Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | nov. '16

ZDRAVLJENJE V TUJINI

Bralca zanima, ali se lahko odloči za zdravljenje v Avstriji, ne glede na to, da v Sloveniji za konkretno zdravljenje še ni presežena najdaljša čakalna doba. 

Evropska direktiva 2011724/EU je vsem državam članicam, med njimi seveda tudi Sloveniji, naložila, da v svojo zakonodajo umestijo določila, ki bodo državljanom omogočila, da se svobodno odločajo za zdravljenje v tujini (v drugi državi članici EU). To pomeni, da imate, če se odločite za zdravljenje v tujini, pravico do povračila stroškov zdravstvenih storitev, ki so pravica iz obveznega zavarovanja v Sloveniji in jih uveljavljate v drugi državi članici EU, in sicer bodisi na podlagi predhodno izdane napotnice izbranega osebnega zdravnika ali napotnega zdravnika za bolnišnične in specialistične ambulantne zdravstvene storitve bodisi na podlagi predhodno predpisanega recepta ali naročilnice izbranega osebnega zdravnika ali napotnega zdravnika ali drugega zdravnika v Sloveniji, ki ga je za to pooblastil ZZZS, bodisi na podlagi predhodno izdane odločbe ZZZS glede napotitve na zdraviliško zdravljenje, upravičenosti do medicinskega pripomočka pred iztekom trajnostne dobe in pravice do zahtevnejšega medicinskega pripomočka bodisi na podlagi predhodno izdane odločbe ZZZS o predhodni odobritvi.

Na podlagi napotnice ali recepta lahko poiščete zdravstveno storitev v drugi državi članici, in sicer tako pri javnih izvajalcih zdravstvenih storitev kot tudi pri zasebnikih. Le za bolnišnične zdravstvene storitve, ki vključujejo prenočitev ter zdravstvene storitve, ki zahtevajo uporabo visokospecializirane in drage medicinske infrastrukture ali medicinske opreme, je potrebna prehodna odobritev ZZZS. Stroške čezmejnega zdravljenja plačate sami, nato pa v Sloveniji zahtevate njihovo povračilo. Stroški so povrnjeni v višini povprečne cene teh storitev v Sloveniji. Razliko do polne vrednosti zdravstvenih storitev pa morate uveljavljati pri zavarovalnici, s katero imate sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Do povrnitve potnih stroškov in stroškov nastanitve pa niste upravičeni.

Prav tako niste upravičeni do povračila stroškov, kadar gre za primere zdravstvenih storitev v osnovni zdravstveni dejavnosti (storitve izbranega osebnega zdravnika in zobozdravnika), na področju dolgotrajne oskrbe, pridobivanja in presaditve delov človeškega telesa in za storitve na področju presejalnih programov.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media