LJUDJE IN DOGODKI SKOZI ČAS – oktober

Zgodbe | okt. '16

Zadušitev Varšavske vstaje

Nemška vojska je 2. oktobra 1944 po 63 dneh brutalno zadušila vstajo v Varšavi, ki jo je začela domovinska armada pod vodstvom legendarnega generala Tadeuzsa Kumorowskega - Bora. Vstaja se je začela ob približevanju sovjetske armade Varšavi, vendar je Stalin zaradi političnih razlogov pustil Poljake izkrvaveti. Armada je izgubila 18.000 borcev, med civilisti pa je bilo več kot 150.000 mrtvih.

V Ljubljani sta se 5. oktobra 1984 rodili prvi dvojčici v Sloveniji, spočeti z zunajmaternično oploditvijo.

V Trstu je bila 6. oktobra 1907 prva predstava gledališča, ki ga je ustanovilo slovensko dramatično društvo kot »redno slovensko gledališče na umetniški podlagi«, z imenom Slovensko stalno gledališče.

V Ljubljani je 7. oktobra 1787 umrl Karel Janez Herberstein, ki je bil od leta 1772 dvajseti ljubljanski škof. Bil je privrženec reformnega katolicizma, v nedeljskih šolah je pospeševal pouk odraslih oseb. Pri cesarju Jožefu II. se je zavzemal, da so se nove meje škofij začele ujemati z deželnimi mejami.

Che Guevara

V boju z bolivijsko vojsko je bil 9. oktobra 1967 ujet in nato ustreljen Che Guevara, argentinski zdravnik, ki je spoznal revščino tretjega sveta in se zato pridružil voditelju kubanske revolucije Fidelu Castru, pozneje pa se je spet posvetil gverilskemu boju.

V Vatikanu se je 11. oktobra 1962 začel 2. vatikanski koncil, ki je trajal do 8. decembra 1965. Notranja preobrazba Cerkve (bogoslužje v domačem jeziku, večja odprtost do drugih verskih skupnosti idr.) je bila poglaviten cilj. Konservativci v Cerkvi so bili zgroženi.

Krištof Kolumb

12. oktobra 1492 se je na obali San Salvadorja na Bahamih v Severni Ameriki izkrcal Krištof Kolumb s svojo odpravo in tako odkril Ameriko, čeprav je bil prepričan, da je pristal v južni Aziji.

Marija Terezija

Marija Terezija je 13. oktobra 1753 naročila izvesti prvo štetje prebivalstva po starosti, spolu in stanu. Na Slovenskem so ga izvedli leta 1754. Prebivalce in hiše so popisali ločeno po župnijah in fevdalnih gospostvih. Prvi popis prebivalstva, kot ga poznamo danes, pa je bil leta 1857.

Genska tehnika sta 13. oktobra 1993 v ZDA na univerzi Georgea Washingtona opravila prvi uspešni poskus s človeškimi zarodki, nastalimi z nespolnim razmnoževanjem istega osebka. Postopek je postal znan kot kloniranje, sprožil pa je vrsto zadržkov, zlasti glede morebitne aplikacije na človeka.

Frenkie Yankovic

 14. oktobra 1998 je na Floridi v ZDA umrl Frankie Yankovic, ameriški Slovenec, ki je bil znan kot kralj polke. S svojim ansamblom je nastopal po vsej državi in igral glasbo v slogu slovenske polke, dobil je tudi nagrado grammy za najboljšega izvajalca. Prodal je več kot 30 milijonov gramofonskih plošč.

Mata Hari

Francozi so 15. oktobra 1917 usmrtili nizozemsko plesalko, znano pod umetniškim imenom Mata Hari. Med prvo svetovno vojno je bila dvojna vohunka za Francijo in nemško cesarstvo.

21. oktobra 1895 je v Pulju na Hrvaškem umrl mornariški častnik Rihard Pogačnik, strokovnjak za torpede. Med drugim je sodeloval v znameniti bitki pri otoku Visu leta 1866, ko so si Avstrijci z bliskovito zmago nad sicer močnejšo italijansko floto zagotovili popoln nadzor nad Jadranskim morjem do konca prve svetovne vojne. Velja za začetnika torpedistike v avstro-ogrski vojski.

Ameriški predsednik J. F. Kennedy je 22. oktobra 1962 od sovjetskega voditelja Nikite Hruščova in kubanskega predsednika Fidela Castra zahteval, naj prenehajo nameščati rakete ter naj odstranijo raketna oporišča. Zagrozil je s pomorsko blokado Kube, kjer je bilo več sovjetskih ladij. Po ameriškem jamstvu, da Kuba ne bo napadena, so Sovjeti odstranili jedrska raketna oporišča. V tem času je bil svet najbližje jedrski vojni in od takrat je med Moskvo in Washingtonom vzpostavljena neposredna telefonska zveza (t. i. rdeči telefon).

Tone Štefanec


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media