SVET IN MI

jan. '17

Še tuš je vzburjen

Baddie Winkle je nekdanja manekenka, ki je dopolnila 88 let in še vedno opravlja manekenski poklic. To je ženska, ki živi z modo in za modo, tako se v slogu tudi stara. A le navzven, gube so, uplahnjene mišice tudi, ampak vse drugo – od oči do smeha in iskrivega duha – ostaja, kot je bilo pri njenih 22 letih, ko so jo »odkrili«. Odtlej se ni pustila izriniti z modnih pist, njen slogan je vedno bil: Ne puščajte svojih moških blizu mene! Pri meni se celo tuš vzburi, ko se mu zvečer gola približam. Njena podoba je zavidanja vredna, nič manj kot podoba pred kratkim opisane kitajske 80-letne lepotice Deshung Wang. Baddie Winkle – njeno pravo ime je Helen Ruth Elam Van Winkle – pravkar pozira v kampanji angleške znamke Missguided. In tisti, ki znate, jo lahko poiščete na Instagramu, kjer boste opazili, da si njene fotografije ogleduje oziroma ji sledi, kot se temu reče, nekaj več kot 8.800 ljudi, ona sama pa pri teh letih tudi sledi 1.014 ljudem. Zavidljivo, a hkrati opogumljajoče za vse, ki tarnate nad svojimi leti.

Namesto na leta misli raje na delo

Število stoletnic in stoletnikov se povečuje, ni jih malo, ki živijo več kot 110 let. Tu sta dve, ki ju čas ni povozil.

Umetnica Marilee Shapiro je v decembru praznovala 103. rojstni dan. V svojem ateljeju v domu za upokojence v Washingtonu se preskuša v barvah. Šele zdaj si je privoščila eksperiment, vse življenje se je barv bala, zato je svoje stvaritve ustvarjala v glini, bronu, papirju in jeklu. Plastika je njen novi material, ki ga obdeluje z žago, vročim rezilom in barvami. Časa nima veliko, pravi, ker je pred njo druga razstava, ki bo nadomestila sedanjo uspešno razprodano razstavo v galeriji Plan B v New Yorku.

Druga je Mabel Sawhill, 102 leti je dopolnila pred mesecem dni. Tudi ta je rahlo zadihana od dela. Njen poklic, ki ga opravlja od 70. leta, je catering, zato je za svoj rojstni dan kar sama pripravila hrano za 50 članic ženskega kluba: pečenega purana, krompirjev pire, zeljnato solato in flancate. Hudo ji je samo zaradi 97-letne prijateljice, ki jo bo – po pogostitvi v klubu – pospremila do groba. Malo se potoži, ker bodo tam postregli samo s kavo in kolačem, kar ni prav, pa je zato vstala malo bolj zgodaj in jim pripravila nekaj sto kanapejev. Prava sreča, da ima pomoč, sestro Marilee, ki bo letos dopolnila 103 leta. Včasih sicer uporablja hojico, sicer pa je zdrava in pri močeh, pravi njena mlajša sestra Mabel. 

Ulični umetniki z dovoljenjem

V Lizboni, glavnem mestu Portugalske, imajo z ostarelimi in osamljenimi skrbi in probleme podobno kot v drugih velikih mestih. Tamkajšnja neprofitna organizacija Lata je letos dobila dovoljenje županstva, da organizira in izpelje projekt za starejše, pri katerem bo materialno podporo zagotovilo mesto, znanje in organizacijo pa bodo prispevali mladi.

Več kot sto starejših se je pod njihovim vodstvom naučilo uporabljati barvna razpršila, dihalne maske, risati podloge na načrte in podobno. Skupine starejših vsak dan odkorakajo do zapuščenih predelov mesta, kjer dobijo domišljija in barve prosto pot. Smeha in zabave je dovolj za vse: mlade učitelje, starejše dedke in babice ter pogosto tudi gledalce. Če želite izvedeti več, na Facebook vpišite: Lata 65.

Povzeto po senioractu.com


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media