Kdaj škropiti sadno drevje

Prosti čas | feb. '17

Spomladi vsaj trikrat škropimo z bakrovim listnim gnojilom.

Kako bi ekološko dobro zaščitili drevje na vrtu, kjer so jablane, hruške, slive, breskve in še kaj, da bi bil optimalen čas in maksimalen učinek? Za škropljenje mora biti suh in miren dan brez vetra in temperatura ponoči vsaj 5 stopinj.

Delo s sadnim drevjem se začne že v zimskem času, na pragu pomladi. Čaka nas škropljenje proti mnogim boleznim, ki lahko prizadenejo drevesa, jih močno oslabijo ter zmanjšajo pridelek. Delo je zelo pomembno in zahtevno, saj moramo slediti prebujanju in razvoju drevesnih brstov. Slediti je treba vremenskim napovedim, saj se bolezni razvijajo v toplem vremenu.

V ciklusu razvoja glivičnih bolezni se izmenjujejo spolni trosi, ki se tvorijo v zimskih plodiščih, s poletnimi trosi, ki širijo bolezen na liste in plodove. Zimska plodišča se razvijejo na listih rastlin, ki odpadejo jeseni. Pomembno je, da smo jeseni pograbili in odstranili listje, saj smo tako odstranili trose bolezni.

Če je zima hladna

Pri spomladanskem razvoju bolezni so pomembne količina dežja, stopnja vlage in temperatura ozračja. Bolezni, ki jih lahko pričakujemo, so na jablanah, kjer je najpogostejši jablanov škrlup, na hruškah hrušev škrlup, na breskvah breskova kodravost in na drugih koščičarjih listna luknjičavost. Bolezen se začne z nabrekanjem brstov, ki se v celinski Sloveniji začne konec meseca marca ali na začetku aprila, saj je takrat že veliko padavin in tudi temperature so dovolj visoke za razvoj bolezni. Na Primorskem vsaj 3 tedne prej. Temperatura, višja od 6 stopinj, je že primerna za razvoj bolezni. Nižja ko je temperatura pozimi, bolj uniči škodljivce in počasneje se bolezen razvija. Spomladi veter zanese trose bolezni na pravkar razvijajoče se liste. Zato je treba spremljati razvoj drevesnih brstov.

Proti boleznim se borimo z bakrovim listnim gnojilom Bio Plantella Cuprovin 50, ki je najboljša preventivna zaščita sadnih dreves in ga dobimo tudi brez izkaznice FFS. Spomladi, od marca naprej, je pomembno, da je drevo ves čas zaščiteno z bakrovim listnim gnojilom, v koncentraciji 10 g/10 l vode za iglavce, žito, koruzo, zelenjavo (čebulo), jagode, trto in oljke z enkratnim škropljenjem. Za koščičarje, pečkarje in lupinarje pa uporabimo letni odmerek v koncentraciji 20 g/10 l vode, kar lahko razdelimo na 2 škropljenji v približno 14-dnevnem premoru. Temperatura pri škropljenju naj bo vsaj od 6 do 8 stopinj. Pazimo, da v času škropljenja ne dežuje in da omočimo celotno drevo, saj bo le na ta način škropljenje učinkovito. V spomladanskem času škropimo dvakrat. Ob veliki količini padavin, ki sperejo pripravek z drevesa, škropljenje ponovimo. Če je količina padavin večja od 30 mm, je učinek pripravka močno oslabljen, in če pade več kot 50 mm, je izničen.

Škropiti začnemo marca, takoj ko se iz brstov pokažejo prvi zeleni lističi. Škropljenje nadaljujemo do faze mišjega ušesa, ki ga prepoznamo po razprtih majhnih zelenih lističih ob brstu.

Nagradno vprašanje: Kako pripravimo visoko koncentrirano bakrovo gnojilo za enkratno spomladansko škropljenje večine pridelkov, ki jih želimo razkužiti?

Strokovnjaki agronomi Kluba Gaia


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media