Lepote Istre in Krasa rad deli z drugimi

Zgodbe | feb. '17

Darko Turk

Tudi letos je 2. januarja Koprčan Darko Turk za člane društva Prijatelji Istre in Krasa organiziral pohod na Slavnik, ki se ga je letos udeležilo okrog 30 neutrudnih pohodnikov. Sprva so se na vrh tega primorskega vršaca podajali celo 1. januarja, a so kaj hitro ugotovili, da jim preutrujenost od silvestrovanja jemlje sapo in voljo, zato so pohod soglasno premaknili za en dan. »Letos je bilo na vrhu kar hladno, kar pa ni nič v primerjavi z letom 2009, ko je bilo na poti več kot pol metra snega in smo gazili na vrh,« se spominja 70-letni izkušeni pohodnik.

Darko Turk je osnoval društvo Prijatelji Istre in Krasa, ker je prepričan, da je treba naravne in kulturne lepote obeh območij deliti z drugimi, ne pa jih ljubosumno skrivati. »Oče je name prenesel zamisel, da je treba ljudem pokazati, kar imamo lepega v Istri. Malo kje lahko toliko vidimo in odkrijemo. Meni je vse lepo in zanimivo, na vsakem koraku lahko najdem nekaj, kar me prevzame. Je pa še kako opaziti, da danes ni več denarja za vzdrževanje hiš. Vidim cele vasi, kjer stavbe žalostno propadajo in so prepuščene zobu časa. Veseli me, da nam je uspelo ohraniti Bržanovo domačijo v Smokvici, ki je ena stotih najlepših kmečkih posestev na Slovenskem. Za to se lahko zahvalimo domačinu Klavdiju Starcu. Najbolj me je navdušila prisotnost vodnega vira, ki nikoli ne presahne na dvorišču. To je prava redkost. Tak je tudi v Topolovcu, a hiša propada, zato se bojim, da ga bomo za vselej izgubili,« pravi Turk.

Istro je spoznaval s prijateljem, pokojnim Albertom Pucerjem, o katerem vselej govori v presežnikih. »Bil je res veliki poznavalec Istre. Veliko sem se z njim družil, imel je krasen smisel za komunikacijo z ljudmi. Vedno je prekipeval od energije. Takim ljudem se lahko zahvalimo, da so tudi drugi odkrili istrske lepote,« je zadovoljen.

S hojo nad bolezen

S pohodništvom se je začel aktivno ukvarjati, ko je že težko prenašal hude zdravstvene težave in neznosne bolečine v hrbtu. Takrat se je odločil, da v svoje življenje vnese korenite spremembe. Sprva je hodil po dve do tri ure na dan. »Včasih me je ujela noč in nisem vedel, kako priti domov. Veste, Istra je zelo zaraščena, veliko vasi je zapuščenih. Če sem zašel s poti, ni bilo prijetno,« se spominja Darko Turk. Zagotavlja, da je že po enem mesecu začutil konkretno izboljšanje. Pred tem je še zamenjal službo, ker je ocenil, da mu je prejšnji vodstveni položaj povzročal preveč stresa. »Obremenjeval sem se za vsako malenkost. Če glava ni obremenjena, so težave bolj obvladljive. Spremembe so name vplivale zelo blagodejno. Bil sem bolj sproščen, ko pa sem začel še hoditi, se je vse izklopilo. Nisem več čutil pritiska v glavi. Odkar sem vse to spoznal, sem zdrav. To je treba upoštevati, ker drži kot pribito. Mladina naj pazi nase, sicer jim bodo na stara leta privrele na plan vse ponotranjene skrbi in težave,« deli življenjske modrosti. Ob tem pa v smehu še doda, da se po novem prepira z zdravnico, ker vsakič zavrne zdravila, češ da jih več ne potrebuje, ker ima naravo in pohode, s katerimi si pozdravi telo in dušo.

Pohodnikom ne svetuje hoje po cesti, temveč po razgibanem terenu. »Pri hoji moraš telesno težo vleči gor, se prijeti za kakšno vejo, si pretegniti vse mišice v telesu, potem pa dol po strmini in spet v breg. To je zdrava hoja,« priporoča.

Zadovoljen je, ker so udeleženci pohodov, ki jih pripravlja vsako nedeljo že 23. leto, družabni, vse bolj sproščeni in pozitivni. »Med hojo se veliko pogovarjamo, o službi pa je prepovedano razpravljati,« pravi. Pohoda se včasih udeleži 20 ljudi, drugič 150. Vse je odvisno od vremena, ki se mu je pač treba prilagoditi,« pojasni Turk. Zadnji lanski pohod je organiziral ob morju. Skrbno je izbral tisto nedeljo, ko je bila ob obali res močna oseka in je bilo kar 100 metrov obrežja na suhem. »Česa takega še nisem videl. Štiri mesece sem načrtoval ta nedeljski izlet, da so ljudje lahko opazovali izjemen pojav,« je navdušen nad uspešno izpeljanim izletom. Po navadi pripravi tri- do štiriurne krožne pohode, pri čemer pazi, da ti niso preveč naporni, so prijetni in se imajo ljudje lepo. »Poleti zaradi vročine druženja prekinemo. Takrat grem z manjšo skupino v visokogorje, ampak to so že zahtevnejši izleti, kjer je treba biti dobro opremljen,« pravi Darko Turk in napove, da bo dejavnost v prihodnje nekoliko omejil, ker zanj že predstavlja prevelik organizacijski in telesni napor.

Besedilo in fotografija: Ela Hrvatin


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media