S spomini do boljšega spomina, četrtič

Dobro počutje | okt. '16

Kadar nastopijo težave s spominom, si poskušajmo pomagati najprej sami. V obliki dnevnika si zapisujemo, kdaj nastopajo težave, kaj pozabljamo, kako pogosto, v katerih časovnih obdobjih, morda po slabše prespani noči ali v stresnih situacijah, med katere spadajo tudi čustveni pretresi: razočaranja, izgube bližnjih, včasih tudi depresivna stanja.

Če izgubljanje spomina otežuje vsakodnevno življenje, je treba poiskati strokovno pomoč pri svojem zdravniku. Prej ko se odločite za ta korak, več je možnosti, da sebi in svojim bližnjim olajšate življenje. Nikoli, res nikoli pa ne vrzite puške v koruzo.

Vaje, ki jih je treba izvajati za boljši spomin, so namenjene vsem, ki želite izboljšati svoj spomin ali vsaj ohraniti oz. upočasniti napredovanje izgube spomina. Priporočam individualne vaje, tako imenovani možganski fitnes, ki pa se razlikujejo, kot se ljudje razlikujemo med seboj.

Med informacijami, ki so potrebne za kakovosten pristop k izboljšanju spomina, so nadvse dragoceni tudi zapisi o vašem preteklem življenju, čemur pravimo tudi zapisi dolgoročnih spominov. Le tako lahko individualno pripravimo vaje, ki vam pomagajo pri premagovanju težav s spominom.

V preteklih številkah Vzajemnosti sem že predstavila vsebine, ki jih priporoča svetovna Alzheimerjeva organizacija, da spomine lažje organiziramo po temah in obdobjih, ki so zaznamovala našo zgodbo. Vzemite si čas, dobro premislite, preden odgovorite na vprašanja, posvetujte se tudi s sorodniki, prijatelji, da bodo zapisi vaših spominov čim natančnejši.

  1. poglavje: NAJPOMEMBNEJŠI KRAJI MOJE PRETEKLOSTI

Določena mesta, pokrajine in dežele določajo zemljevid našega življenja. Kateri so tisti kraji, ki vam bodo ostali za vedno v spominu? S katerimi dogodki jih povezujete?

Med opisovanjem vam priporočam, da naslikate posebnosti ali da prilepite med vsebino tudi kakšno fotografijo znamenitosti kraja. V katerih mestih ste se šolali, v katerih ste živeli, delali? Ali se spomnite kotičkov, kjer ste najraje sami posedali in načrtovali svojo prihodnost? Kje ste bili na počitnicah? Kje se počutite najbolj doma?

  1. poglavje: MOJA ZANIMANJA V MLADOSTI

Zapišite, kaj ste najraje počeli v prostem času. Ali ste bili vneti zbiratelji? Opišite vse prostočasne dejavnosti, ki ste jih opravljali, kar vas je veselilo in vas zabavalo. Opišite tudi svojo najljubšo popevko, glasbenika, pevko, ansambel, napišite nekaj naslovov pesmi, ki so vam bili v mladosti všeč ...

Naslednjič: Iz spominov v življenje danes

Vadimo:

Naloge izvajajte vsak dan. Pisno, ustno, v tišini ali med poslušanjem glasbe.

  1. Odštevajte na pamet: 100 — 20 — 18 — 15 — 13 — 17 — 8 — 7. Ali ostane na koncu 2 ali 1?
  2. Poiščite vsaj 20 ženskih imen, ki vsebujejo 8 črk. 

Primer: Marjetka

  1. Naštejte vsaj 30 besed, ki vas spomnijo na jesen.

Primer: oranžna, listje ...

  1. Črke smo premetali. Katere tri besede iščemo?  

      AAKUNG, GJAOOIIBL, ENJES          

Jasmina Lambergar, trenerka spomina, vodja programa Možganski fitnes


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media