Nenehno izboljšujejo bivalni standard

Druženje | feb. '17

V Laškem so januarja slovesno zaznamovali 15. obletnico Doma starejših Laško, ki deluje pod okriljem družbe Thermana, d. d., in ima koncesijo za izvajanje institucionalnega varstva. V njem živi 165 stanovalcev, od teh jih je 72 povsem odvisnih od pomoči osebja. Še dvanajst uporabnikov je v oskrbovanih stanovanjih, za vse pa skrbi več kot 80 zaposlenih.

Kot pravi vodja doma Janja Podkoritnik Kamenšek, stanovalci živijo v eno-, dvo- in triposteljnih sobah, vsaka pa ima lastno kopalnico, kabelsko televizijo, telefon in klicno napravo. »Sledimo strokovnim smernicam s področja varstva starejših in vpeljujemo tako domače kot tuje primere dobrih praks in koncepte, ki so značilni za domove četrtih generacij,« pove. To pomeni, da se prilagajajo potrebam in željam stanovalcev. »V našem domu deluje tudi visoko usposobljen paliativni tim, za katerega lahko z gotovostjo trdimo, da je eden izmed primerov dobrih praks v slovenskem prostoru,« še razloži. V vili Rečica so uredili skupni prostor ter negovalno kopalnico in tako še dodatno dvignili bivalni standard stanovalcev, obenem pa zaposlenim izboljšali pogoje dela. Dom je vseskozi polno zaseden. Najdlje je treba čakati na proste kapacitete v tako imenovani gospodinjski enoti, ki je namenjena obolelim za demenco. V njej je prostora za 12 stanovalcev, ki so ves čas pod stalnim nadzorom zaposlenih.

Joga in druge dejavnosti

Dom starejših Laško se ponaša z vadbenim parkom, ki je v celoti prilagojen starejšim osebam in osebam, ki imajo težave pri gibanju. Obstoječemu balinišču so dodali rusko kegljišče, krožno sprehajalno pot in pet vadbenih naprav, ki so pod krošnjami dreves, zato poleti ni prevroče. Z vadbo stanovalci poskrbijo za telesno zdržljivost, izboljšajo oziroma ohranjajo mišično moč, zmanjšajo tveganje pojava bolezni, se sprostijo in družijo. »Stanovalcem ponujamo še vrsto drugih dejavnosti, med drugim tudi jogo, skupinsko telovadbo, druženje ob petju, organiziramo izlete ter ustvarjalne delavnice. Lahko pa, če želijo, urejajo tudi okolico doma in skrbijo za zeliščni vrt, ustvarjajo v mizarski delavnici in še kaj,« pravi vodja doma. Tesno sodelujejo z lokalnim okoljem, saj stanovalcem veliko pomeni, da ohranjajo stik s tistimi, s katerimi so se družili pred prihodom v dom. Lani so s pomočjo lokalnega okolja pripravili več kot 60 različnih prireditev. Oktobra so se začeli stanovalci učiti tudi ljudskih plesov ob pomoči folklorne skupine Anton Tanc iz Marija Gradca. In ob 15. obletnici so že pokazali, česa so se naučili (na fotografiji). 

Mojca Marot


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media