Jabolko spora, jabolko sreče ...

Zgodbe | okt. '16

 Jesen rumena – dobra žena napolnjuje kmetove kašče, kleti in skrinje z žitom, krompirjem, repo, zeljem, vinom in tudi sadjem. Od vseh sadnih dreves pa je prav gotovo najpomembnejša jablana, kajti ravno jabolko je tisti sadež, zaradi katerega sta bila nekega davnega dne Adam in Eva izgnana iz raja. Ravno jabolko je bilo vzrok za začetek trojanske vojne, legendarne vojne v evropski zgodovini.

V dneh, ko so na vrhu Olimpa še živeli bogovi, je Zevs priredil slavje, na katerega so bili povabljeni vsi bogovi in boginje, razen Eride, boginje prepira. Užaljena boginja se je zato odločila, da bo med veselimi gosti zanetila prepir. Mednje je zagnala zlato jabolko, na katerem je pisalo »za najlepšo«.

Zevsova žena Hera in njeni hčeri Atena, boginja vojne, in Afrodita, boginja lepote, so se takoj začele prepirati, katera je najlepša. Zevsa so zaprosile, naj razsodi, ta pa jih je napotil v Trojo, po grško Ilion, k Parisu, sinu trojanskega kralja. Paris je jabolko prisodil Afroditi, ki ga je podkupila z obljubo, da mu bo pomagala priti do najlepše žene na svetu. Držala je obljubo in pomagala Parisu ugrabiti lepo Heleno, ženo grškega kralja Agamemnona. Da bi dobil Heleno nazaj, je Agamemnon odšel z vojsko pred Trojo in tako sprožil slovito vojno, ki jo opeva Homerjeva Iliada. Za vse čase je jabolko postalo – jabolko spora.

A tudi v ljudskem spominu ima jablana z jabolki izjemno mesto. Številne ljudske pravljice pripovedujejo o rajskih jabolkih, o zlatih jabolkih, o zdravilnih jabolkih, pa tudi o strupenem jabolku, ki ga je čarovnica ponudila Sneguljčici.

Slovenska ljudska pravljica opisuje, kako je neki kraljevič, ki je bil dobrega srca, obdaril berača. Z beračevo pomočjo je nato našel zdravilno jabolko, ki je zraslo na jablani na nekem daljnem, čudnem, samotnem in nevarnem vrtu. Z njim je ozdravil na smrt bolnega očeta.

Ne le v pravljici, tudi v resnici je jabolko nadvse zdrav sadež. Ljudsko zdravilstvo trdi, da eno jabolko na dan odžene zdravnika stran.

Mlada Štajerka, ki si je želela ženina, je na božično jutro vrgla v studenec jabolko in pri tem govorila:

Voda, to ti darujem od dna do dna,

sem za moža že dosti godna.

Ljudske modrosti, ki jih ljudstvo na tako izjemen način zna izražati v enem stavku, so polne vsebin, ki so uporabne v številnih življenjskih situacijah:

Jabolko ne pade daleč od drevesa.

Tudi lepo jabolko je lahko znotraj črvivo.

Od sladkega jabolka trebuh boli.

Zrelo jabolko samo pade.

V belokranjskem kolu je jabolko sadež, ki prinaša srečo.

Igra v kolu jabolko, jabolko rdeče,

rad imel bi jabolko, ali k meni neče.

Zatrkljaj se, jabolko, kamor tebi drago,

samo k temu ne trkljaj, kogar nimaš rado.

Jabolko se k meni je zatrkljalo rdeče

in prineslo meni je tri pehare sreče.

Dušica Kunaver


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media