Zdravo črevo, srečno telo

Dobro počutje | feb. '17

Ali se vam kdaj zgodi, da se po hrani počutite napihnjene ali težke? Imate težave s prebavo, a jih kar ne znate urediti? Potem morate imeti na svojem vsakdanjem jedilniku nujno več vlaknin. V nasprotnem primeru vam jo lahko črevesje zagode na mnoge načine, ki jih morda sploh ne boste povezali z njim.

Ob ponavljajočih se zdravstvenih težavah, kot so utrujenost, razdražljivost, glavobol, le redki pomislijo, da je to lahko posledica slabo delujočega črevesja. Pa vendar je ravno to pogosto vzrok za zdravstvene tegobe. Neurejena prebava pa slabi celotno telo, opozarjajo prehranski strokovnjaki. Iz črevesja se zaradi upočasnjene peristaltike strupi ne izločajo v dovolj veliki meri, pač pa se v obliki zasušenih oblog nalagajo na črevesne stene. Hkrati pa telo ne more iz hrane dovolj učinkovito vsrkavati vitaminov in mineralov ter jih seveda ne more uporabiti za dobro delovanje. To se po navadi dogaja mesece, lahko tudi leta. Tako se telo počasi zastruplja, prebavne težave se stopnjujejo, kar se kaže v obliki številnih bolezni.

Vlaknine, vlaknine in še več vlaknin

Tovrstne težave lahko že predčasno preprečimo z uživanjem vlaknin. To pomeni, da bi morali jesti več sadja in zelenjave, izdelkov iz polnozrnate moke, kosmičev in podobnih živil in ob tem uživati tudi dovolj tekočine. Če s hrano ne dobimo dovolj vlaknin, si pomagamo s prehranskimi dopolnili. Izbrati pa jih velja po tehtni presoji. Med boljšimi so topne vlaknine psilium, ki med drugim uravnavajo prebavo in telesno težo. Aktivne vlaknine tvorijo ob vezavi z vodo želatinasto snov, ki deluje kot nekakšna krtača, ki vse suho blato skupaj s strupenimi snovmi, ki se nalagajo na stene črevesja, postrga, jih veže in se potem z njimi izloči. Obenem blato postane mehkejše in lažje za odvajanje, lažje izločamo in na dolgi rok pospešimo oziroma uredimo prebavo.

Redno uživanje vlaknin v dovolj velikih količinah ima kar nekaj pozitivnih vplivov na splošno počutje in tudi zdravje. V prvi vrsti očistimo debelo črevo, ki spet omogoča vsrkavanje esencialnih vitaminov in mineralov ter drugih hranljivih snovi. Odstranimo toksine in strupe ter povečamo možnosti za razmnoževanje koristnih bakterij v črevesju. Tako se krepi naravni imunski sistem telesa, kar pomeni, da boljše delujejo tudi drugi organi. Prebava spet postane urejena in redna, kar vpliva na splošno počutje: počutimo se lažje in imamo več energije.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media