Ne podcenjujte sline

Dobro počutje | okt. '16

Dušan Donko

Vloga sline je mnogo večja in mnogo kompleksnejša, kot si mislimo. Dokazali so, da je v njej 54 snovi, potrebnih za naše telo (taisti trdijo, da je teh še veliko več). To so prebavni sokovi, encimi, hormoni, vitamina B2 in K ter vse, kar telo potrebuje, da se celi in stabilizira.

»Slina ima veliko nalog – poleg vloge v prebavi tudi hladi telo, vlaži organe, krepi imunski sistem, organe in sklepe, nevtralizira kisline in še bi lahko naštevali. Če imamo sline dovolj in je v dobrem stanju, bo v telesu tudi več krvi in drugih koristnih snovi. In obratno – suha usta oz. pomanjkanje sline pomeni, da nam primanjkuje življenjske energije in da je naš hormonski sistem v neravnotežju,« pojasnjuje mojster daometafizike Dušan Donko. Čista, tekoča in dišeča slina ima tudi močan učinek proti staranju, zato jo na vzhodu imenujejo zlati eliksir.

Slina pronica kar desetkrat hitreje kot voda v notranje organe in jih ustrezno navlaži. Zato je lahko počasna prebava – zaprtje – posledica premajhne količine sline. Suha usta povežemo s suhim črevesjem, oboje pa s slabim stanjem vranice, želodca in slinavke. Nasprotno pa prehitra prebava lahko sporoča, da vranica ne vsrkava dovolj hranil, ker ni dovolj navlažena. Vranica predstavlja zemljo, in kot vemo, izsušena, razpokana zemlja ne more vsrkavati vlage. Slina oblikuje tudi naš glas. Skratka celotna hormonska slika in življenjska energija se kažeta v stanju sline.

Naša črtna koda

Tako pomemben vpliv, kot ga ima slina na naše telo, ima tudi na naše mentalne in duševne ter duhovne sposobnosti, saj je kot lepilo med duhovnim in fizičnim telesom. Da možgani dobro delujejo, potrebujejo dovolj sline – ta jih navlaži in aktivira žleze, da lahko nemoteno delujeta tudi hrbtenjača in kostni mozeg. Slina poskrbi, da se možgani ne »pregrejejo« oz. da z mislimi ostanemo »prizemljeni« ter da je naš um stabilen in jasnejši; pomanjkanje sline pa lahko povzroči celo blodnje. Ljudje s psihičnimi težavami imajo pogosto težave s slino – velikokrat jim nekontrolirano odteka, kar jih še dodatno slabi, saj jim s slino odteka tudi energija. Pogosto slino pljuvajo tudi tisti, ki jih moti. Še zlasti alkoholiki, kadilci in uživalci drugih škodljivih snovi ne prenesejo svoje sline, saj je ta kazalnik vseh njihovih negativnosti. Zdrave sline, ki je tekoča, pitna in sladka, pa ni nikoli preveč in človek jo z veseljem požira in se tako nevede revitalizira.

Slino, ki nastaja v žlezah (pri koncu uhljev), proizvaja vranica, ledvice pa ji dajejo esenco. Iz vranice izhaja vloga, ki jo ima slina v naši prebavi, iz ledvic pa njena vloga v naši hormonski sliki. Hrano v ustih najprej prežvečimo in jo prepojimo s slino – s svojo energijo. Slina je naša črtna koda, saj z njo označimo hrano, ki jo damo v usta, da jo telo sploh lahko spozna oz. se z njo uskladi in jo sprejme. Ob žvečenju hrano s pomočjo sline, kolikor le lahko, utekočinimo, če seveda upoštevamo razmerje: dve tretjini sline za eno tretjino hrane. Če želimo ostati zdravi, naj bi vsak grižljaj prežvečili od 30- do 50-krat. Tak način uživanja hrane omogoča visok izkoristek in zato smo tudi hitreje siti. Težji bolniki, tudi rakasti, pa naj bi stokrat prežvečili vsak grižljaj. Zaužito hrano – surovo ali kuhano – naše telo še »prekuha«, in če hrano s slino dovolj dobro pripravimo za ta proces, bodo drugi organi manj obremenjeni. Slina je kot filter – večina povezav s prehrano se razporeja že v ustih.

Pokazatelj vitalnosti

V majhnem otroku je ogromno življenjske energije, ta pa se kaže tudi s prekipevajočo sladko slino, zato dojenčki potrebujejo slinček. Usta starega in bolnega človeka pa so suha, če pa se pojavi višek sline, je ta grenka, lepljiva, neprijetnega vonja in okusa, saj se v njej kažejo tudi znaki bolezni. Ob teh dejstvih so v ZDA naredili zanimiv poskus z dvema starostnima skupinama moških: mlajši moški so izvajali težjo telesno vadbo, starejši pa nežnejšo, predvsem vaje tai-či. Pred vadbo in po njej sta obe skupini izvajali tudi vaje za pospeševanje in poživljanje sline; ob tem pa so vsem merili vrednost siga-proteina. Ta kaže dejansko starost – ne glede na leto rojstva. Pri vseh udeležencih se je vrednost siga-proteina povečala, toda občutneje bolj pri skupini starejših moških, ki so vadili mehkejše gibe. Kajti velik telesni napor sproži vročino, ta pa suši telesne tekočine in tako stara telo. Mladost pa je povezana z gibčnostjo, prožnostjo telesa in duha. Zato veliko sladke, pitne sline prinaša veliko energije in mladostnost. Poskus so izvedli zaradi pridobivanja podatkov o koristnosti siga-proteina, da bi ga nato sintetično izdelovali in tako s tabletkami zagotavljali pomlajevanje. Pa vendar imamo siga-proteina v obilju in brezplačno, če le imamo dovolj zdrave sline.

Cmokljajte!

Količino sline si povečamo s cmokljanjem in vrtenjem jezika (devetkrat v vsako smer) – tako v ustih aktiviramo žleze slinavke. Z jezikom krožimo nežno in počasi, sčasoma pa število vrtljajev jezika tudi povečujemo. Slino pretakamo med zobmi, da se – tako kot potok v naravi – ob njih tudi čisti. Za svoje zdravje pa bomo največ naredili, če jo bomo vračali v ledvice in vranico, da se bo spet na novo ustvarjala. To pa dosežemo s pravilnim požiranjem. Ko je sline v ustih dovolj, jo z jezikom in cmokljanjem še dobro premešamo in zberemo. Pogoltnemo jo tako, da ob izdihu trebuh in spolne organe potegnemo navznoter in tako ustvarimo vakuum v trebuhu. Nato brado potisnemo proti vratu in poravnamo hrbtenico, tako naredimo v požiralniku navpično pot, da slina zdrsne naravnost v trebuh. S pravilnim goltanjem slina preskoči želodec, zdrsne v trebuh in gre v glavni kanal jin. Tako aktiviramo slino, aktivirana slina pa spodbudi vse glavne žleze v možganih in seveda tudi našo energijo.

Lidija Jež   


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media