Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Dobro je vedeti | jan. '17

PRIPRAVE NA PREGLED

Poklicala je bralka, ki ima v kratkem težko pričakovan prvi pregled pri kardiologu. Pripravila je že vse izvide dosedanjih pregledov pri različnih specialistih in napisala dolg spisek težav. Se pa boji, da vso noč pred pregledom ne bo spala, ko bo stopila pred zdravnika, bo zaradi strahu pozabila, kaj vse bi mu morala povedati in ga vprašati.

Pri svojih osebnih zdravnikih smo navadno bolj sproščeni, težave pa nastopijo, ko pridemo k neznanemu zdravniku, zato nekaj nasvetov. Osnovno pravilo je, da ne poskušate v eni sapi povedati vsega, kar je narobe. Dobro pomislite, kaj je bila tista težava, zaradi katere vas je zdravnica napotila h kardiologu. Ste imeli bolečine v prsih, težave z dihanjem, otekanjem, ste čutili nereden utrip srca, imate neurejen krvni tlak, ste izgubili zavest in podobno. To težavo najprej poudarite in naj bo rdeča nit pogovora s specialistom. Dober zdravnik vas bo znal spraševati tako, da bo dobil vse podatke, ki jih potrebuje. Ne vzemite za zlo, če vas bo na spoštljiv način prekinil. Pomagal vam bo, da se ne izgubite v nepomembnih podrobnostih.

Drugo pravilo je, da s sabo prinesete izvide preiskav, ki so stari manj kot 5 let. Razvrstite jih skupaj po specialistih, ki so jih izvedli. Kardiolog ne bo gledal vseh, ampak izbral tiste, ki mu lahko pomagajo pri razjasnitvi vaših težav. Tretje pravilo: zapišite vsa zdravila, njihove odmerke in kolikokrat na dan jih jemljete. Prinesite s sabo meritve krvnega tlaka in srčnega utripa, izmerjene doma. Bodite oblečeni tako, da boste z lahkoto slekli samo zgornji del, nogavice ali čevlje.

Najtežje je, če pregledujem osebo, ki želi ničkolikokrat preveriti svojo diagnozo in zdravljenje. Že star pregovor pravi, da veliko babic prinese kilavo dete. Nisem nasprotnik drugega mnenja. Če bo potrebno dolgoročno spremljanje, pa si le izberite specialista, ki mu zaupate, in se ga držite.

In še zadnje pravilo: razčistite pri sebi, da je dan pregleda namenjen vašemu zdravju. Dejstvo je, da boste več ali manj čakali na pregled, laboratorij ali druge preiskave. Niste sami, vsi imajo enako pravico do res skopo odmerjenih minut pri specialistu. Nikamor se vam naj ne mudi. Imejte v mislih, da hitenje poveča možnost napak in te so lahko včasih tudi usodne.

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličite jo v ponedeljek, 9. januarja, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media