Obvezni javljalniki ogljikovega monoksida

Prosti čas | jan. '17

Uporabljate za ogrevanje prostorov in vode peč na drva, kurilno olje, plinsko peč ali kamin? Če je še nimate, morate zdaj v stanovanje namestiti napravo, ki s piskom opozarja na uhajanje ogljikovega monoksida, saj je od prvega januarja to obvezno. Na ta način se bo povečala varnost, tega plina namreč s čutili ne moremo zaznati, zato je vsako leto veliko zastrupitev, najmanj deset ljudi pa umre.

Ogljikov monoksid (CO) je izredno strupen plin brez barve, vonja in okusa, ki nastaja pri nepopolnem izgorevanju trdnih (premog, les, briketi, sekanci), tekočih (kurilno olje, bencin, nafta, alkohol) in plinastih goriv (propan, butan, metan).

Raven plina se lahko poveča zaradi napačne vgradnje, pomanjkljivega delovanja ali slabega vzdrževanja peči ter plinskih gorilnikov za ogrevanje prostorov in vode (zamašeni, zarjaveli ali počeni odvodi) pa tudi zaradi napačno zgrajenega, pokvarjenega dimnika ali ventilacijskega sistema. Lahko pa ogljikov monoksid prodre v stanovanje tudi iz kleti oziroma kurilnice, kjer je peč, ali iz garaže, kjer je avtomobil s prižganim motorjem. Velika previdnost je potrebna tudi pri uporabi agregatov – nikoli jih ne uporabljajte v zaprtih prostorih. Zelo hitro se namreč ustvari visoka količina monoksida, ki ogroža zdravje in celo življenje. Pozornost je potrebna tudi pri zamenjavi oken ali večjih gradbenih posegih na hiši, kjer lahko pride do zmanjšanja dovoda zraka za kurilno napravo.

Prve znake zastrupitve zlahka spregledamo, saj so podobni znakom viroze: glavobol, slabost, bruhanje, utrujenost, omotičnost, oslabelost, poslabšanje katere od kroničnih bolezni (bronhitis, težave s srcem). Pozorni pa moramo biti na to, da težave postanejo blažje, ko smo zunaj stanovanja, ob vrnitvi v stanovanje pa se spet pojavijo.

Na strop ali steno

Kurilne naprave in dimnike moramo redno pregledovati in čistiti, večkrat na dan prezračevati prostore (ustvarimo prepih, tako da večkrat na dan na stežaj odpremo okna vsaj za pet minut) in seveda namestiti detektor, ki takoj zazna že majhne količine ogljikovega monoksida, na kar opozori s piskom. V tem primeru moramo takoj ugasniti gorilne naprave, odpreti okna in vrata ter oditi na svež zrak. Vsekakor pa po sprožitvi alarma pokličite vzdrževalca kurilnih naprav. Pa še opozorilo: javljalnik dima ali požara ne zazna ogljikovega monoksida!

Na prodaj so različni detektorji oziroma senzorji CO, tudi taki, ki ga lahko uporabljajo naglušni in gluhi oziroma slabovidni in slepi ter gibalno ovirane osebe. Dobro je izbrati takega, ki ima funkcijo »predalarm«, ki vas predčasno opozori na prisotnost ogljikovega monoksida, in da lahko preverite glasnost alarma, delovanje baterij ipd.

Detektor oziroma javljalnik CO moramo imeti v vseh prostorih, kjer so kurilne naprave, tudi v avtodomih ali počitniških prikolicah. Priporočljivo ga je namestiti na sredino stropa, vendar ne več kot tri metre od kurilne naprave. Ko pride do uhajanja, se namreč ogljikov monoksid zaradi višje temperature od zraka v okolici najprej dviguje proti stropu. Pri tem se meša z zrakom, zato se ohlaja in počasi spušča proti tlom in po vsem prostoru. Če ga nameščate na steno, naj bo od stropa oddaljen vsaj 15 centimetrov, saj se na tem delu ustvari zračni žep, okoli katerega zrak ne kroži. V prostoru, kjer ni kurilne naprave, na primer v spalnici, pa javljalnik namestite v višini glave.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media