Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | jan. '17

PRAVICA DO PREVOZA Z REŠILNIM AVTOMOBILOM

Mož je utrpel možgansko kap in je negiben. S sorodniki smo se dogovorili, da ga bomo premestili v enega izmed domov za upokojence, kjer bo deležen najboljše mogoče oskrbe. Zanima nas, ali mu v tem primeru pripada pravica do prevoza z rešilnim avtomobilom. Slišali smo, da pacientom ta pravica pripada samo v nujnih primerih.

Ne, to ne drži. Poleg primerov, ki so označeni kot nujni, imajo namreč določene osebe pravico do prevoza z reševalnim vozilom tudi v nekaterih drugih primerih. Po zakonu sicer velja, da so do prevoza z reševalnimi vozili upravičene zavarovane osebe. Taka oseba ima pravico do prevoza z reševalnim vozilom, kadar zaradi zdravstvenih ali drugih razlogov ni mogoče opraviti prevoza z javnim prevoznim sredstvom.

Tu gre za primere nujnih prevozov, ko je treba zagotoviti čimprejšnjo zdravniško pomoč in preprečiti najhujšo mogočo posledico za življenje ali zdravje zavarovane osebe in zdravje drugih, in za vse primere, ko zavarovana oseba potrebuje takojšnje nujno zdravljenje in nujno medicinsko pomoč.

Prav tako obstaja pravica do prevoza z reševalnim vozilom, kadar gre za prevoze, ki sicer niso nujni, ker ne gre za reševanje življenja ali prevoz zaradi nujnega medicinskega posega, ampak za prevoz negibnih oseb do zdravstvenega zavoda ali zdravnika in nazaj ali prevoz osebe na dializo in z nje.

Jasno je tudi določeno, da so do prevoza z reševalnim vozilom upravičene tudi osebe, ki bi jim prevoz z javnim prevoznim sredstvom lahko škodil.

Zavarovana oseba lahko uveljavi pravico do prevoza, ko njen osebni zdravnik ugotovi, ali je ta potreben in utemeljen. V tem primeru osebni zdravnik izda ustrezno listino (nalog za prevoz).

Če gre za prevoze na dializo in z dialize ali ko je treba zavarovano osebo premestiti v drugo bolnišnico ali iz bolnišnice v zdravilišče, iz bolnišnice ali zdravilišča na dom glede na njegovo zdravstveno stanje ali od specialista na dom, lahko listino za naročilo prevoza izda tudi napotni zdravnik.

Nujni prevoz sme odrediti tudi drug zdravnik, ki potrdi nujnost prevoza na listini za odreditev prevoza z reševalnim vozilom. Nujnost prevoza lahko potrdi tudi zdravnik, ki je po opravljenem prevozu prevzel zavarovano osebo v zdravljenje.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media