KULTURA 

Prosti čas | jan. '17

Svetovno znana razstava Končna postaja morje

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) gostuje razstava švicarskega Muzeja za oblikovanje iz Züricha, ki s plastičnimi odpadki, nabranimi v svetovnih morjih, prikaže, kaj se s tem materialom zgodi, ko izdelek konča svojo življenjsko dobo. Vsako leto jih več kot 6,4 milijona ton nenadzorovano pristane v našem okolju ter naposled v morjih, ki se tako počasi spreminjajo v globalno plastično juho. Čeprav na površju plavajo le majhne količine plastike, so se te zaradi vpliva morskih tokov združile v ogromne plastične spirale. Največja je v Tihem oceanu, kjer je dosegla že velikost srednje Evrope. Ker plastika ni biološko razgradljiva, razpada na vedno manjše koščke, prek morskih živali vstopi v našo prehransko verigo in dobesedno konča na naših krožnikih. S primeri dobre prakse ponovne uporabe razstava ponuja tudi možnost, da se ta zlovešči cikel prekine. Razstavo v Fužinskem gradu spremlja bogat program vodenih ogledov, delavnic, dogodkov, 13. marca pa bo tu simpozij o umetnih materialih z domačimi in tujimi strokovnjaki. Odprta bo do 23. aprila.

Lahko branje

Četrtina odraslih Slovencev ima težave z branjem. Podatki kažejo, da tudi ljudje, ki težko berejo, radi berejo. Zaradi tega je nastal prvi avtorski roman v Sloveniji Cvetje in ogenj, ki je napisan v lahkem jeziku in po takih pravilih, da ga bodo lahko brali tudi tisti, ki težko berejo navadna besedila. Napisala ga je pisateljica dr. Aksinja Kermauner, pomagali so ji člani Centra za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem, ambasadorka projekta dr. Manca Košir knjigo priporoča velikim in malim srčnim ljudem, »ker jim bo srce zatrepetalo in jim bo lepo pri duši«.

V opeko vtisnjen čas

Z razstave v Dolenjskem muzeju

V novomeškem Dolenjskem muzeju si lahko do konca marca ogledate etnološko razstavo, ki jo je pripravila Ivica Križ in prikazuje uporabo gline za izdelavo opečnih izdelkov, ki jih uporabljajo v gradbeništvu kot zidno, talno in strešno opeko. V opečnem gradivu je »vtisnjena« zgodovina Dolenjske in tudi slovenskega prostora od antike prek srednjega veka, med drugim tlakovci z grbi in imeni ustanoviteljev Kartuzije Pleterje – grofov Celjskih, napisi in grb stiških opatov, in sega do novega veka z začetnicami ali žigi nekaterih izdelovalcev. Posamezno opečno gradivo je nosilo tudi likovna in simbolna ter znakovna sporočila. Na razstavi prikazujejo tudi postopek ročnega izdelovanja opeke, ki se stoletja ni bistveno spreminjal.

 

Osem dni na teden

Člani skupine The Beatles

Ta naslov ene izmed številnih glasbenih uspešnic skupine The Beatles je izbral režiser Ron Howard za naslov dokumentarnega filma o njih. Odlično prikaže razvoj legendarne četverice od najstniškega benda v zrelo skupino, ki ni ustvarjala le spevnih skladb, ampak tudi umetniška dela, ki so živa še danes. Predstavi njihove različne osebnosti, zagnanost, duševna stanja in postopno odtujitev. Sestavljen je iz redkih, nikoli predvajanih arhivskih posnetkov in novih intervjujev s Paulom McCartneyjem in Ringom Starrom ter njihovimi številnimi sopotniki, zato tudi poznavalcem odkriva še kakšno presenečenje. Na sporedu je januarja v ljubljanskem mestnem Kinodvoru.

N. B.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media