Suha usta – veliko težav

Dobro počutje | okt. '16

Verjetno ga ni med nami, ki ne bi vsaj občasno imel težav z grlom. Saj poznate tisti zoprni občutek: usta so suha, žrelo peče, pri požiranju tudi boli, glas postaja hripav, lahko se pojavi suh in dražeč kašelj. Najpogosteje so ti znaki posledica vnetja zgornjih dihal. Lahko pa so vzroki tudi drugje.

Hripavost in praskanje po grlu se ne pojavljata le zaradi prehladov. Sluznica grla in žrela je lahko razdražena zaradi preobremenitve in napenjanja glasilk, na primer, kadar dolgo in preveč glasno govorimo ali veliko pojemo. Dolgotrajno in pogosto kajenje seveda vpliva na stanje grla. Če imamo zamašen nos, ne gre drugače, kot da dihamo skozi usta in tako izsušujemo sluznico. Tudi suh zrak v prostoru, v katerem je vključeno gretje ali klimatska naprava, zelo izsuši sluznico grla. Izsušena sluznica v ustih, ali povedano po domače, suha usta pa vplivajo tudi na žrelo, saj težko požiramo, ob tem pa se pojavi slab zadah.

Tudi zdravila vplivajo 

Če pa imamo kar naprej suha usta in smo neprestano žejni, bi lahko posumili tudi na sladkorno bolezen ali na katero koli drugo sistemsko bolezen. Pogosteje imajo suha usta tisti, ki imajo hormonske motnje, revmatoidni artritis ali motnje pri delovanju ščitnice. Pogosto je sluznica oslabljena tudi pri nevroloških motnjah, depresiji, pri bolnikih na dializi itd. Za bolnike po možganski kapi ali z alzheimerjevo boleznijo pa je značilno, da imajo občutek suhih ust, čeprav žleze slinavke dobro delujejo.

Suha usta so neželen učinek številnih zdravil, na primer antidepresivov in antipsihotikov, zdravil za zniževanje krvnega tlaka, diuretikov pa tudi zdravil proti bolečinam ter za zdravljenje parkinsonove bolezni, povečane prostate ali obstruktivne pljučne bolezni.

Suha usta so pogosta težava starejših ljudi, ker se žleze, ki izločajo slino, nekoliko zmanjšajo in postanejo manj aktivne. Poleg tega pa starejši ljudje, še posebej v pozni starosti, uživajo premalo tekočine. Včasih kar pozabijo na pitje, ali pa ne uživajo tekočine iz strahu, da ne bi morali prepogosto na stranišče, če imajo težave z uhajanjem vode. Ko je telo dehidrirano, slina postaja vse gostejša, nato pa je skoraj več ni. Zato ti ljudje težje požirajo, imajo slab zadah, žrelo jih peče. Zaradi pomanjkanja sline je oteženo prehranjevanje, in to še posebej pri tistih, ki nosijo snemljive proteze. Slina v ustih omogoča vlažnost in dobro prileganje, pri suhi sluznici pa proteza drgne ob dlesen, »žuli«, povzroči celo rane.

Kadar imamo težave s praskanjem po grlu, hripavostjo ali suhimi usti, se stanje včasih popravi v dnevu ali dveh s pastilami z zdravilnimi zelišči, ki jih ližemo večkrat na dan, grgranjem žajblja in podobnih domačih zdravil, žvečenje žvečilnih gumijev spodbudi nastajanje sline. Predvsem pa moramo veliko piti tudi potem, ko težave že minejo. Priporočljivo je pitje čajev (mlačnih, ne prevročih), naravnih sokov, najbolje pa kar navadne vode. Če pa se stanje ne izboljša in bolečine v žrelu ali hripavost trajajo več kot deset dni, je vsekakor dobro obiskati zdravnika.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media