Šal virus

Prosti čas | feb. '17

Ta šal je letos zelo priljubljen, čeprav ima malo zoprno ime: virus. Vendar se zelo »množi«, zato mu ime kar ustreza. Če boste izbrali prejo, ki vam je všeč, po možnosti tako, da bo v stiku s kožo nežna in prijetna, boste šal nosili še dolgo. Lahko naredite tudi pomladno izvedbo iz bombažne niti, šal pa še dopolnite s prav posebno kapo.

Potrebujemo: 200 g volnene preje za kvačko št. 3, kvačko št. 3, škarjice, šivanko za pletenine.

Začnemo po načrtu:

Nasnujemo 10 verižnih petelj, ki jih s polgosto petljo sklenemo v krog. Na načrtu je začetek označen s črko Z. Naredimo še 3 verižne petlje, nato pa se obrnemo v prvo vrsto in v dobljen krog vbodemo 19-krat. Naredimo 19 šibičnih petelj.

V drugi vrsti sledijo 3 verižne petlje, nato 19 šibičnih petelj, ki jih vbodemo v spodnje šibične petlje.

V tretji vrsti in v vsaki naslednji najprej naredimo 3 verižne petlje. Dodamo še 1 verižno petljo, nato šibično petljo vbodemo v prvo spodnjo šibično petljo. Delamo 1 verižno petljo, 1 šibično petljo do konca vrste.

V četrti vrsti naredimo 3 verižne petlje, sledi še 7 verižnih petelj, nato 1 gosta petlja, ki jo vbodemo v drugi mostiček prejšnje vrste, 4 verižne petlje, 1 gosta petlja (gosto petljo vbadamo vedno tako, da en spodnji mostiček pustimo prazen, vbodemo v naslednjega) 3-krat, 7 verižnih petelj, 1 gosta petlja, 7 verižnih petelj, 1 gosta petlja, 4 verižne petlje, 1 gosta petlja, 4 verižne petlje, 1 gosta petlja, 4 verižne petlje, 1 gosta petlja, 7 verižnih petelj, 1 šibična petlja.

V peti vrsti se začne vzorec ponavljati. Naredimo 3 verižne petlje, 9 šibičnih petelj, na mostiček naredimo 1 gosto petljo, 4 verižne petlje, 1 gosto petljo, 4 verižne petlje, 1 gosto petljo, 9 šibičnih petelj obesimo na lok iz prejšnjih 7 verižnih petelj, naslednjih 9 šibičnih petelj obesimo na naslednjih 7 verižnih petelj iz prejšnje vrste. Sledi gosta petlja, 4 verižne petlje, 1 gosta petlja, 4 goste petlje, 1 verižna petlja, 10 šibičnih petelj.

V šesti vrsti sta samo še dva mostička s po 4 verižnimi petljami, v sedmi pa eden.

Naredimo toliko lokov, kolikor nam ustreza. Če hočemo večji šal, jih je več, za manjšega pa manj. Lahko naredimo tudi plet.

Kapa kot čelada

Potrebujemo: dobrih 5 dag preje za pletilko št. 3, šivanko za šivanje pletenin, škarje.

Nasnujemo 55 petelj za odraslo osebo, 45 za 10 let staro deklico. Na licu pletemo desne petlje, na hrbtu leve petlje.

Na 10., 12., 15., 17. petlji v vrsti naredimo skrajšane vrste. Kako jih naredimo? Na načrtu vidite narisane točke, kjer se v vrsti obrnemo. Pletemo desne petlje, na primer na 15. petlji se obrnemo na levo stran. Preden se obrnemo v novo vrsto, zadnje, torej 15. petlje ne popletemo, temveč jo samo prestavimo z leve na desno pletilko. Nit vodimo spredaj. Obrnemo se, spet prestavimo isto petljo z ene na drugo iglo in pletemo naprej leve petlje. Ali obratno, če vrsto krajšamo na levi strani pletiva. V naslednji vrsti pa objeto petljo popletemo skupaj s petljo, ki je na vrsti za popletanje. Skrajšane vrste vadimo na mini vzorčku.

Naredimo 7 prog desnih in 6 levih pasov. Nato ob robu naberemo zanke okrog in okrog, kolikor jih je mogoče veliko. Na levem in desnem robu naberemo manj zank. Ko so vse nabrane, jih v naslednjem krogu precej popletemo skupaj, predvsem na obeh robovih. Popletamo po dve zanki skupaj in medtem delamo rebrasti vzorec 2 levi, 2 desni petlji. Preostale petlje pletemo naprej še okoli 4 cm. Pletivo zaključimo.

Na eno stran prišijemo kvačkano rožo. Naredimo jo tako: 5 verižnih petelj sklenemo s polgosto petljo v krog. Naredimo 2 verižni petlji, nato 11 šibičnih petelj in 1 polgosto petljo. *3 verižne petlje, 2 gosti petlji* ponovimo 6-krat v krogu. V naslednjem krogu na mostičke nakvačkamo liste. Z 1 gosto petljo, 1 verižno petljo, 1 šibično petljo, 1 verižno petljo, 1 šibično petljo, 1 gosto petljo naredimo en list. Ponovimo na vseh. Nitke zadelamo, cvet prišijemo na desno stran kape, na levo prišijemo gumb.

Suzana Belak Pungartnik, modna oblikovalka, učiteljica z licenco


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media