POISKALI SMO ODGOVOR: KAKO MED PROSTOVOLJCE?

Dobro je vedeti | nov. '16

Spomladi nas je klicala bralka, ki je razmišljala o tem, da bi se vključila v prostovoljsko delo. Ni vedela, kaj bi pravzaprav želela početi in na koga naj se obrne, zato smo jo usmerili na Slovensko filantropijo. Pred kratkim se je spet oglasila s samimi lepimi izkušnjami in predlogom, naj za prostovoljstvo navdušimo še koga. Z veseljem posredujemo nekaj informacij.

Najprej presodite, ali bi vam ustrezalo delo z živalmi, druženje s starejšimi, pomoč otrokom pri šolskih nalogah, pomoč tujcem pri učenju slovenščine ali kaj drugega. Že vnaprej premislite, koliko časa bi namenili za prostovoljsko dejavnost, ste se pripravljeni kam peljati ali ne bi želeli za uro ali dve iz domačega kraja. Tako boste lažje našli primerno dejavnost. Prostovoljce vedno potrebujejo tudi pri humanitarnih organizacijah, kot so Rdeči križ, Slovenska karitas, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Unicef, v zavetiščih za živali, dobrodošli so v domovih za starejše ali drugih socialnih zavodih, pri združenjih bolnikov ali invalidov ipd.

Največ informacij boste dobili pri Slovenski filantropiji, združenju za promocijo prostovoljstva. Na spletnem portalu www.prostovoljstvo.org se lahko seznanite z mrežo slovenskih prostovoljskih organizacij in v posredovalnici prostovoljskih del najdete dejavnost zase.

V okviru ljubljanskega prostovoljskega servisa in v medgeneracijskih centrih Hiše Sadeži družbe v Murski Soboti, Vipavi, Črnomlju, Metliki in Žalcu iščejo prostovoljke in prostovoljce, ki bi ponudili pomoč na domu socialno ogroženim posameznikom in družinam v obliki družabništva in spremstva starejših, pomoči bolnim, pomoči pri rehabilitaciji po zdravljenju v bolnišnici, varstva otrok, učne pomoči otrokom in drugo. Če ste iz Ljubljane ali okolice, se lahko osebno oglasite vsak delovnik med 8. in 16. uro na sedežu Slovenske filantropije na Poljanski cesti 12 v Ljubljani. Predstavili vam bodo prostovoljski sektor in skupaj boste poiskali prostovoljsko delo, ki se ujema z vašimi pričakovanji, znanji ter časom. Predhodno se prijavite na tel. št.: 040 684 683 (Mateja Slapnik).

Prostovoljska pisarna Slovenske filantropije deluje tudi v Mariboru na Gosposki ulici 28. Tja lahko pridete vsako sredo od 8. do 16. ure, vendar se prej najavite na tel. št.: 031 786 028 ali na elektronski naslov: tjasa.arko@filantropija.org.

Prostovoljec pred začetkom dela opravi uvodno usposabljanje za prostovoljce, ob opravljanju prostovoljskega dela pa sodeluje z mentorjem in se udeležuje mesečnih mentorskih sestankov.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media