IZ KOŠKA ROČNIH DEL

Prosti čas | jan. '00

Pet vzorcev

Pet različnih vzorcev se dovršeno sestavi v kvačkan prtiček prav posebne oblike.

Velikost: približno 47 cm premera.

Potrebujemo: 60 g belega bombaža, primernega za kvačko št. 1,25–1,50.

Izdelava: skvačkamo 7 verižnih petelj in jih z 1 polgosto petljo sklenemo v krog. 1. krog: z eno verižno petljo nadomestimo 1. gosto petljo, nato kvačkamo še 15 gostih petelj. Krog sklenemo z l polgosto petljo v začetno verižno petljo. Nadaljujemo po vzorčni risbi. Narisana je polovica vzorca, ki ga smiselno ponavljamo tako, da ga sklenemo v celoto. Številke označujejo začetek kroga. Vsak krog začnemo z označenim številom verižnih petelj, končamo pa s polgosto petljo v začetno verižno petljo. S polgostimi petljami preidemo tudi v naslednji krog, kadar je označeno na risbi. Po 26. krogu delovno nitko odrežemo in jo na novo pritrdimo pri petlji, označeni s puščico, in kvačkamo 27. krog na prvih treh motivih. Delovno nitko odrežemo. Delovno nitko na novo pritrdimo na prvem od 3 naslednjih motivov, označenih s puščico A, in kvačkamo od 28. do 32. vrste. Delovno nitko odrežemo. Delovno nitko pritrdimo spet v 33. vrsti, kjer je puščica B. Kvačkamo od 33. do 37. vrste. Na enak način kvačkamo drugo polovico prtička.

Izdelan prtiček napnemo, pokrijemo z vlažno krpo in pustimo, da se posuši.

 

Delovni znaki:

= verižna petlja

= polgosta petlja

= gosta petlja

= šibična petlja

= dvojna šibična petlja

Kjer se znaki stikajo zgoraj, petlje odkvačkamo skupaj. Kjer se znaki stikajo spodaj, petlje kvačkamo v isto vbodno mesto.

Kvačkano z vezenim

Malo kvačkano, malo vezeno – pogled na prelep prtiček nas bo vedno razvedril.

Velikost: 40 x 20 cm.

Potrebujemo: 50 g bombaža, primernega za kvačko št. 1,25; prejice ustrezne debeline za vezenje na mrežasti osnovi v temno zeleni, zeleni, svetlo modri, sinje modri, vijoličasti, rumeni in svetlo vijoličasti barvi.

Izdelava: skvačkamo 50 verižnih petelj. 1. vrsta: 1 šibična petlja v 8. verižno petljo, *2 verižni petlji, 2 verižni petlji preskočimo, 1 šibična petlja*, ponavljamo od * do *, da dobimo 15 okenc. Nadaljujemo po vzorčni risbi. Nazadnje prtiček obkvačkamo okrog in okrog s krogom gostih petelj.

 Dodajanje praznega okenca na začetku vrste: s 7 verižnimi petljami delo obrnemo, skvačkamo 1 šibično petljo na šibično petljo prejšnje vrste. Dodajanje praznega okenca na koncu vrste: 1 šibična petlja na zadnjo petljo prejšnje vrste, 2 verižni petlji, 1 trikrat ovita šibična petlja v isto vbodno mesto. Snemanje praznega okenca na začetku vrste: do naslednje šibične petlje kvačkamo polgoste petlje, 5 verižnih petelj, 1 šibično petljo v naslednjo šibično petljo prejšnje vrste. Snemanje praznega okenca na koncu vrste: zadnjega okenca prejšnje vrste ne pokvačkamo.

Vezemo s sprednjim vbodom po vzorčni risbi in barvnih oznakah. Izberemo primerno veliko šivanko in ustrezno debelo prejico, da ju bomo brez težav povlekli skozi mrežo.

Vezenje sprednjega vboda na mreži: za en vbod šivanko s prejico ustrezne barve vbodemo v okence in jo v naslednjem izvlečemo, ponovimo 2-krat, da ovijemo šibično petljo (slika 1). Za dva vboda vodimo šivanko iz enega okenca v drugega, delo obrnemo in ponovimo 2-krat, da 2 šibični petlji ovijemo dvakrat (slika 2, 3 in 4). Za tri in več vbodov nadaljujemo na enak način.

Delovni znaki:

in 2 temno zelena

in 6 svetlo modra

svetlo vijoličasta

1= zelena

5 = sinje modra

3 = rumena

4 = vijoličasta

Jelka Logar Smrekar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media