusti. So pa poletni dnevi zelo prijetni zaradi dolgega dne, ko lahko marsikaj opravimo ob dnevni svetlobi, smo v naravi, zvečer pa si privoščimo še kulturno prireditev na prostem. Poleti zaživijo skoraj vsa mesta in malo večji kraji, predstavljajo se domača društva, znani in manj znani umetniki, dogajanje popestrijo rokodelci. Vsakdo lahko najde nekaj zase, če pa ste med tistimi, ki ne marajo hrupa in gneče, si v miru in tišini lahko pogledate razstavo v bližnjem muzeju ali morda zanimivo zbirko. V tokratni Vzajemnosti predstavljamo nekaj posebnih zbirk ljubiteljskih zbirateljev z različnih koncev Slovenije – od edinstvenega muzeja šivalnih strojev, etnološke zbirke starih predmetov in orodij, največje zbirke motorjev, stare muzejske prodajalne do zbirke petelinov in glasbil z vsega sveta ter torbic. Vsaka od njih ima svojo zgodbo, za njo pa stojijo prizadevni posamezniki, ki imajo spoštljiv odnos do vsega, kar je staro. 

Poleti, ko je dovolj dnevne svetlobe, je lahko prečudovit ogled umetnin v prenovljeni Narodni galeriji. Novo stalno zbirko, ki vsebuje več kot 600 razstavnih predmetov, ves čas spremlja tudi več zanimivih razstav. Ta slovenski kulturni hram bi moral obiskati vsak Slovenec in ga z velikim ponosom pokazati tudi tujcem. Med najbolj priljubljenimi deli, kjer so po navadi vrste čakajočih kot pred Mono Lizo v Louvru, je tudi slika Ivane Kobilce Poletje. Ne po naključju, pogled nanjo te napolni s prijetno energijo. Odkar je galerija prenovljena, so enotno povezani vsi trije stavbni deli galerije, zato si moramo za ogled vzeti dovolj časa.

Čas pa potrebujemo tudi, kadar urejamo svoje misli in razmišljamo o preteklih dejanjih in pomenu bivanja. V pogovoru s Francko in Janezom Premkom predstavljamo slovenskega duhovnega velikana Martina Kojca, ki je razmišljanje o človeku in njegovi duhovnosti zapisal v knjigah pred skoraj 80 leti, a je še vedno aktualno. Kojc izhaja iz pozitivnega mišljenja, ki nas vodi k dobremu. Vse, kar se nam zgodi, ima svoj smisel. Iz padcev in napak se učimo in tako rastemo, postajamo boljši ljudje. S pozitivnim razmišljanjem in pogledom na svet pa pomagamo tudi drugim.

Želim vam prijetno poletje. 

Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media