Pust mastnih ust

Dobro počutje | feb. '17

Pustne miške s skuto

Ocvrte slaščice – krofi, kvašeni in krhki flancati ter miške – niso le slovenska pustna značilnost. Kot naše miške so na primer fritule in fritulice v Istri, navadno jih pripravijo iz tekočega jogurtovega testa z dodanim pecilnim praškom. To testo ne dovoljuje veliko dodatkov, morda le rozine, vendar v manjši količini, saj je testo tekoče in zelo lahko. V vroče olje jih vstavljamo z mastno žličko, na podoben način delamo tudi pri kvašenih miškah, kot jih poznamo pri nas.

Razni dodatki, recimo naribana jabolka in skuta, morda na prvi pogled res povečajo sočnost, vendar se med cvrenjem voda v njih zamenja z oljem, zaradi česar je to pecivo vedno precej mastno. A miške iz skutnega testa, tako kvašenega kot umešanega, so tako prijetno kiselkasto-sladkega okusa, da gotovo najdejo mesto na pustno obloženi mizi.

Kvašeno testo je idealno za sproščanje domišljije. Ne le da iz njega lahko oblikujemo glavnike, medvedke ipd., v testo zlahka zamešamo tudi dodatke. Ali ste pomislili kdaj na slane miške ali flancate? Miške s koščki slanine, pancete, klobase, šunke, oliv in zelišči (šetraj, rožmarin, timijan), letos me mikajo kvašene miške s koščki prekajenih ali konzerviranih rib za blažjo različico s pridihom pepelnične srede, ki sledi torku.

Meni najljubši dodatki v miškah so sicer suho sadje (rozine, datlji, suhe marelice) in dišave (pehtran, meta, cimet, limonina ali pomarančna lupina) v dobro pregnetenem in zato zelo rahlem testu, ki je dobro vzhajano in seveda pravkar ocvrto, da se kar stopi v ustih.

Moka naj bo bela

Moka za ocvrto pecivo je največkrat pšenična, brez težav izberemo pirino. Svetujem belo ali polbelo moko, polnozrnato moko raje prihranite za kak hlebec kruha. Pustno sladko in slastno, torej praznično, naj bo takšno, kot mora biti, saj je le enkrat na leto.

Kvašeno pecivo je mogoče narediti tudi iz moke brez glutena, vendar ne iz koruzne ali ajdove moke. Najboljša izbira je le brezglutenska mešanica moke za kvašeno testo/kruh, kjer je sestava prilagojena za dobro kvašeno testo s potrebnimi aditivi za rahlost.

Pecivo brez jajc? Najlaže naredimo miške ali flancate, tako da jajce ali dve preprosto izpustimo in manjkajočo tekočino nadomestimo z mlekom, smetano, raztopljeno maščobo ali naribanim jabolkom. Krofi žal ne bodo prav imenitni in okusni.

Navadno testo odišavimo vsaj z vaniljo, pogumnejši se odločijo za limonovo ali pomarančno lupinico. Ali ste vedeli, da imajo limone z debelejšo lupino krepkejšo aromo in več soka kot tiste s tanko lupino?

Letos, če še ne veste, je pust ravno v času zimskih počitnic šolarjev osrednje Slovenije. Bodo res vsi smučali? Prepričana sem, da bo marsikdo raje cvrl miške s svojo babico.

Recepti 

Pustne miške s skuto

Potrebujemo:

250 g moke

2 žlički pecilnega praška

2 jajci

2 žlici sladkorja

vrečko vaniljevega sladkorja

250 g puste pretlačene skute

lupinico neškropljene limone

ščep soli

1,25 dl mleka

olje za cvrenje

mleti sladkor za posip

PRIPRAVA: Moko in pecilni prašek dobro premešamo in presejemo. Posebej v posodi penasto zmešamo jajca s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem, dodamo pretlačeno skuto, limonino lupinico, sol, prilijemo mleko in premešamo. V mešanico stresemo pripravljeno moko in premešamo v gostejše testo. V širšo posodo vlijemo olje in ga segrejemo na 170 stopinj. Z žličko, ki jo sproti pomakamo v vroče olje, zajemamo testo in ga s pomočjo druge žličke položimo v vroče olje. Miške po potrebi obrnemo in ocvremo še na drugi strani, odcedimo odvečno olje, potresemo s sladkorjem in še tople postrežemo.

Fritulice iz jogurtovega testa

Fritulice iz jogurtovega testa

Potrebujemo:

2 jajci

3 žlice sladkorja

vrečko vaniljevega sladkorja

1 navadni jogurt

žlico ruma ali žganja

225 g moke

vrečko pecilnega praška

ščep soli

olje za cvrenje

PRIPRAVA: Jajci, sladkor in vaniljev sladkor dobro penasto stepemo z mešalnikom. Prilijemo jogurt, ki smo ga zmešali z rumom, in stepamo naprej. Nazadnje mešanico potresemo z moko, pecilnim praškom in soljo ter hitro premešamo v gladko tekočo zmes.

Olje za cvrtje segrejemo na 170 stopinj. Z žličko zajemamo testo in ga vstavljamo v vroče olje. Fritulice se med cvrenjem napihnejo, porjavijo na eni strani in se nato praviloma same obrnejo in spečejo še na drugi strani, če ne, jih obrnemo mi. Ocvrte poberemo iz olja, odcedimo in ponudimo še tople s sladkorjem v prahu.

Frittelle

Frittelle

Za 9 frittell potrebujemo:

100 g masla

2,5 dl mleka

lupinica 2 neškropljenih limon

500 g moke

10 g soli

50 g sladkorja

vrečko vaniljevega sladkorja

25 g kvasa

olje za cvrenje

kristalni sladkor za posip

PRIPRAVA: Maslo zmehčamo, da postane zelo mehko. V posodico nalijemo mlačno mleko, dodamo limonino lupinico in pustimo 5 minut, da se aroma sprosti.

Posebej v posodi zmešamo moko s soljo, sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. V posodo mešalnika najprej zlijemo mleko, dodamo tretjino moke z dodatki, malo pomešamo, nato nadrobimo kvas in postopno dodajamo moko, da dobimo gladko testo.

Zdaj dodamo povsem razmehčano maslo in gnetemo nekaj minut, da dobimo zelo elastično testo. Vse to lahko naredimo tudi z rokami, vendar je treba testo gnesti vsaj 10 minut.

Na delovno površino zvrnemo testo in oblikujemo hlebček. Posodo mešalnika namastimo z oljem, vanj položimo testo in ga prav tako premažemo z oljem. Pokrijemo s folijo ali mokro krpo in pustimo vzhajati na toplem uro in pol do dve, da res dobro vzhaja.

Vzhajano testo razdelimo na 9 kosov in vsakega povaljamo v kroglico. Pustimo jih vzhajati na pladnju, prekritem s prtičem, pol ure.

Olje segrejemo. Vsako kroglico najprej sploščimo, tanjšati začnemo najprej robove, nato razvlečemo še sredino, podobno kot za pico, in položimo v vroče olje. Po minuti obrnemo in ocvremo še drugo stran.

Ocvrto pecivo vzamemo iz olja, odcedimo odvečno olje, nato še vroče povaljamo v kristalnem sladkorju. Postrežemo toplo brez dodatkov ali pa damo na sredino veliko žlico čokoladnega namaza, prepognemo in takoj pojemo.

Mojca Koman, univ. dipl. inž. živ. teh.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media