DRUŽENJE NOVEMBER

Druženje | nov. '16

LJUBLJANA VIČ-RUDNIK

Četrto srečanje Zveze društev upokojencev območja Ljubljana Vič-Rudnik je potekalo v Notranjih Goricah. Srečanja se je udeležilo 330 upokojencev iz 18 društev, in ker jim je šlo na roko tudi vreme, so preživeli zares lep dan. Udeležence je nagovorila predsednica Društva upokojencev Notranje Gorice-Plešivica Metka Marinčič, nato pa še Metod Ropret, župan občine Brezovica, predsednik Zveze društev upokojencev območja Ljubljana Vič-Rudnik Anton Slak in podpredsednica Zdusa Vera Pečnik. V bogatem kulturnem programu so nastopili učenci POŠ Notranje Gorice, člani folklorne skupine Kolovrat ter kar osem pevskih zborov, in sicer mešani pevski zbor DU Tulipan iz Vnanjih Goric, trio Žažar z Vrzdenca, mešani pevski zbor DU Krim-Rudnik, mešani pevski zbor DU Vič, mešani pevski zbor Pevci izpod Rožnika DU Rožnik, mešani pevski zbor DU Trnovo, mešani pevski zbor iz DU Kozarje in mešani pevski zbor DU Podpeč-Preserje. Člani KUD Janez Jalen so uprizorili skeč, operni pevec Branko Robinšak pa je navdušil z eno najlepših arij iz opere Turandot »Nessun dorma«. Ciril Mrak je udeležencem podal kratko zgodovino Notranjih Goric, nato pa so se še dolgo družili ob glasbi in plesu. (Besedilo in fotografija: Darinka Omahen)

NAZARJE

Društvo upokojencev Nazarje (DUN) je ob svoji 70. obletnici delovanja pripravilo slavnostno prireditev. Ob tem je sekcija za ročna dela Vrba pripravila bogato razstavo izdelkov svojih članic in članov. V kulturnem programu so nastopili vokalna skupina Lastovke, ljudske pevke Lipa Šmartno ob Dreti, pevski zbor sv. Martina župnije Marija Nazaret, moška pevska skupina Gasilski veterani ter člani kulturne sekcije društva.

Ob projekciji slikovnega gradiva Stanka Kotnika je udeležence nagovorila predsednica DUN Vera Pečnik (tudi podpredsednica Zdusa) in med drugim dejala: »Lahko smo ponosni na svoje delo, delo prednikov društva ter plemenito poslanstvo. Delujemo na različnih področjih rekreacije, pohodništva, kulturnih in glasbenih dejavnosti, predvsem pa tudi prostovoljstva za pomoč članicam in članom. Vsak starejši, ki želi pomoč, jo v društvu tudi dobi.« Janez Sušnik, predsednik Zdusa, ji je vročil veliko plaketo Zdusa za zasluge ob visokem jubileju društva. Priznanje in zlato plaketo Pokrajinske zveze DU Celje pa ji je predal njen predsednik Silvo Malgaj. (Besedilo in fotografija: Jože Miklavc)

GORICA PRI SLIVNICI

Zveza DU Kozjansko je že 13. leto zapored pripravila mednarodno kulturno prireditev Podajmo si roke, ki je bila letos v Gorici pri Slivnici. Mag. Marko Diaci, župan občine Šentjur, je poskrbel še za glasbeno presenečenje, saj je na oder povabil kolege župane iz občin Dobje, Podčetrtek, Vitanje, Štore, Polzela in nekdanjega župana občine Kozje, da so skupaj zapeli. Na prireditvi so nastopili člani društev upokojencev Gorica pri Slivnici – Včerajšnjaki (na fotografiji), Pristava – Vaške pevke z županom občine Podčetrtek Petrom Misjo, Kostrivnica – Ljudski pevci in godci, Gorica – citrarka Iva Čede, Dobje – Tamburaška skupina OŠ Dobje, Grobelno – Šentviški 5, Planina pri Sevnici – Slamjeki, Gorica – pevec Martin Unetič, Rogatec – Ljudske pevke, Podčetrtek – duo Po starem Slavko Kajba in Jože Filipančić in vsakoletni gostje iz sosednje Hrvaške – Tamburaška skupina Zelenjak. Tem je Mimica Kidrič, predsednica ZDU Kozjansko, predala zlato plaketo v zahvalo za dolgoletno prijateljstvo in sodelovanje. (Besedilo in fotografija: Milenka Blažević)

RIMSKE TOPLICE

Da starejši niso nič manj dejavni v športu in rekreaciji od mlajših, dokazujejo člani DU Rimske Toplice. Tekmujejo kar v petih športnih panogah, in sicer v balinanju, kegljanju, kegljanju s kroglo na vrvici, pikadu in streljanju. Udeležujejo se občinskih, pokrajinskih ter prijateljskih tekmovanj. Letos so bili zelo uspešni, tako da so se udeležili državnega prvenstva v balinanju in pikadu, imajo tudi državna prvaka v ribištvu in taroku. Zelo aktivni so še na področju pohodništva. Najbolj priljubljena je nordijska hoja in tako vsak dan pridno nabirajo kilometre na Ruski stezi. Junija pa pripravijo zahtevnejši pohod, kamor povabijo še prijatelje iz Laškega.

Za dejavnosti potrebujejo primerno urejene športne površine in pri železniški postaji je postavljeno kegljišče za kegljanje s kroglo na vrvici. Na hitro pa so si morali urediti novo igrišče za balinanje. Na pomoč jim je priskočil sokrajan Danijel Hochkraut in z obilico prostovoljnega dela ter močno zagnanostjo so njegovo igrišče očistili in podaljšali na ustrezne mere, da so lahko izpeljali tako občinsko prvenstvo kakor tudi pokal Aqua Roma. Upajo, da bodo igrišče lahko uporabljali še v prihodnje, saj jim omogoča kakovostne treninge. (Besedilo in fotografija: Viktorija Martinšek)

GORNJA RADGONA

Na balinišču pri domu starejših občanov je 6 ženskih in 8 moških ekip upokojencev iz Pomurja tekmovalo za pokal občine Gornja Radgona. Med ženskami so bile najuspešnejše članice DU Lendava, Bakovci in Černelavci. Moške ekipe pa so se razvrstile takole: DU Gornja Radgona, DU Lendava in Medobčinsko društvo invalidov Gornja Radgona. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

RAZKRIŽJE

V Razkrižju so letos spomladi v okviru projekta NAZDRAVJE ustanovili KLUB 65+. Bistvo kluba je približati dejavnosti iz urbanih središč v njihov kraj in tako zmanjševati neenakosti glede dostopnosti in informiranosti. Ob mesecu požarne varnosti je Leonard Markovič iz podjetja GasiMa, d. o. o., občanom predstavil nevarnosti, ki jim grozijo v gospodinjstvih, povedal, v kolikšnem času se lahko razširi požar, kakšne so možnosti za gašenje, kateri gasilniki so najprimernejši, tehnike gašenja ter še mnogo drugih koristnih informacij. Sledil je praktični prikaz gašenja požara pri gasilskem domu, kjer je potekal dan odprtih vrat. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

LESCE

Pri Društvu upokojencev Lesce že od leta 1993 deluje mešani pevski zbor Slavček. Vodstvo je na začetku prevzela Tončka Lorenčič, od leta 2002 pa ga vodi Marička Legat. Trenutno v zboru sodeluje deset pevk in deset pevcev, med njimi jih je tudi nekaj, ki so sodelovali že pri ustanovitvi. Član zbora je tudi harmonikar Franci Ažman.

V svojem repertoarju imajo narodno-zabavne pesmi ter ljudske pesmi, ki so že skoraj šle v pozabo in za katere ni nobenega notnega zapisa. Pojejo pa tudi druge pesmi. Nastopajo na koncertih, proslavah, komemoracijah in drugih prireditvah ter tudi po domovih za starejše občane vse od Jesenic do Kranja. Septembra so zapeli tudi na 25. srečanju gorenjskih upokojencev. (Besedilo: Tone Noč, fotografija: Oto Žan)

 

KOČEVJE

V počastitev občinskega praznika je Društvo upokojencev Kočevje pripravilo kar dva dogodka. Na razstavi ročnih del in umetniških stvaritev je sodelovalo 30 upokojencev in upokojenk iz Kočevja, iz DU Loški Potok, DU Sodražica in pobratenega DU Medvode. Svoje izdelke so postavili na ogled tudi varovanci Varstveno-delovnega centra Želva in Društva za psihično zdravje Šent ter člani Društva invalidov Kočevje.

Drugi dogodek pa je bil samostojni koncert MePZ DU Kočevje, ki so ga s svojimi nastopi obogatili prijatelji DU Medvode s pevsko skupino Sončna jesen, zapeli in zaplesali so tudi varovanci Varstveno-delovnega centra Želva – enota Kočevje. Z novo plesno točko je gledalce ogrela plesna skupina Zimzelenke, za smeh pa so poskrbele članice dramskega krožka Kofetarﹸce. (Besedilo Barbka Bižal Kolar, fotografija: Nik Vidmar)

VRHNIKA

Kar 73 članic in članov društva upokojencev se je udeležilo izleta po Slavoniji in Baranji, ki sta se jim vtisnili v spomin po prostranih ravninah, obdelanih poljih in vinogradih z graševino. Ogledali so si Đakovo s kobilarno, katedralo sv. Petra in obiskali naravno in zavarovano mokrišče Kopački rit. Drugi dan so si ogledali mesto Osijek, nikogar pa ni pustil ravnodušnega obisk Vukovarja in spominskega centra na Ovčari. (Besedilo: E. B. fotografija: Vinko Sluga)

 

VITANJE

Koordinatorji programa Starejši za starejše celjske pokrajine so imeli na začetku oktobra srečanje, ki so ga skrbno pripravile vitanjske prostovoljke s koordinatorico Angelo Lušenc. Zbrane sta pozdravila župan občine Vitanje Mirko Polutnik in predsednik Društva upokojencev Vitanje Jože Jeseničnik, ki sta poudarila pomen programa, v okviru katerega prostovoljci nesebično skrbijo za vse starejše, osamljene in pomoči potrebne, ter se jim za to skrb zahvalila. Kot je povedala regijska koordinatorica Ivanka Tofant, so letos na celjskem območju opravili že 90 odstotkov za letos načrtovanih obiskov oziroma že več kot sedem tisoč. (Besedilo: Milena B. Poklič)

 

MALEČNIK

Novoustanovljena gledališka skupina DU Malečnik je septembra postavila na oder krajše komično odrsko delo Slavka Spahića Ovenele rože pod vodstvom režiserja Kristjana Sandeta. Gledalci so se nasmejali ob nastopu Jožeta Krajnca, Janeza Pivca, Antonije Ribič in Branka Duha, ki so skeč odigrali v domačem narečju. Na druženju se je predstavila še pekrska odrasla gledališka skupina KD Pekre-Limbuš pod vodstvom režiserja Toneta Partljiča. (Besedilo: Marija Krajnc, fotografija: Mirko Vučina)

BELTINCI

Pri Društvu upokojencev Beltinci so pripravili četrto občinsko srečanje upokojencev, ki se ga je udeležilo okoli 312 članov društev Beltinci in Melinci. Zapeli so jim pevci mešanega pevskega zbora DU Beltinci in ljudske pevke KUD Lipovci. Ker je dogodek sovpadal s praznikom buč v Lipovcih, so pokusili tudi zdrave jedi iz buč ter zeliščne napitke, rokodelci pa so predstavili izdelke domače obrti. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

VELENJE

Velenjski upokojenci, ki so se jim pridružili še člani DU Šalek in DU Velika Pirešica-Galicija, so letovali na Dugem otoku. V osmih dneh so temeljito spoznali otok z vsemi lepotami in turističnimi zanimivostmi. Predsednik DU Velenje Črt Urbašek pa se je izkazal kot turistični vodnik. (Besedilo in fotografija: Hinko Jerčič)

PREVALJE

Že šesto leto zapovrstjo se skupina članic Društva upokojencev Prevalje udeležuje delavnic študijskega krožka za oblikovanje gline, ki ga v okviru Izobraževalnega centra Smeri z Raven na Koroškem organizira mentorica Ana Pavše. Natančno oblikovanje gline z uporabo različnih pripomočkov za posamezne tehnike dela je vsa leta spremljala strokovna inštruktorica Helena Brumen. V tem času so tečajnice spoznale lastnosti in barve gline ter se z gnetenjem, valjanjem, svaljkanjem in brušenjem učile različnih tehnik izdelovanja in oblikovanja izdelkov. Tako so obudile številne sposobnosti izražanja idej in ustvarjalnosti. Z gnetenjem gline pa so poskrbele za krepitev vseh mišic rok.

Izdelale so različne sklede, vrče, vaze, posodice s pokrovom, skodelice, razne figure, nakit in obeske za novoletno jelko. Posebej ponosne so na oblikovanje velikih posod in tudi amfor. Izdelke so razstavile na predstavitvi društev na Prevaljah in dvakrat na Festivalu zdravilnih rastlin, ki ga organizira društvo za zdravilne rastline in kakovost življenja Povojček. (Besedilo in fotografija: Ana Keber)

 

PREBOLD

Društvo upokojencev Prebold, ki ga od letos vodi Miran Borišek, je skoraj s 1000 člani med največjimi društvi v Spodnji Savinjski dolini. Člani so iz občine Prebold in deloma tudi iz občine Braslovče (Grajska vas, Trnava, Šentrupert). Društveno življenje se odvija v sekcijah za kulturo in izlete, pohodništvo, ročna dela (Petlje), šahovski sekciji, sekciji za šport in rekreacijo ter sekciji za zdravilna zelišča. Največ članov pritegnejo izleti, skupna letovanja ter pohodi na bližnje hribe. Pred kratkim se je kar 75 članic in članov udeležilo pohoda v Marijo Reko, fotografija je nastala pred domom pod Reško planino. (Besedilo in fotografija: Darko Naraglav)

 

ZADVOR

Člani Društva upokojencev Zadvor pod vodstvom Staneta Težaka so se septembra odpravili na izlet v neznano. Polni pričakovanj so ugibali, kam bodo odšli, ko se je avtobus vozil proti Primorski. Odpeljali so se na Sveto goro in potem pot nadaljevali proti Mostu na Soči. Tam so posedli na barko in se ob kapitanovih zabavnih anekdotah tri ure vozili po jezeru. Nato so pot nadaljevali v Kobarid, v Mlekarni Planika so si ogledali muzejsko zbirko Od Planine do Planike in nakupili nekaj njihovih izdelkov. (Besedilo: Jožef Drab, fotografija: Franc Košir)

LENDAVA

Da gasilski veterani niso od muh, so dokazali na šestnajstem mednarodnem srečanju v Gaberju pri Lendavi. Udeležilo se ga je 12 veteranskih desetin, od tega sedem iz Slovenije, tri iz Madžarske in dve iz Hrvaške. Čeprav so gasilski veterani že krepko v letih, nekateri so stari čez 70 in več let, so bili na tekmovanju še aktivni in urni. Za vse gasilce je bilo najzanimivejše tekmovanje s staro ročno brizgalno, staro čez sto let. Veliki pokal je šel v roke gasilskim veteranom desetine PGD Lendava, drugi najboljši rezultat je imela desetina PGD Mala Polana, tretjega pa desetina PGD Kobilje. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

 

MOKRONOG-TREBELNO

Že drugo leto zapored so se srečali športniki društev Šentrupert, Mirna, Trebnje, Veliki Gaber, Velika Loka in Mokronog-Trebelno, ki je bilo tudi organizator. Pomerili so se v pikadu, kjer je zmagala domača ekipa, drugi je bil Šentrupert in tretje Trebnje. Posamezno pa sta bila najboljša Marta Dreza in Franc Kolenc. (Besedilo in fotografija: Marija Golob)

PRAZNOVALI SO

Milena Jakelj

V Domu starejših občanov Ljutomer so pripravili lepo praznovanje stoletnici Mileni Jakelj. Rodila se je na Gorenjskem, a že od poroke (tudi mož je bil Gorenjec) živi v Prlekiji. V zakonu je povila hčerko Zalko in sina Ljuba, zdaj ima tudi pet vnukov in tri pravnike.

Jožica Sedlar

Pri Društvu upokojencev Semič so pripravili praznovanje članici Jožici Sedlar, ki je dopolnila 90 let. Živi v DSO Črnomelj, kjer jo njeni bližnji, imela je kar pet otrok, redno obiskujejo.

Zakonca Nada in Franc Povše iz Latkove vasi pri Preboldu, oba rojena leta 1932, sta praznovala 60 let skupnega življenja. Uradno nista ponovno potrjevala zvestobe, jima je pa sin Bojan s sorodniki in prijatelji pripravil lepo slavje.

 

ČESTITAMO NAROČNIKOM

Zakonca Brunšek

Ivica in Konrad Brunšek iz Andraža nad Polzelo sta svoji življenjski poti združila, ko sta bila še rosno mlada. Ivica je štela malo več kot 18, Konrad pa 23 let. Pred kratkim pa sta praznovala zlato poroko in obnovila zaobljube tako na civilnem obredu na gradu Komenda kot v cerkvi sv. Andreja v Andražu.

V zakonu sta se jima rodila sin Roman in hčerka Božena, zlatoporočenca imata še vnukinji Marušo in Anjo ter vnuka Filipa. Poleg domačih in sosedov so jima prijeten sprejem pripravili tudi domači gasilci, saj je bil Konrad med ustanovnimi člani domačega gasilskega društva in vsa leta član in podpornik. (Besedilo in fotografija: D. N.)

Zakonca Novak

Pred 50 leti sta se poročila zakonca Angela in Franc Novak iz Stare Nove vasi v občini Križevci pri Ljutomeru. Angela je dejavna pri Kulturnem društvu Janez Čuk Vučja vas in je tudi velika ljubiteljica rož in vrta. Mož Franc pa je lovec in član Lovske družine Križevci ter gasilski veteran. Oba sta tudi člana DU Križevci. Imata hčerki Alenko in Tanjo ter štiri vnuke. Praznovala sta v družinskem krogu. (Besedilo in fotografija: J. Ž.)

 

UTRINKI S FESTIVALA

Na Festivalu za tretje življenjsko obdobje se Zdusov kotiček vsako leto pokaže kot ustvarjalnica v malem, saj članice in člani društev radi pokažejo, kako spretne prste imajo in koliko domišljije premorejo. Izbrali smo le nekaj utrinkov.

V sklopu Društva upokojencev Slovenske Konjice sta se predstavili skupina ročnih del Spominčice in skupina zeliščaric Kopriva, na medgeneracijskem odru pa so zapeli pevke in pevci ženskega in moškega društvenega pevskega zbora. (Besedilo in fotografija: M. B. P.)

 

Marjana Krenker, Ana Kašnik in Silva Ocepek (to smo edino ujeli v fotografski objektiv) iz DU Slovenj Gradec so v Ljubljano prinesle nekaj izdelkov, ki so jih ustvarile v sekciji za ljubiteljsko slikanje in oblikovanje njihovega društva. Med njimi so bile rože iz papirja, vezenine, punčke iz blaga ter prelepe voščilnice, na katerih motive oblikujejo s tankimi papirnatimi rezanci.

Spretne Marjetice iz DU Hrastnik se s pleteninami že pripravljajo na zimo …

… članice DU Kočevje pa se nagibajo k recikliranju. Stare salonarje pa tudi robustnejše čevlje pobarvajo z akrilnimi barvami in vanje posadijo rože.

Olga in Alojz Šmid iz ljubljanskega DU Boris Kidrič sta pokazala čudovite lesene rezbarije.

 

DU Jesenice oz. natančneje njihov član Stane Arh je na festivalu razkazoval svoj člen Plavž, s katerim so sodelovali pri medgeneracijskem projektu Verižni eksperiment (obširneje smo ga predstavili v aprilski Vzajemnosti).

Precejšnjo pozornost pa je pritegnila lutka v nenavadni obleki, narejeni iz kovinskih zamaškov. Pravzaprav je dekle vsak dan festivala dobilo drugačno obleko. Franci Bizjak, krojač tega nenavadnega oblačila, pa je izza bližnje mize z muzanjem opazoval reakcije mimoidočih. Kot se je izkazalo v pogovoru, ima kleni Gorenjec še nekaj talentov. Med drugim je strelec ter trener z zračno in malokalibrsko puško, izdeluje nakit iz bakrene žice ter bobna pri Pihalnem orkestru Jesenice-Kranjska Gora. Glasbo ima v krvi, pred desetletji sta z Ivanom Prešernom celo ustanovila znameniti Alpski kvintet. Ko so postajali vse bolj znani in bi morali na daljši »špil« v Švico, pa je upošteval ženino željo in ansambel zapustil. No, z ženo sta še vedno skupaj, glasbeno hrepenenje pa je potešil z dolgoletnim igranjem po hotelih.

Franci Bizjak je bil zaposlen v jeseniški železarni in od nekdaj je bil spreten z rokami. Z zamaški pa se je začel igrati v koloniji Zveze prijateljev mladine, da bi kot vodnik zabaval skupino otrok. Sčasoma je svoj konjiček izpopolnil in nastalo je kar nekaj zanimivih izdelkov, še največ pa ženskih oblek različnih barv in krojev. Zamaške s steklenic piva, kokakole ali kokte zanj zbirajo tudi v bližnji gostilni. Za obleko, ki bi prišla prav kakšni trebušni plesalki, porabi okrog 1000 zamaškov, dela pa tudi ni prav malo, saj vsakega posebej potolče, da ga splošči, v venček s kleščami napravi štiri luknjice in poveže z žičnimi obročki.

Besedila: Anita Žmahar, fotografije: Jožica Dorniž

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media