Jetra so ogledalo našega zdravja

Dobro počutje | feb. '17

»Zaradi številnih življenjsko pomembnih funkcij, ki jih opravljajo jetra, je zelo pomembno, da jih ohranimo zdrava. Ena izmed dobrih lastnosti jeter je, da imajo zelo veliko sposobnost samoobnavljanja. Vendar strokovnjaki zadnje čase opozarjajo, da raste število ljudi, ki imajo bolezni, ki so lahko posledica zamaščenosti jeter,« je povedala Smiljana Markež, magistra farmacije.

Jetra so največja telesna žleza in osrednji presnovni organ. Najbolj jih poznamo kot glavni filter v telesu. Njihova naloga je, da hranljive snovi spuščajo v krvni obtok in izločajo toksine ter presnovne ostanke in tako ohranjajo ravnovesje v celotnem telesu. Opravljajo pa tudi več kot 500 drugih funkcij, zato ne preseneča, da so lahko zamaščena jetra vzrok številnih in resnih zdravstvenih težav.

»Zamaščenost jeter pomeni pretirano kopičenje maščob v jetrnih celicah. To lahko vodi v vnetje jeter in celo rakovo obolenje ali celo cirozo jeter,« razloži Smiljana Markež in pravi, da čeprav je kot najpogostejši vzrok zamaščenosti jeter na prvem mestu nepravilna prehrana, pa vseeno ne gre zanemariti drugih vzrokov.

Jemanje zdravil naj bo varno

Do zamaščenosti jeter lahko pride tudi zaradi prekomerne uporabe zdravil. »Jetra so namreč glavni organ tudi za presnovo zdravil. Presnavljanje zdravil lahko igra pomembno vlogo pri težavah z jetri, prav tako pa je treba imeti kronične bolezni pod nadzorom. Zato mora biti vsakodnevno jemanje zdravil varno, redno, dosledno in v skladu z navodilom, ki je priloženo vsakemu zdravilu,« še opozarja.

Alkohol je na tretjem mestu po pogostosti vzrokov zamaščenosti jeter. Več kot 90 odstotkov alkohola se presnavlja v jetrih in ima prednost pred drugimi presnovnimi procesi, zato pride do povečanega kopičenja maščob v jetrnih celicah.

In kako prepoznamo zamaščenost jeter? »Najzanesljivejši kazalnik zamaščenosti jeter so testi jetrnih funkcij in ultrazvok jeter. Zamaščenost jeter pa se kaže kot občutek neugodja v trebuhu, občutek polnosti, rumeno obarvanje kože, slabost, bolečina pod desnim rebrnim lokom in desni rami, srbenje kože in utrujenost,« našteje Smiljana Markež.

Razstrupljanje jeter vsaj enkrat na leto

Strokovnjaki svetujejo, da si lahko pri navedenih težavah pomagamo tudi sami tako s spremembo življenjskega sloga kot občasno razstrupljevalno kuro z uživanjem prehranskih dopolnil.

Priporočajo, da naredimo trimesečno razstrupljevalno kuro jeter vsaj enkrat na leto, lahko tudi večkrat, če na primer prihaja do brazgotinjenja jeter.

Pozitivni učinki razstrupljanja jeter so vidni predvsem v zmanjšani utrujenosti, izboljšanju prebave, izboljšanju počutja, zmanjšanju telesne teže in zmanjšanju občutka polnosti in napihnjenosti. Z razstrupljenimi jetri se počutimo močnejše in bolj zdrave.

Poudarek:

Dobro delujoča jetra so pomembna za vse telo. Razstrupljanje telesa s prehrano in gibanjem prispeva k rednemu odvajanju, znižanju holesterola v krvi, uravnavanju telesne teže in uravnavanju visokega krvnega tlaka. To je največja prednost razstrupljanja jeter.

Če jemljemo veliko zdravil, jemo mastno hrano, se premalo gibljemo, lahko pride do zamaščenosti jeter. Pri zamaščenih jetrih gre tudi za pomanjkanje vitamina E in vitamina B-kompleks.

Brezplačna prehranska navodila za podporo vašim jetrom lahko naročite na: info@sanofarm.si ali pokličete na tel. št. 080 12 77.

T. G.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media