Preurejanje dnevne sobe

Prosti čas | dec. '16

Bi radi prenovili in osvežili dnevno sobo, ki jo zapolnjujejo velika omara, sedežna garnitura in kup stvari, ki so samo v napoto. In kdaj je pravi čas za prenovo? Ko v življenju nastopijo prelomnice ali kadar začutimo, da lahko v svojem bivalnem okolju nekaj spremenimo, takrat je prav, da to tudi storimo.

Spremembe pa naj ne bodo samo kozmetične, ker z nekaj barve ali drugačnimi blazinami ne bomo rešili bistva, zaradi česar se v dnevni sobi ne počutimo prijetno. Poskusimo prepoznati tisto, kar nas zelo moti in kar najbolj pogrešamo. Lažje bomo prišli do dobre rešitve, če si pomagamo z mislijo, kako bi preuredili, če bi imeli na voljo neomejena sredstva. Potem pa v okviru lastnih finančnih zmožnosti poiščemo podobno rešitev. Tudi s cenejšimi materiali in pohištvom je mogoče narediti prostor uporaben in prijeten.

Proč s steklenimi mizami

Ureditev, ki lahko prostor optično poveča.

Veliko omaro, ki zaseda vso steno, zamenjajmo z nekaj nizkimi omaricami, ki jih bomo tudi lažje dosegli. Prostor bo naenkrat videti veliko večji in svetlejši. A da bi to dosegli, se bomo morali nekaterim stvarem iz omar odpovedati. Morda je pametneje, da knjige pospravimo v sosednji prostor in si tam uredimo knjižnico. Pa pozabimo na tisti izrek, da čez sto let vse prav pride. Če smo na stvari pozabili in že leta ležijo v omari, nam prav nič ne koristijo.

Sedežna garnitura je največji kos opreme v dnevni sobi. Največ prostora prav gotovo zasede kotna garnitura. Če v kotu nikoli ne ležimo in poleg tega živimo še sami, je ne potrebujemo. Bolje je imeti dvo- ali trosed in poleg tega udoben naslanjač, v katerem se namestimo za prijeten počitek, noge pa položimo na podstavek. Ob naslanjač postavimo višjo mizico, kamor odložimo skodelico, knjigo. Stoječa svetilka pri naslanjaču dodatno zaokroži celovitost tega kotička. Steklene mize za starejše osebe niso primerne, saj je dovolj, da jih le za trenutek ne vidimo in se obnje spotaknemo. Tudi klubska miza na sredini dnevne sobe je postala nepotrebna. Običajno je prenizka, zato je bolje, da je nekje ob kavču ali naslanjaču ena ali dve višji mizici za odlaganje.

Televizijski sprejemnik se zdi bistveni del dnevnega prostora, čeprav se danes marsikdo odloči, da ga skrije v omaro z drsnimi vrati ali celo premesti v drug prostor. Za osebo, ki živi sama, sta televizija in računalnik okno v svet. Televizija naj bo na steni dovolj daleč od mesta, kjer običajno sedimo, in približno v višini oči, torej ne prenizko in ne previsoko. Za računalnik naj bo na voljo manjša miza z udobnim pisarniškim stolom.

Več različnih svetilk 

Prenavljanje prostora za oslabele, bolne ali invalidne je zahtevnejše. Starejši se običajno bojijo sprememb in menjave opreme, ki bi spremenila znano in domače okolje. Toda včasih je določena stopnja prilagoditve prostorov nujna, da bi oseba lahko živela sama v stanovanju. Dnevni prostor mora biti tako dovolj prostoren, da se lahko v njem giblje z vozičkom, hojco ali palico. Odstraniti je treba pragove, preproge, vse pohištvo, ki ni stabilno in se lahko prevrne. Vse mora biti na dosegu rok. 

Da bi si lahko glede na potrebe prilagajali osvetlitev, naj bo v dnevni sobi raje več svetilk na različnih višinah, ne le tista na sredi stropa. Osvetlitev potrebujemo pri naslanjaču, blizu televizije, pri kavču. Svetloba naj ne bo preveč bleščeča, usmerjena v oči ali preveč bela, mora biti v sozvočju z barvami v prostoru. Z barvami namreč vplivamo na počutje, zato jih skrbno izberemo glede na svoj okus in značaj, na naravno osvetlitev prostora in barve pohištva. Živahne barve niso za vsakogar, uporabimo jih s pravo mero. V dnevni sobi naj bo poleg tega, kar res potrebujemo, samo tisto, kar nas navdušuje in prostor popestri: kakšen lep dodatek, fotografija, starina ali bogata lončnica. Z lončnicami ne pretiravajmo, naj spregovorijo tudi prazen prostor, svetloba in sonce ... in v dnevni sobi se bomo počutili veliko bolje.

Barbara Železnik Bizjak, univ. dipl. inž. arh.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media