Zdravi vzorci – močno srce 

Dobro počutje | okt. '16

Srce je motor našega telesa, vendar moramo vestno skrbeti zanj. A zaradi nezdravega načina življenja ima še veliko preveč ljudi resne težave z boleznimi srca in žilja, zato prezgodaj umirajo. Med pomembnejšimi dejavniki tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja so visok krvni tlak, previsoke vrednosti holesterola in trigliceridov v krvi, kajenje, pomanjkanje telesne dejavnosti, nezdrava prehrana, stres in drugi.

Slovenija je uspešna na področju preprečevanja bolezni srca in ožilja in je na dobri poti, da do leta 2025 kar za četrtino zmanjša prezgodnjo umrljivost, smo slišali na novinarski konferenci Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije. Vendar pa bi lahko z malo truda in nekoliko zdrave pameti škodljive vsakdanje vzorce zamenjali z zdravimi in bi naše telo dobilo tisto, kar potrebuje, ne pa nečesa, kar mu škoduje.

Ena izmed najpomembnejših sestavin zdravega življenja je redno gibanje. Priporočljiva je vsakdanja malo hitrejša hoja v naravi, vendar s takim tempom, da se še lahko pogovarjamo. Upoštevati je treba tudi zdrave prehranske navade, kar ne pomeni, da ne smemo jesti določenih jedi, pač pa da jemo zmerno, raznovrstne obroke in večkrat na dan. Po mnenju zdravnikov je priporočljivo, da ne jemo preveč slane in premastne hrane ter da uživamo čim manj sladkorja. Dobro je tudi, da občasno preverimo svoje zdravstveno stanje in opravimo meritve, ki dovolj zgodaj pokažejo velikost tveganja za nastanek srčno-žilne bolezni (krvni tlak, holesterol, krvni sladkor …). Zgodnje odkrivanje je zlasti pomembno pri eni najpogostejših srčno-žilnih bolezni, to je srčno popuščanje, ko je srčna mišica tako opešana, da ne zmore pošiljati krvi po telesu. Da je nekaj narobe, bolnike opozori težko dihanje že ob hoji po stopnicah in drugih manjših naporih, otekanje nekaterih delov telesa, dušenje zlasti v nočnem času … Že ob prvih simptomih je treba k zdravniku, ki opravi osnovno preiskavo – ultrazvok srca. Prej ko je postavljena diagnoza, laže in učinkoviteje je zdravljenje. Poleg zdravil in različnih spodbujevalnikov je ena izmed metod presajanje (transplantacija) matičnih celih, ki jih vzamejo iz bolnikovega kostnega mozga in vbrizgajo v srčno mišico.

Da ostane srce (in z njim vred tudi ožilje) čim dalj časa krepko, se moramo izogibati tobaku. Pred leti smo v Sloveniji že krepko znižali število kadilcev, a stroka ugotavlja, da spet kadi četrtina prebivalcev. Društvo se zato zavzema za poostritev protitobačne zakonodaje, da bi prepovedali kajenje tudi v avtomobilih in domovih, predvsem povsod tam, kjer so otroci.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media