OD VSEPOVSOD

feb. '17

Kinopredstave za upokojence

V Mestnem kinu Ptuj je jeseni zaživel projekt Filmska čajanka, ki enkrat mesečno, in sicer v dopoldanskem času, povabi upokojence na posebno filmsko projekcijo. Projekcijam sledi še druženje ob čaju in piškotih v avli kina, kjer obiskovalci poklepetajo o filmu ali pa čem drugem. Prve projekcije so bile zelo dobro obiskane, na klepetih ob čaju je slišati same pohvale.

Posebne programe za upokojence imajo tudi drugi člani Art kino mreže Slovenije, to je združenje kinematografov in prikazovalcev kakovostnega in umetniškega filma Slovenije (http://artkinomreza.si). Ljubljanski Kinodvor že vrsto let organizira Filmska srečanja ob kavi, Mestni kino Metropol v Celju v sodelovanju z univerzo za tretje življenjsko obdobje upokojencem ponuja abonma Srebrno platno, v Slovenj Gradcu v sodelovanju z univerzo za tretje življenjsko obdobje Kulturni dom Slovenj Gradec izvaja program Kino ob kavi, v Mestnem kinu Domžale je starejšim namenjen Filmski dopoldanski abonma. Drugi člani združenja pa upokojencem ponujajo popuste pri nakupu vstopnic in abonmajev. (M. L., fotografija: arhiv Mestnega kina Ptuj)

Knjiga na dom

Radi berete, pa zaradi dolgotrajne bolezni, onemoglosti ali invalidnosti ne morete priti v knjižnico? Če živite na območju Mestne občine Ljubljana in ste član MKL, vas lahko knjižničar obišče na domu in tako lahko vsak mesec dobivate knjige, revije, filme, glasbene zgoščenke ali zvočne knjige po izbiri. Pokličite na telefonsko številko 041 626 057 ali pišite na e-naslov knjiganadom@mklj.si in se dogovorite za obisk.

Nova doba prihaja!

V Mestnem muzeju Ljubljana (Gosposka 15) je na ogled razstava o delovanju ljubljanskih tovarn ter o tem, kako je cvetoča industrija spremenila življenja delavcev in podobe mest. Ali ste vedeli, da je bilo v ljubljanski bombažni predilnici leta 1838 zaposlenih kar 78 otrok, starih do 14 let? Delo otrok, mlajših od 10 let, so z zakonom prepovedali leta 1859, delo otrok, starih do 14 let, pa šele leta 1918. Na razstavi se boste sprehodili med izdelki ljubljanskih tovarn, marsikateri predmet (na primer kolo Rog, radijski in televizijski sprejemnik Telekomunikacij Ljubljana, pisalni stroj TOPS, bomboni Šumi …) vam bo zagotovo vzbudil spomine.

Razstava je na ogled do 21. maja, in sicer od torka do nedelje od 10. do 18. ure, ob četrtkih pa do 21. ure, vsako soboto ob 16.30 je javno vodstvo po razstavi. Člani upokojenskih društev (posamezniki ali skupine) imate dodatni 30-odstotni popust pri ceni že znižane vstopnice (namesto 4 evre je cena 2,80 evra na osebo). Rezervacije za vodeni ogled in druge informacije dobite na tel. št.: 01 24 12 506.

Plečnikovo leto 2017

Letos zaznamujemo 145. obletnico rojstva oziroma 60. obletnico smrti ljubljanskega in svetovnega arhitekta Jožeta Plečnika. V njegovi hiši je že odprta prva od štirih občasnih razstav v tem letu Plečnik in Brioni (na ogled do 2. aprila). Nastala je na osnovi donacije dr. Lojzeta Gostiše. Ogledate si lahko do zdaj javnosti neznane izvirne načrte paviljona in fotografije Plečnikovih obiskov Brionov.

Pri Turizmu Ljubljana pa so nadgradili vodeni ogled Sprehod po Plečnikovi Ljubljani. Obiskovalci se v treh urah sprehodijo po poti, ki jo je neštetokrat prehodil sam arhitekt. Pripravili so tudi vodeni ogled S kolesom po Plečnikovi Ljubljani, ki udeležence popelje tudi zunaj mestnega središča Ljubljane.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media