Zmote o utrujenih nogah

Dobro počutje | feb. '17

Trokserutin hitro in učinkovito sprosti podplate, stopala in daje občutek lahkih nog.

Kadar so naše noge boleče in utrujene, si pomagamo na različne načine, pri tem pa lahko v dobri veri, da nam bo bolje, delamo tudi napake. Poglejmo nekaj mitov, ali držijo.

Če pečejo podplati, jih ohladim v kadi.

Resnica: Hlajenje v kadi predstavlja le trenutno rešitev, pravo olajšanje poznajo venerologi.

Prvi bolezenski znaki kronične venske bolezni so pekoča stopala in težke noge, pri napredovanju bolezni pa pride do vidnih in izstopajočih žil. Pekoča stopala so poleg tega, da vodijo do krčnih žil, tudi resna omejitev v našem vsakdanu, ker se moramo izogibati daljših potovanj v avtu, izbirati ortopedska obuvala in omejiti čas stanja na nogah. Venerologi in dermatologi za preprečevanje in zdravljenje že nastalih krčnih žil in venskih bolezni svetujejo učinkovino trokserutin. Hitro in učinkovito sprosti podplate, stopala in daje občutek lahkih nog.

Divji kostanj je dovolj za odpravo težkih nog.

Resnica: Novejše raziskave podpirajo trokserutin.

Babice so za nego utrujenih nog vedno svetovale mazila iz divjega kostanja. Učinkovina escin iz divjega kostanja pomaga uravnavati povišan žilni tlak, ki pa ni vedno razlog, da so naše noge težke. Pri pojavu utrujenih nog začne kri polniti vene in v njih zastajati, s čimer dodatno pritiska na venske stene in otežuje mikrocirkulacijo. Ker pa je venski pretok vzporeden limfnemu, je treba za preprečevanje napihnjenih nog najprej pospešiti limfni pretok in okrepiti žilne stene. Novejše raziskave potrjujejo, da trokserutin, ki je na voljo v nekaterih gelih iz lekarne, deluje na izboljšanje limfnega in žilnega pretoka in omogoča hitro olajšanje pri utrujenih nogah.

Noge namažem samo, ko bolijo.

Resnica: Boleče noge je bolje preprečiti.

Če nam čez dan otekajo noge, moramo poskrbeti, da sta limfni in venski pretok urejena že zjutraj, ko težava še ne nastopi. Urejena mikrocirkulacija v nogah je prvi pogoj, da bomo dan začeli z lahkimi nogami, zato venerologi svetujejo nanašanje izdelkov, ki vsebujejo dokazano učinkovite sestavine, v jutranjem času. Zjutraj je namreč koža najbolj dovzetna za črpanje učinkovin, ki jih nanašamo nanjo. Zato poskrbimo, da izdelek, ki prepreči utrujenost nog, tudi prepreči težave z venami in krčnimi žilami, tako pa poskrbimo za zdrave noge na dolgi rok. Eden takih izdelkov so edinstveni obliži za utrujene noge z dodanim trokserutinom, ki zaščitijo vene, pospešijo mikrocirkulacijo in olajšajo limfni pretok.

Za boljšo prekrvavitev med sedenjem dvignem noge od tal.

Resnica: Dvig nog ne pospeši mikrocirkulacije.

Občutek težkih nog je posledica zastajanja krvi v nogah, ki pritiska na žilne stene in povzroča vnetje. To občutimo kot oteklost in težo v nogah. Ko med sedenjem dvignemo noge od tal, za trenutek olajšamo neprijeten občutek oteklosti, saj se kri iz podplatov razporedi v meča in stegna. Žal pa tako ne rešimo glavnega vzroka nastanka bolečine – oslabljenih ven in kapilar, ki slabše pretakajo kri in tako otežijo mikrocirkulacijo. Z geli in obliži, ki pospešujejo mikrocirkulacijo, dnevno vzdržujmo normalen pretok krvi.

ZA ZDRAVE IN LAHKE NOGE

Trokserutin je naravni flavonoid iz japonske sofore in ga v tujini uporabljajo za zdravljenje venskih bolezni, saj kot močan antioksidant krepi vezivno tkivo žil in regulira njihovo propustnost. Bodeča lobodika pospeši limfni pretok in pomaga izločati odvečno vodo iz telesa, s čimer prepreči oteklost nog. V nekaterih evropskih bolnišnicah jo uporabljajo za preprečevanje krvnih strdkov, saj ta trdoživa rastlina izjemno učinkovito pospeši prekrvavitev in odpravlja otekline. Izvleček iz borovnice okrepi kapilare in prepreči njihovo pokanje. V Sloveniji so vse sestavine na voljo v obliki obližev in gela. Kombinacija teh učinkovin odpravi pekoča stopala, noge sprosti, razbremeni ter preprečuje nastanek krčnih žil in pajkastih ven.

C. D.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media