Negotovost

feb. '17

Pogosto se dogaja, da gre tok dogodkov v smer, ki se ne sklada z našimi pričakovanji. V takih okoliščinah ne pomaga stokanje zaradi krivice, ki nam jo nalaga usoda, veliko bolje je, da skušamo odpraviti vzroke za nastale težave. No, velikokrat pa se zgodi, da ostanemo nemočni, še posebej takrat, ko nam življenje kroji oblast. To se je na primer zgodilo v Ameriki, kjer novoizvoljeni predsednik napoveduje korenite spremembe, ki bodo življenje ljudi v še večji meri podredile interesom kapitala, torej skupini najbogatejših državljanov. Zgovorna je napoved o ukinitvi pravice do splošnega zdravstvenega varstva, kar bo še poglobilo prepad med premožnimi in tistimi, ki jim dohodki ne omogočajo dostopa do potrebnega zdravljenja. V naših okoliščinah je naravnost neverjetno, da tak zdravstveni »sistem« zagovarjajo nekateri naši ugledni predstavniki zdravniškega ceha. Pri tem seveda namerno pozabljajo, da jim je javni denar omogočil, da so pridobili znanje, ki jim omogoča opravljanje poklica, ki v veliki meri neposredno vpliva na socialne razmere v družbi.

Drži, da mora vlada skrbeti za vzdržnost javnih financ in je proračun omejen z gospodarskimi razmerami v državi. Navajanje statističnih podatkov o gospodarski rasti, povečanem izvozu in naložbah v tehnološki razvoj nam ne pomeni veliko, če se ti spodbudni podatki ne odražajo v življenju običajnih državljanov. Pri tem nas prepričujejo, da razmere terjajo nadaljevanje varčevalnih ukrepov in še ni mogoče nameniti bistveno več denarja za pokojnine, zdravstvo, socialo. Upoštevajoč mednarodne razmere, bo treba bistveno več denarja nameniti za varnost in se pripraviti na morebitno novo zaostritev. Ali se bo to res zgodilo ali ne, je v veliki meri odvisno od modrosti voditeljev najmočnejših držav, še posebej ZDA, Rusije in Kitajske. Tudi za nas je pomembno, kako se bo razpletala vojna na Bližnjem vzhodu in ali se bodo velesile odločile za novo oboroževalno tekmo. Vsi si želimo, da bi živeli v miru, da bi v mednarodnih odnosih veljalo načelo spoštovanja prevzetih obvez. Kar zadeva Slovenijo, bo za naš mednarodni položaj in možnosti gospodarskega razvoja zelo pomembno, kako bo odločilo arbitražno sodišče glede meje s Hrvaško. Dosedanje izkušnje v odnosih s to državo niso bile skladne z dogovorjenim. Napoved hrvaških oblasti, da odločitve arbitražnega sodišča ne bodo upoštevale, ne zagotavlja pretiranega optimizma. Drži, da sta državi gospodarsko zelo povezani, vendar pa do zdaj nista dosegli trdnega dogovora, ki bi zagotavljal trdno sodelovanje, ne oziraje se na morebitne spremembe vladnih kabinetov.

Ne glede na mednarodne okoliščine se mora naša država resno lotiti spreminjanja okoliščin, ki vplivajo na notranjo trdnost in povezanost državljanov pri iskanju boljših rešitev. Obljuba, da bodo pristojni preprečili vsakovrstne zlorabe in korupcijo, je premalo, goljufe je treba obsoditi in jim odvzeti nakradeno premoženje. Državljane še posebej boli, če vidijo, da je veliko nezakonitih rabot v zdravstvu oziroma pri porabi javnega denarja. Napovedujejo, da bo zdravstvena reforma te stranpoti odpravila. Do zdaj tovrstne obljube niso rodile pričakovanih uspehov, vendar upajmo, da bo tokrat drugače.

Vlada obljublja tudi reformo pokojninskega sistema. Med drugim naj bi ustanovili poseben sklad, ki bi omogočal redno usklajevanje pokojnin in obenem zagotavljal vzdržnost javnih financ. Pomemben in obenem učinkovit korak v tej smeri pa bi bila povrnitev denarja, ki so ga novodobni poslovneži »preselili« v davčne oaze. Prav tako bi morala vlada temeljito premisliti, kaj je smiselno prodati iz premoženja, ki ga upravlja. Bolj kot za prodajo bi morala skrbeti, da bo to premoženje prinašalo dohodek. Drugače povedano, tisti, ki jim zaupamo voditi naše skupno premoženje, so zanj tudi odgovorni. In smo spet pri odgovornosti ne samo gospodarstvenikov, ampak tudi tistih, ki smo jim državljani na volitvah zaupali vodenje države.

                                                                                      

Ludvik Škoberne


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media