Skrb za psa pozimi

Prosti čas | feb. '17

Končno je prišla zima v vsej svoji lepoti. Vsi se toplo oblečemo in uživamo na snegu. Kaj pa naši štirinožni prijatelji? Ali tudi njih zebe? Ali potrebujejo plašček, bundo, škornje?

Psi, ki živijo zunaj, se na zimo zelo dobro pripravijo. Dobijo gosto zimsko dlako, ki jih ščiti pred mrazom tudi po trebuščku. Zima jim ne pride do živega. Hišni ljubljenčki pa ne dobijo tako goste dlake, ker so večino časa na toplem, v ogrevanih prostorih. Če pogledate trebuh hišnega psa, vidite, da dlaka ni ravno gosta in zares nima prave zaščite.

Zadnja leta je postalo nekaj vsakdanjega, da so psi oblečeni, in tudi ponudba raznoraznih plaščkov in škornjev je velika. Seveda pse zebe, ko je zunaj mraz, a zato ne potrebujejo vsi zimskih oblačil. Psi, ki na sprehodu tekajo naokoli, ne potrebujejo obleke, saj so aktivni. Tisti, ki so na sprehodih vedno na vrvici, pa se ne morejo pogreti s tekanjem, zato res potrebujejo topel plašček.

Dolgodlaki psi ne potrebujejo dodatne zaščite. Majhni kratkodlaki psi pa so tako blizu tal, da imajo hitro moker trebušček in jih zebe. Starejšim psom – ne glede na velikost in dolžino dlake – ki imajo težave s kostmi (artritis ali druge težave, povezane s starostjo), bo plašček prišel prav.

Preden se odločite za nakup, izmerite širino prsnega koša in dolžino od vratu do korena repa. Najbolje pa je, da psa vzamete s seboj v trgovino in tam preizkusite več plaščkov. Pes se mora na plašček navaditi, na začetku bo precej smešen, ker ne bo hotel narediti niti koraka. Kmalu pa ugotovi, da je zadeva prijetna in se sprosti.

Kadar imajo poškodovane tačke in je tekanje po snegu boleče, potrebujejo tudi obuvala. Pasje škornje dobite v trgovinah za hišne ljubljenčke. Tudi te je treba pomeriti. Običajno psom niso všeč, in preden se navadijo, vas čaka obilo smeha. Načeloma pa zdravi psi ne potrebujejo obuval.

Malo snega ne škodi

Po vsakem sprehodu, sploh po soljenih mestnih ulicah, je treba tačke umiti z vodo in posušiti. Tačke je priporočljivo občasno namazati z zaščitno kremo, da zaščitite blazinice. Psom, ki imajo dolgo dlako med prsti, se pogosto naredijo ledene kepe na dlaki, in to jih zelo moti. Zato je dobro, da jim dlake med prsti pristrižete in tako preprečite nastanek ledenih kep.

Mladi psi so posebno navdušeni nad snegom in ga radi jedo. To ni nič narobe, vendar ne smejo pojesti preveč mrzlega snega naenkrat, saj imajo lahko prebavne motnje. Kadar se pojavi bruhanje, priporočamo post vsaj 12 ur. Ko se bruhanje umiri, lahko psu ponudite majhen prebavljiv obrok. Obrokov naj bo več in naj bodo manjši. Kadar se pojavi driska brez bruhanja, post ni potreben, hrana naj bo lahko prebavljiva, nemastna in razdeljena na več manjših obrokov. Obrok je lahko sestavljen iz razkuhanega riža in pustega mesa. Kadar se pojavita bruhanje in driska, pa je treba psa peljati k veterinarju, da ne pride do dehidracije in prevelike izčrpanosti.

Pri psih, ki so zunaj, je treba večkrat na dan preveriti, ali imajo tekočo vodo (saj kaj hitro zmrzne) in poskrbeti, da je pasja uta dobro izolirana. V mrzlih dneh potrebujejo večje obroke hrane, da lahko vzdržujejo primerno telesno temperaturo.

Aleksandra Vukčević, dr. vet. med.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media