Avtomobil lahko tudi najamemo

Prosti čas | okt. '16

Bodimo iskreni: avtomobil je velik strošek! Ne glede na to, ali ga vozimo ali pa ne. Ali ne bi bilo torej bolj smiselno, če bi lahko plačevali samo za čas vožnje, kadar avto potrebujemo le občasno? To je vsekakor že mogoče, od pogostosti, dolžine in lokacije voženj pa je odvisno, ali bomo našli kakšno drugo, cenejšo možnost prevoza.

Pri preračunu povprečnih stroškov avtomobila s ceno 15.000 evrov, ki ga uporabljamo pet let in letno prevozimo 15.000 kilometrov, upoštevamo stroške kaskozavarovanja, cestnin in vseh drugih dajatev, servisov, nakupa gum in goriva. Če vse stroške seštejemo in  skupen znesek razdelimo na 60 mesecev; ugotovimo, da smo vsak mesec za avtomobil odšteli okrog 330 evrov. To pa je že visok del mesečnih prihodkov.

Nekaj načinov, kako lahko strošek lastništva avtomobila znižamo, seveda obstaja. Lahko se odpovemo stroškom financiranja, kupimo cenejši avtomobil z manj opreme. Lahko tvegamo z rabljenim avtomobilom, a v Sloveniji je ponudba zanesljivih rabljenih avtomobilov majhna, veliko je ponudbe avtomobilov z večjim številom prevoženih kilometrov in vprašljivo zgodovino, kar lahko posledično poviša stroške vzdrževanja. Lahko se odpovemo kaskozavarovanju, a ob komercialnih popustih pri nakupu zavarovanj s tem bolj malo pridobimo. Strošek avtomobila je torej visok tudi, če se ne vozimo.

Najem avtomobila

Lahko se torej odločimo, da bomo avtomobil najeli, ko ga bomo potrebovali. Pri večjih ponudnikih rent-a-car storitev je najem avtomobila na voljo že za kakih 25 evrov na dan, če vozilo rezerviramo nekaj tednov vnaprej, lahko cena pade tudi na 15 evrov. Če avtomobil uporabljamo samo nekajkrat na mesec, je to vsekakor zelo smiselna odločitev. Velja pa pregledati še ponudbo manjših lokalnih in neprofesionalnih izposojevalnic. Dnevna uporaba nas stane tudi le okoli deset evrov. Avtomobil lahko najamete tudi pri številnih prodajalcih avtomobilov, ki vam odstopijo svoja nadomestna vozila.

Dobro pa je vedeti, da smo pri najemu za vozilo odgovorni sami, zato moramo natančno prebrati pogodbo o najemu in se pozanimati, ali v primeru nesreče sami krijemo določeni del škode (odbitna franšiza). Za plačilo morebitnih kazni smo tudi odgovorni sami. 

Taksi in souporaba

Kakšne pa so še možnosti občasnih prevozov? Taksi pride prav, ko morate po nakupih ali ko bi težko potovali z avtobusom ali vlakom. Za izlet ali redne prevoze je že predrag. A če se odločite, da boste lojalni izbrani taksi službi oziroma posameznemu taksistu, boste deležni precejšnjega popusta.

Počasi tudi k nam prihaja tako imenovani car sharing, sistem souporabe avtomobilov. Ta vam avtomobil ponuja za lastno uporabo, torej ga vozite sami. Vendar gre pri car sharingu le za kratkotrajen najem. Za pol ure, nekaj ur, čez noč … Zneski pa so v povprečju manjši od deset evrov, klasičen najem bi na primer stal trikrat več. Avtomobil rezervirate s pomočjo aplikacije za mobilne telefone, avto vas počaka na določenem mestu, po končani vožnji ga lahko pustite na istem ali pa drugem mestu. Plačate vnaprej, paketno, s paketi po 100, 300 ali 500 evrov. Avtomobili pa so izključno električni in že samo to dejstvo veleva, da vožnje ne morejo biti dolge, le do 100 kilometrov.

Medsebojna mreža 

Za prevoze med večjimi kraji je zelo zanimiva rešitev spletna stran prevozi.org. Ta omogoča, da ponudite prevoz še drugim potnikom, ki gredo v isto smer ob istem času, oziroma najdete koga,, s katerim se peljete. Recimo, da ste z Jesenic in bi radi obiskali prijateljico v Kranju. Preprosto med ponudniki pogledate, ali morda kdo ob uri, ki vam ustreza, ponuja tak prevoz. Če ga ne najdete, oddate povpraševanje. Stroški so deljeni, navadno zelo ugodni, vozniki vas poberejo na dogovorjenem mestu (velikokrat kar doma) in vas pustijo, kjer se dogovorite. Prednost take souporabe vozila je druženje in spoznavanje novih ljudi, med pogovorom se lahko dogovorite še za kakšen drug prevoz.

Podobna storitev je tudi prostofer (prostovoljni šofer), ponuja in sofinancira jo tudi že nekaj občin, več podatkov najdete na prostofer.si.  Namenjena je izključno starejšim, kjer sokrajani prostovoljno ponudijo prevoz tistim, ki ga potrebujejo. Gre za krajše razdalje, recimo v zdravstveni dom ali nakupovalno središče. Navadno vas pridejo iskat na dom in vas tja tudi pripeljejo, po dogovoru celo počakajo. Dobro pa je vedeti, da smo  primeru prostovoljnih ponudnikov zavarovani iz nezgodnega zavarovanja voznika in sopotnikov, če ima naš voznik sklenjeno tako polico.

Besedilo in fotografija: Miha Merljak


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media