Grad Sevnica hrani številne zanimivosti

Zgodbe | dec. '16

 Sevniško graščino krasijo pestre zidne poslikave, zanimive muzejske zbirke pa so vredne ogleda. Vabljiv je tudi slikovit pogled na staro mestno jedro Sevnice in pokrajino ob reki Savi.

Grad Sevnica stoji na razglednem griču nad starim mestnim jedrom. Spodaj se razliva reka Sava iz zasavskega kanjona po rodovitni dolini med Posavskim hribovjem na levem in dolenjskim gričevjem na desnem bregu. Grad je bil prvič pisno omenjen leta 1309 in v času hrvaško-slovenskega kmečkega upora leta 1573 ni bil uničen.

Obiskovalce gradu vodnik podrobno seznani s pestro preteklostjo, o zgodovini graščine in bližnjem znamenitem arheološkem parku Ajdovski gradec pa se lahko poučijo tudi iz krajših filmov. V grajskih prostorih so stalne zbirke (na primer šolski muzej z urejeno staro učilnico, gasilska zbirka, razstava o izgnancih, zbirka kamnitih spomenikov), galerija krasilne umetnosti Ivana Razborška in zbirka umetniških del vsestranskega sevniškega umetnika Rudija Stoparja ter galerija, v kateri prirejajo občasne razstave.

Lastništvo tukajšnje gospoščine se je skozi čas pogosto menjavalo. Leta 1595 je posest kupil v dedno last Inocenc Moscon. Toda zadeve so se zapletle in posest je bila vse od leta 1619 do leta 1803 pod salzburško vrhovno oblastjo, a so na gradu še naprej gospodovali Mosconi in njihovi dediči. V času od leta 1595 do 1597 so Mosconi preuredili staro salzburško utrdbo v sodobno rezidenco in razen stolpa povsem prezidali starejše dele gradu, je zapisano v knjigi Grajske stavbe na Slovenskem, ki je izšla leta 1993.

Vhodni portal v graščino z grboma rodbin Moscon in Aichelburg

Lastništvo je pozneje prešlo prek sorodstvenih zvez na Draškoviče in Turjaške, Johann Händl pl. Rebenburg je na začetku 19. stoletja uredil krasen park. Med prvo in drugo svetovno vojno je bil grad v posesti grofice Matilde Arco Zinneberg, zadnji lastnik naj bi bil Lucca Wallmoden. Takrat je bilo v njem še veliko starin in umetnin, ki pa so se po povojni nacionalizaciji porazgubile …

Vhodni portal v graščino je polkrožen in rustično oblikovan. Nad njim je reliefna plošča, na kateri vzpenjajoča se leva držita grba Mosconov in Aichelburgov. Pod grboma je napis, ki sporoča, da sta grad prezidala Inocenc Moscon in njegova žena Ana.

V graščino pridemo skozi okovana glavna vrata in obokano vežo. Znajdemo se na renesančno oblikovanem dvorišču, ki je vse naokoli oblikovano z dvonadstropnimi arkadami. V drugem nadstropju so še delno ohranjeni leseni stropi. Umetnostno zanimivi so poznoromanski stolp, stara kapela in prostori v drugem nadstropju južnega trakta.

Freske štirih letnih časov

Freska Pomlad v okroglem stolpu

Grajska kapela je renesančno-baročna z oltarčkom iz leta 1637. V drugem nadstropju so sobe opremljene z imenitno neorenesančno opremo. Stene jugovzhodnega stolpa krasijo freske, ustvarjene leta 1720. Upodobljeni so prizori z motivi štirih letnih časov in prizor domače vrtne zabave z muzicirajočimi plemiči v parku. Oboki na arkadnih hodnikih drugega nadstropja so deloma okrašeni z neoklasicističnimi arabeskami.

Zanimiva je prikazana maketa Ajdovskega gradca, bližnjega arheološkega najdišča iz časov preseljevanja ljudstev. Bilo je poznoantično oziroma zgodnjekrščansko naselje iz petega in šestega stoletja našega štetja. Tu je živelo poromanjeno prebivalstvo, ki se je umaknilo pred slovanskimi priseljenci.

Po ogledu grajskih posebnosti se lahko obiskovalci sprostijo pri pokušanju vin v grajski vinoteki, v kavarni ali v čokoladnici ali pa se sprehodijo po obnovljenem parku z označenimi energijskimi točkami.

 

Informacije: Turistična agencija Doživljaj Posavje, Trg svobode 10, Sevnica, tel. št.: 07 81 65 462

Besedilo in fotografije: Franček Štefanec


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media