Na Kozjanski domačiji vse domače

Zgodbe | okt. '16

Kozjanska domačija, kot je bila nekoč

Kozjansko je prava zakladnica še ohranjene tradicionalne podeželske stavbne dediščine. Tudi zaradi posameznikov, ki rešijo marsikatero bajto, tik preden sprhnijo še zadnje deske … V Dobju pri Planini je lepo obnovljena domačija, katere glavna zanimivost je vsekakor preprosta bajta, ki je delno iz kamna, večinoma pa lesena in ima črno kuhinjo. Nastala je okrog leta 1830, a je natančno taka, kot je bil nekoč dom malega kozjanskega kmeta.

Za to ima največ zaslug domačin Bojan Guček. Po izobrazbi je inženir elektrotehnike, sicer pa mož neštetih idej, optimist, vizionar in navajen težkega kmečkega dela. Pred leti je njegova družina podedovala zemljišče, na katerem sta stali razpadajoči bajti. Prvi nagib, da bi vse skupaj podrli ali pa celo prodali, se je umaknil želji, da bi ohranil duha preteklosti. Zato se je Bojan lotil obnove, pri čemer je poiskal stare mojstre, ki so še poznali star način gradnje. Naučil se je tesariti in pokrivati strehe s slamo, kot so to počeli nekdaj … Začetek je bil težaven, saj je moral uskladiti sedanje standarde za gradnjo objektov z zahtevami Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Nekaj sredstev je prispevalo ministrstvo za kulturo, večinoma pa se je moral znajti sam in s pomočjo družine ter prijateljev in znancev. Najbolj ga veseli, da jim je uspelo tako rekoč nemogoče. In da na domačijo prihaja vedno več obiskovalcev vseh starosti in z različnimi interesi. Uživajo tako v lepi naravi kot v gostoljubju prijaznih Kozjank in Kozjancev.

 »V Dobje se pripeljete iz smeri Šentjurja proti Planini pri Sevnici. Tradicionalno je zagotovo vse, kar vidite, ko se pripeljete do nas. Če odmislite parkirni prostor, ki je davek sedanjosti. Uporabljeni so vsi tradicionalni materiali: les, kamen in slama. Pohištvo je staro, originalno in ima zagotovo dušo.«

Na starem kozolcu lahko tudi prespite

Kozjanska domačija je neke vrste muzej na prostem, v katerem se dediščina preteklosti prepleta z udobjem sodobnega časa. Poleg obnovljene stare bajtice je sosednja stavba urejena kot muzej, hkrati pa je tudi »turistična kmetija z nastanitvijo«. »Gostom ponujamo oglede, domačo hrano in pijačo, prenočišče pod slamnato streho, po želji tudi kulturni program. Naj povem, da so naše jedi strogo domače, iščemo nove stare recepte in uporabljamo sestavine ter hrano z ekoloških kmetij. Zrezkov v omaki na Kozjanski domačiji pač ne boste dobili. Še gobovo juho bomo pripravili na vašo izrecno željo.« Obiskovalci ob ogledu apiterapevtskega čebelnjaka izvedo marsikaj koristnega o zdravilnih učinkih medu in drugih čebeljih izdelkov. Pri zeliščnem vrtu pa se lahko bosonogi sprehodijo po Kneippovi poti po različnih strukturah lesa, kamnih, sekancih, travi in pesku in preizkusijo čebričenje (oblivanje noge s toplo-hladno vodo).

Ves čas se na Kozjanski domačiji trudijo lepemu okolju dodajati vsebino. Največji dogodek je Kozjanski teden starih obrti in običajev, ki se odvija konec avgusta. Zvrstijo se literarni in folklorni nastopi, predstavijo se godci, gospodinje skuhajo značilne jedi, otroci izdelujejo igrače, s katerimi so se nekdaj igrali. Četrtkov večer na cimpru pa je nekakšen naslednik Košnikove gostilne, s katero je tu gostoval pokojni Mito Trefalt.

Obiskovalci se lahko seznanijo s kmečkimi opravili: s klepanjem kose in srpa, ročno košnjo trave. Stari kozolec je odlično prizorišče za prikaz mlačve in čiščenje slame za pokrivanje slamnate strehe. Kako poteka pokrivanje, radi pokažejo. Prav tako izdelovanje suhih rož iz krep papirja, izdelovanje copat in predpražnikov iz koruznega ličja ter pletenje namiznih košar iz vrbovih šib.

Konec oktobra ali na začetku novembra pripravijo kostanjev piknik z »bučnim« dnevom. Za napovedane skupine gostov organizirajo kožuhanje, luščenje fižola, prešanje sadja ali šmarnice, če le želijo sodelovati. Lahko tudi mesijo testo in pečejo kruh. Mlado in staro pa z zapravljivčki peljejo na kratek izlet.

Milenka Blažević, fotografiji: arhiv Kozjanske domačije


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media