Ali smo se (še) pripravljeni učiti?

Prosti čas | dec. '16

Če se vam zdi, da vas promet prehiteva, se odločite za kakšno uro vožnje z inštruktorjem

Okoli 195.000 Slovencev, starejših od 64 let, ima vozniški izpit. In zagotovo večina ne želi posedati doma, ampak aktivno preživeti svoj čas in tudi čim dalj časa ostati mobilna in samostojna. Ker pa je promet živa stvar, ki se z leti spreminja (tako kot se spreminjamo mi), je dobro ostati na tekočem s spremembami. Poglejmo, kako je z dodatnim izobraževanjem voznikov, ki imajo za sabo že kar lepo število kilometrov in izkušenj.

Ko sem brskal po spletnih straneh različnih avtošol, nisem našel praktično nobene, ki bi imela v »redni« ponudbi izobraževanje starejših voznikov, ki bi želeli izpopolniti svoje znanje. Martin Miklavc iz sekcije avtošol nam je povedal, da na pobudo zdravnikov medicine dela opravijo vožnje s posamezniki, ki želijo podaljšati vozniško dovoljenje. Občasno opravijo tudi kakšno dopolnilno uro vožnje na pobudo posameznika. Strinja se, da bi bilo dobro sistematično pristopiti in ponujati »osvežitvene« ure vožnje. A ideja je še daleč od uresničitve, v resnici zelo malo starejših voznikov obišče učne ure vožnje. 

Organizirano ali s pomočjo domačih

Predavanja za starejše voznike pa redno organizira Javna agencija za varnost v prometu, pripravlja jih v sodelovanju s policijo, Darsom, ministrstvom za infrastrukturo po različnih krajih Slovenije. Na predavanjih voznikom svetujejo lokalni strokovnjaki in se tudi pogovarjajo o lokalni problematiki v prometu, na primer, kako peljati skozi na novo postavljeno krožišče v domači vasi, zakaj so sredi ceste postavili otok in podobno. Seveda so ena glavnih tem tudi pasti in rešitve vožnje po hitrih cestah in avtocestah, po dogovoru lahko opravite tudi preizkusno vožnjo z inštruktorjem. Prav tako pa lahko preverite svoje zdravstveno stanje, na primer sluh in vid, in se pozanimate, kako določene bolezni, kot je sladkorna bolezen, vplivajo na vašo sposobnost vožnje, ali vam predpisana zdravila kakorkoli škodujejo pri vožnji ipd.

Organizacije za seniorje pripravljajo izobraževanja o varnosti v prometu - udeležujte se jih z veseljem!

Tudi pri AMZS se zavedajo pomena izobraževanja starejših voznikov, zato ponujajo trening varne vožnje na poligonu na Vranskem, prilagojen starejšim voznikom. V ceno je vključeno predavanje in vožnja po poligonu z lastnim avtomobilom, da se lahko kar najbolje pripravite na različne nevarne razmere in situacije v prometu.

A v resnici se marsikateri voznik v zrelih letih ne upa priznati svojih vozniških šibkosti. Predlagamo torej, da se o tovrstnih zadevah pogovorite s svojimi domačimi, otroki, morda celo vnuki. Verjamemo, da bodo zagotovo z veseljem sedli na sovoznikov sedež in se z vami zapeljali na »testno« vožnjo. Morda vam lahko na spletu poiščejo kakšen preizkus znanja cestnoprometnih predpisov ali pa se skupaj odpravite na vožnjo. Morda imate v družini kakšnega nadobudneža, ki spremlja novo tehnologijo, ki se pojavlja v avtomobilih, in vam lahko svetuje pri nakupu novega avtomobila.

Spremembe v prometu in spremembe na vozilih vendarle niso tako drastične, da se jih ne bi večina enostavno priučila in nato s pridom uporabljala. Da se je z novimi tehnologijami in prometnimi novostmi koristno spopasti čim prej, smo pokazali tudi na delavnici, ki smo jo pripravili na srečanju Vzajemnosti v Pulju pred dvema letoma. In res, le zakaj bi se s temi spremembami ukvarjali šele takrat, ko nas v to prisilijo zdravniki, ki razmišljajo, ali bi nam sploh še dovolili voziti. Vsekakor se je o prometni varnosti dobro pogovarjati že prej.

Besedilo in fotografiji: Miha Merljak


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media