Vadimo s polenom

Dobro počutje | okt. '16

Ali ste že kdaj pomislili, kako uporaben športni pripomoček je lahko navadno poleno? Učinkovito nadomesti tudi masažne valjčke za roke in noge. In še eno čudovito odliko ima ta športno-masažni pripomoček: nič ne stane.

Za vadbo uporabite dve manjši poleni ali le eno daljše. Moje priporočilo je, da uporabite dve, da vam bosta pomagali uriti občutke otipa in ravnotežje ter koordinacijo gibanja. Za tiste z občutljivejšimi stopali in dlanmi droben nasvet: da bo masaža prijetnejša, ovijte poleno z brisačo in povaljajte s stopali ali dlanmi po polenu, kolikor vam prija.

Razgibavanje gležnja in masaža stopala 

Masaže stopala s polenom se lotite sede ali stoje. Če sedite, se potrudite za vzravnano in udobno telesno držo. Na sedalo ali naslonjalo stola se lahko tudi močneje oprete in ob tem malce bolj stiskate mišice spodnjega dela trebuha in tudi celega telesa. Ob tem bodite pozorni na enakomerno in povezano dihanje. Ko ga ne zmorete več, vajo končajte. Lahko pa si privoščite le sprostilno masažo v udobnem sedenju in s sproščenim dihanjem. 

Močnejšim in bolj treniranim priporočam izvedbo vaje stoje. Izboljšana moč in ravnotežje sta v pomoč prav pri vseh opravilih v življenju. Po tej in vseh današnjih vajah se sprostite z nežnim stresanjem.

Masaža dlani in razgibavanje zapestja

Vajo lahko izvajate na tleh ali pa poleno položite v naročje ali na nižjo mizico. Vedno bodite pozorni na ravno hrbtenico in na masažo dlani prav od zapestja in do konca prstov. S to masažo (tudi z masažo stopal) koristno delujete na vse telo. Med vadbo se potrudite za sproščena ramena in mehko gibanje zapestij in komolcev. Pri potegu polena proti sebi intenzivno iztegnite dlan, prste in notranji del zapestja. Ob koncu si roke pomanete kot pri umivanju in nežno zaokrožite z zapestji v obe smeri.

Osmice s polenom med dlanmi 

Kljub enostavnemu prikazu na sliki je vaja precej naporna tako z vidika moči in še posebej koordinacije. Pomembno je, da noge dajejo dobro oporo telesu. Stojte raznožno, malo upognite kolena, ki naj bodo narazen. Poleno primite kot na fotografiji in sprostite rame. Nato začnite s polenom po zraku pisati osmice levo in desno ter navzgor in navzdol. Za začetek naj bodo osmice majhne in poleno naj bo polence. Ob »pisanju« vse večjih osmic s telesom obremenjujete tudi tiste mišice, ki pri vsakodnevnih opravilih lenarijo ali so manj obremenjene, zato je dobro, da upoštevate priporočilo.

Igra ravnotežja in malce žongliranja 

S to vajo se sprostimo pa tudi povečamo moč rok. Vendar ne pretiravajte, da si ne prislužite napetosti v ramenih. Za začetek je bolje vajo narediti s čim tanjšim, tudi krivim, polencem in se resnično potruditi, da ostane kar se da pokončno in čim dlje na dlani, ob tem pa rame ostanejo sproščene. Vajo delajte stoje za boljše ravnotežje, ponavljajte jo izmenično z obema rokama.

Besedilo in fotografije: Savina Vybihal, prof. športne vzgoje


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media